On Thailand's Koh Chang island several cannabis outlets have opened since the Kingdom of Thailand decriminalized marijuana for medical and personal use in 2022.

(SeaPRwire) –   Tindakan Thailand untuk mengklasifikasikan semula ganja sebagai dadah membahayakan untuk memicu protes jalanan dan saman kelas yang difailkan oleh pemilik ribuan kedai yang bermuncul di seluruh negara berikutan pendekriminalisasi dua tahun lalu.

Pendekriminalisasi sepenuhnya yang diperintahkan oleh pada Rabu juga akan mendorong perdagangan ganja ke bawah tanah, kata Rattapon Sanrak, pemilik kedai ganja Bangkok Highland Cafe. Menulis Masa Depan Ganja Thailand, sebuah kumpulan penyokong, berkata ia akan mengadakan protes terhadap langkah itu di Bangkok pada 16 Mei.

Ganja kini menikmati status sebagai “herba terkawal” di Thailand dan tidak ada larangan terus terhadap penggunaannya untuk tujuan rekreasi, membolehkan hampir untuk dibuka sejak ia didekriminalisasikan pada 2022. Arahan Srettha untuk melabel semula ganja sebagai dadah “kategori lima” akan menjadikannya suatu kesalahan untuk “menghasilkan, menjual, mengimport, mengeksport, atau memiliki” tumbuhan itu dan menggunakannya, mengikut undang-undang dadah Thailand. Ganja untuk tujuan perubatan dan kesihatan masih dibenarkan, mengikut perdana menteri.

“Kami semua sedang berbuat segala-galanya mengikut buku tetapi kemudian tiba-tiba buku itu akan berubah,” kata Rattapon. “Kami sedang bersiap untuk protes dan menyediakan untuk menfailkan saman sekiranya berlaku.”

Pembantingan dasar ini adalah satu lagi tamparan kepada industri ganja Thailand yang baru lahir selepas pendekriminalisasi diperkenalkan sebagai cara untuk meningkatkan pendapatan pertanian dan pelancongan kesihatan. Penggunaan ganja secara bebas menjadi isu politik panas di hadapan pilihan raya Thailand tahun lalu. Dengan usaha untuk menetapkan peraturan di sekitar industri ganja gagal, kebimbangan meningkat tentang kesan sosial ketagihan akibat kemudahan mendapatkan dadah itu.

Tonton:

Pembantingan dasar ini adalah sebahagian daripada kempen anti-dadah keras Parti Pheu Thai yang memerintah. Pada hari ini, Srettha memberi tempoh 90 hari untuk penguatkuasaan undang-undang dan pihak berkuasa tempatan untuk menindak dadah di 25 wilayah yang dianggap sebagai “zon merah.”

Parti Bhumjaithai, yang dasar pendekriminalisasi di bawah pentadbiran terdahulu tetapi kini menjadi sebahagian daripada kerajaan Srettha, berkata satu rang undang-undang untuk mengawal penggunaan rekreasi akan lebih berkesan daripada mengharamkan tumbuhan itu sepenuhnya. Tetapi perdana menteri mempertahankan langkah itu pada Khamis dengan berkata “apa jua yang kita putuskan untuk lakukan, kita lakukan untuk rakyat.”

Industri ganja Thailand yang baru lahir telah berjuang dengan ketidakpastian undang-undang sejak permulaan kerana ahli undang-undang tidak dapat sepakat bagaimana untuk mengawalseliainya. Percubaan pertama untuk meluluskan rang undang-undang untuk mengawal penggunaan ganja tahun lalu telah ditolak di parlimen sebagai sebahagian daripada perebutan kuasa politik menjelang pilihan raya. Percubaan terkini di bawah kerajaan Srettha untuk mengharamkan penggunaan rekreasi dan mengetatkan peraturan lesen menanam, jualan, eksport dan import ganja telah tergendala oleh proses birokrasi.

Lebih daripada 1 juta isi rumah telah mendaftar dengan pihak berkuasa Thai untuk menanam ganja selain daripada penanaman komersial oleh syarikat yang cuba untuk mendapat manfaat daripada permintaan yang meningkat.

Sebaik sahaja kementerian kesihatan menamatkan proses mengklasifikasikan ganja sebagai dadah kategori lima, penguatkuasaannya boleh mendapat hukuman penjara sehingga 15 tahun dan denda maksimum 1.5 juta baht ($40,600).

Penyokong ganja mendesak pihalk berkuasa kesihatan untuk mempertimbangkan kebaikan dan keburukan ganja berbanding arak dan rokok dan menggunakan sains dan fakta untuk menentukan apa yang sepatutnya dadah.

Pembantingan dasar yang berterusan tidak hanya membahayakan keyakinan pelabur asing tetapi juga akan mencipta “gelombang riak yang meluas” di seluruh industri, menyebabkan perniagaan ganja yang sah ditutup, pekerja kehilangan pekerjaan dan penanam kehilangan pendapatan daripada tanaman tunai, kata Rattapon dari Highland Cafe.

“Daripada mengawalselia industri dengan betul, anda memilih untuk menutupnya dan membuatnya lebih buruk dengan mendorongnya ke bawah tanah,” kata Rattapon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.