An illustration of a woman meditating at work

(SeaPRwire) –   Jika anda cuba untuk meningkatkan kesihatan anda, tempat pertama yang mungkin anda akan pergi ialah pejabat doktor. Tetapi pejabat anda sendiri mungkin mempunyai pengaruh yang hampir sama terhadap kebajikan, mengikut kajian yang semakin meningkat yang mencadangkan pekerjaan anda boleh mempengaruhi segala-galanya daripada kemurungan kepada risiko penyakit kardiovaskular dan kanser.

“Kesihatan berlaku di mana-mana,” kata Dr. Eduardo Sanchez, ketua pegawai perubatan untuk pencegahan di Persatuan Jantung Amerika. Mengingat purata warga pekerja dewasa Amerika Syarikat menghabiskan lebih masa melakukan pekerjaan daripada hampir apa-apa aktiviti lain, itu termasuk tempat kerja, katanya.

Stres berkaitan pekerjaan adalah salah satu punca masalah kesihatan, kerana ia boleh menyebabkan kemurungan, insomnia, masalah gastrointestinal, dan keadaan kronik lain. Jam kerja yang panjang juga boleh mengurangkan masa yang sebaliknya akan digunakan untuk tidur, bersenam, memasak, bertemu orang tersayang, atau melakukan aktiviti lain yang boleh meningkatkan kebajikan. Masalah sebegini paling berkesan diselesaikan apabila persekitaran kerja diperbaiki, berbanding bergantung kepada inisiatif kesihatan tempat kerja sebagai penyumbat, kata Laura Linnan, pengarah Collaborative for Research on Work and Health Universiti North Carolina.

“Kami boleh menyediakan semua strategi penanggulangan tekanan dan program pengurusan stres yang mungkin,” katanya. “Tetapi jika kami meletakkan pekerja kembali dalam persekitaran di mana kadar kerja luar kawal, staf tidak mencukupi, terdapat penyelia yang toksik-tiada jumlah pengurusan stres yang akan menyelamatkan situasi itu.”

Berikut adalah apa yang dikatakan kajian tentang bagaimana pekerjaan mempengaruhi kesihatan, dan beberapa cara majikan dan pekerja sama-sama boleh membuat tempat kerja lebih baik untuk semua orang.

Cari kawalan dan makna dalam pekerjaan

Autonomi di tempat kerja adalah sesuatu yang berkuasa, kata Linnan. Kajian menunjukkan tahap kawalan seseorang terhadap pekerjaannya meramalkan bagaimana pekerjaan itu akan mempengaruhi kemurungan dan tekanan mereka, kadang kala lebih daripada beban kerja sahaja. Sebaliknya, keletihan kerja, iaitu keadaan yang ditandai oleh rasa letih, tidak berminat dan sinis terhadap pekerjaan.

Sesetengah pekerja secara semula jadi akan mempunyai lebih banyak kata untuk masa dan tugas mereka berbanding yang lain, kata Linnan. Tetapi bahkan dalam persekitaran yang sangat teratur, beliau berkata, majikan boleh bertanya, “Apakah yang akan membuat pekerjaan ini lebih baik untuk anda?” dan menggunakan maklum balas itu untuk menentukan bagaimana giliran dan rehat disusun, contohnya.

Kajian juga menunjukkan bahawa orang yang mencari makna dalam pekerjaan mereka mungkin mengalami kesihatan mental yang lebih baik, selagi mereka tidak terlalu melibatkan diri. Jadi, jika budaya tempat kerja membenarkan, pekerja boleh mempertimbangkan secara proaktif membawa idea kepada pengurus dan meminta tugas yang sepadan dengan kerja yang mereka ingin lakukan.

Tetapi sayangnya, bukan semua syarikat dan pengurus terbuka kepada maklum balas sebegini. Itu, kata Linnan, adalah di mana “kekurangan tenaga kerja” di Amerika Syarikat datang. “Terdapat organisasi yang sama sekali tidak bergerak, dan pekerja tidak akan menerimanya,” katanya.

Pengiktirafan dan ganjaran kerja yang baik

Gaji adil adalah bentuk ganjaran tempat kerja yang paling jelas dan berkesan, dan satu yang mempunyai hubungan jelas dengan kesihatan yang lebih baik. Tetapi kajian menunjukkan pengiktirafan lisan, seperti majikan memuji atau mengucapkan terima kasih kepada laporan langsung mereka untuk kerja, juga boleh meningkatkan kesejahteraan pekerja.

