MEXICO-WILDFIRE

(SeaPRwire) –   Mexico sedang berjuang melawan 159 kebakaran hutan liar aktif di seluruh negara di tengah gelombang panas kedua tahun ini yang juga telah meletakkan grid tenaga negara di bawah tekanan.

Layanan cuaca kebangsaan Mexico telah mengeluarkan bahawa sekurang-kurangnya 12 negeri akan mengalami suhu lebih tinggi daripada 45°C (113°F), dengan luas wilayah negara lain dijangka mengalami suhu lebih tinggi daripada 30°C.

Gelombang panas telah meningkatkan permintaan tenaga, yang mendorong pengendali grid negara untuk mengisytiharkan sistem dalam keadaan kecemasan pada petang Khamis untuk kali kedua dalam minggu ini. Bermakna kuasa yang tersedia kurang memadai.

Suruhanjaya hutan kebangsaan Mexico (Conafor) melaporkan kebakaran hutan menyebar ke 75,474 hektar (186,500 ekar). Ia juga menyatakan bahawa 30 daripada kebakaran berada di kawasan semula jadi dilindungi.

Bandar Raya Mexico dan beberapa kawasan lain di negara telah mengalami pemadaman kuasa, Milenio melaporkan Khamis. Sesetengah sekolah ditutup kerana suhu tinggi di kawasan seperti San Luis Potosi, El Universal .

Bahagian negara juga telah berhadapan dengan kemarau. Ibu kota dan kawasan metropolitan sekitarnya kira-kira 20 juta orang telah mengalami bekalan air tidak teratur dalam bulan-bulan kebelakangan ini disebabkan hujan kurang daripada yang dijangka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.