(SeaPRwire) –   Amaran: Kandungan ini mengandungi maklumat mengenai siri Netflix Baby Reindeer.

Dalam persembahan tunggalnya yang kemudiannya menjadi siri popular di Netflix, Baby Reindeer, pelawak Scotland Richard Gadd menceritakan kisah sebenar mengenai bagaimana dia terpaksa menghadapi trauma yang disembunyikan.

Memainkan watak fiksyen dirinya sendiri bernama Donny Dunn, Gadd mengemukakan tahun-tahun pengikutan dan gangguan yang dilakukan oleh seorang wanita pertengahan umur yang dirujuknya dengan nama samaran Martha (dimainkan dengan ketegasan menakutkan oleh Jessica Gunning) semasa berjuang untuk menjadi pelawak dan penulis di London. Seperti yang digambarkan dalam siri itu, pengikutan bermula selepas Gadd digroom, diserang seksual berulang kali, dan diperkosa oleh seorang mentor lelaki TV (bernama Darrien dalam siri itu dan dimainkan oleh Tom Goodman-Hill)—satu pengalaman yang meninggalkannya dalam keadaan terguncang, mempersoalkan seksualitinya, dan berjuang dengan rasa rendah diri yang sangat mendalam.

“Ia tidak adil untuk mengatakan dia adalah orang yang buruk dan saya adalah mangsa. Itu tidak terasa benar,” katanya kepada pada tahun 2019 selepas persembahan pertama Baby Reindeer yang terjual habis. “Saya telah melakukan banyak perkara yang salah dan menjadikan situasi lebih buruk. Saya bukan orang yang sempurna [ketika itu], jadi tidak ada gunanya mengatakan saya adalah.”

Apabila Gadd membuat persembahan tunggalnya di Edinburgh Festival Fringe pada tahun 2019, sudah dua tahun dia tidak melihat atau mendengar daripada Martha. Tiga tahun sebelumnya, ketika pengikutan masih berlangsung, dia telah memenangi anugerah tertinggi festival itu untuk persembahan komedinya Monkey See, Monkey Do, yang menggambarkan pengalamannya sebagai mangsa keganasan seksual.

“Ia terasa seperti sesuatu perkara yang berisiko—untuk melakukan versi ‘kasar dan segala-galanya’ kisah itu di mana saya mengakui kesilapan yang saya lakukan terhadap Martha,” tulis Gadd dalam . “Rayuan bodoh. Alasan pengecut mengapa kami tidak dapat bersama. Tidak lupa tema-tema prejudis dalaman dan malu seksual yang menjadi asas keseluruhan itu. Butiran grafik tentang penganiayaan dadah dan grooming dan keganasan seksual yang saya alami hanya beberapa tahun sebelumnya…Tetapi sama pentingnya, saya tidak dapat mengelak daripada kebenaran apa yang telah berlaku kepada saya. Ini adalah situasi yang kotor, rumit. Tetapi satu yang perlu diceritakan, terlepas apa pun.”

Berikut adalah apa yang perlu diketahui mengenai kisah sebenar di sebalik Baby Reindeer.

Apa yang berlaku dengan Martha?

Sama seperti bagaimana siri itu bermula, Gadd berkata bahawa pengikutan bermula selepas dia memberi Martha secawan teh percuma apabila dia datang ke pub London di mana dia bekerja pada tahun 2015. “Pada mulanya semua orang di pub fikir ia lucu bahawa saya mempunyai pengagum,” katanya kepada . “Kemudian dia mula mengganggu kehidupan saya, mengikut saya, hadir di persembahan saya, menunggu di luar rumah saya, menghantar beribu-ribu mesej suara dan e-mel.”

Selama empat setengah tahun berikutnya, Gadd menceritakan bahawa Martha menghantar kepadanya 41,071 e-mel, 350 jam mesej suara, 744 tweet, 46 mesej Facebook, 106 halaman surat, dan pelbagai hadiah aneh. Setiap e-mel yang muncul dalam siri Netflix adalah mesej yang Gaad terima dalam kehidupan sebenar. Dia juga mengganggu beberapa orang yang rapat dengan Gaad, termasuk ibu bapanya dan seorang wanita trans (bernama Teri dalam siri itu dan dimainkan oleh Nava Mau) yang dia mulai berkencan tidak lama sebelum pengikutan bermula.

Apabila Gadd cuba pergi ke polis, dia mendapati bahawa undang-undang mengenai gangguan dan penderaan adalah, dalam kata-katanya sendiri, Walaupun siri itu menyajikan Martha sebagai telah disabitkan kesalahan serupa sebelumnya, Gadd diberitahu bahawa dia memerlukan bukti konkrit ancaman langsung supaya pihak berkuasa dapat mengambil tindakan.

“Mereka mencari hitam putih, baik dan jahat, dan itu bukan cara kerjanya,” katanya kepada The Independent. “Anda benar-benar boleh menjejaskan kehidupan seseorang dalam parameter undang-undang, dan itu agak gila.”

Bagaimana keadaan sekarang?

Dalam siri itu, Martha akhirnya menerima hukuman penjara sembilan bulan dan perintah melarang ganggu selama lima tahun kerana mengikuti Donny. Dalam kehidupan sebenar, Gaad tidak pernah mendedahkan butiran bagaimana situasi itu diselesaikan selain daripada fakta bahawa dia telah tentangnya.

“Saya tidak dapat menekankan cukup betapa mangsa dia dalam semua ini,” katanya kepada The Independent. “Pengikutan dan gangguan adalah bentuk gangguan mental. Ia akan salah untuk menggambarkannya sebagai raksasa, kerana dia sakit, dan sistem telah gagal padanya.”

Berkenaan bagaimana serangan seksual Gaad terus memberi kesan kepada kehidupannya, adegan penutup mencapai klimaks di mana Donny hadir di rumah Darrien untuk menghadapinya tetapi menerima tawaran untuk bekerja pada rancangannya yang baharu. Donny yang tertekan kemudian mendapati dirinya di bar di mana dia ditawarkan minuman percuma dalam satu adegan yang menggulingkan interaksi pertamanya dengan Martha.

“Saya fikir itu hampir adegan paling benar dalam siri keseluruhan. Apa yang dilakukan keganasan adalah ia mencipta kerosakan psikologi selain kerosakan fizikal,” kata Gadd kepada GQ. “Terdapat corak di mana banyak orang yang pernah disakiti rasa mereka memerlukan penganiaya mereka. Saya tidak fikir ia adalah penghujung sintetik, ia menunjukkan unsur keganasan yang belum pernah dilihat di televisyen sebelum ini, yang sayangnya, kesan psikologi yang sangat terbenam, negatif, keterikatan anda boleh kadang-kadang mempunyai dengan penganiaya anda.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.