Dalam satu kajian, lelaki yang merasa mereka berusaha keras dalam pekerjaan tetapi tidak diberi ganjaran yang setimpal untuk itu (diukur sama ada mereka merasa dibayar dengan adil, mempunyai prospek kenaikan pangkat yang baik, dan mendapat cukup penghormatan daripada rakan sekerja dan penyelia) mempunyai risiko penyakit jantung 50% lebih tinggi berbanding rakan sejawat yang merasa diiktiraf dengan adil. Terdapat hubungan yang kurang jelas di kalangan wanita, tetapi penulis bersama kajian itu mencatat dalam Time bahawa mengurangkan tekanan di tempat kerja-termasuk ketidakseimbangan antara usaha dan ganjaran-mungkin mempunyai manfaat kesihatan lain untuk orang semua jantina, yang mungkin termasuk penurunan dalam kemurungan.

Cipta persekitaran kerja yang fleksibel

Tempat kerja yang menuntut boleh menyumbang kepada masalah kesihatan. Tetapi beberapa kajian juga menunjukkan ia tidak sukar untuk membuat perubahan bermakna. “Anda boleh mengubah pekerjaan, dan sebenarnya dalam masa yang agak singkat,” kata Lisa Berkman, ahli epidemiologi sosial di Sekolah Kesihatan Awam T.H. Chan Harvard.

Untuk satu kajian, Berkman dan rakan sekerjanya mengkaji dua tempat kerja yang sangat berbeza: syarikat IT dan penyedia perkhidmatan kesihatan jangka panjang. Di kedua-dua tempat itu, pengurus dilatih mengenai cara menjadi lebih menyokong keseimbangan kerja-hidup, dan penyelia dan pekerja bersama-sama mencari cara untuk menyederhanakan kerja-seperti dengan mengambil beberapa mesyuarat dari kalendar, atau mengurangkan masa yang dihabiskan untuk kerja pentadbiran. Selepas program-program ini dilaksanakan, pekerja melihat peningkatan yang boleh diukur dalam kualiti tidur, kesejahteraan psikologi, dan kesihatan jantung, menurut penyelidik.

Kajian juga menunjukkan bahawa pekerja yang dibenarkan bekerja dari rumah mempunyai kadar tidur, senaman, dan aktiviti fizikal yang lebih tinggi, menekankan manfaat persekitaran kerja yang fleksibel. Model minggu kerja empat hari mungkin tidak mungkin untuk setiap industri, tetapi syarikat yang mengambil bahagian dalam program ujian telah menemui penyelesaian, seperti menetapkan jabatan yang berbeza dalam syarikat untuk bekerja pada hari yang berbeza dan membenarkan pekerja mengambil beberapa separuh hari seminggu.

Foster sokongan sosial di tempat kerja

Bergaul di tempat kerja mungkin kedengaran tidak penting-atau sebenarnya menghabiskan tenaga-tetapi ia boleh memberi manfaat yang mengejutkan, menurut kajian. Beberapa kajian bahkan mencadangkan ia boleh mengurangkan tekanan, selain kesihatan mental yang lebih baik dan kepuasan kerja.

Anda sebenarnya tidak perlu membuat kawan rapat di tempat kerja. Perbualan ringan, seperti berbual dengan rakan sekerja selepas mesyuarat atau mengesahkan mereka selepas hari yang sukar, boleh membantu jauh, menurut kajian. Ia juga terletak kepada pengurus untuk mewujudkan persekitaran di mana pekerja merasa bebas untuk membina sambungan sosial, dan mengesahkan pekerja laporan langsung mereka untuk melihat bagaimana mereka sedang sebagai orang yang utuh-bukan hanya pekerja.

Mentality itu, kata Linnan, adalah kunci kepada kesihatan tempat kerja secara umum. Beliau menunjuk kepada Model Kesihatan Tempat Kerja Kebangsaan Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan sebagai contoh yang baik. Ia berusaha untuk memperbaiki semua domain kesihatan pekerja, dari risiko kemalangan dan penyakit di tempat kerja hingga kesejahteraan psikologi-perbezaan nyata daripada inisiatif kesihatan tempat kerja klasik, yang cenderung berfokus kepada matlamat sempit seperti meningkatkan aktiviti fizikal atau menggalakkan penghentian merokok.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.