(SeaPRwire) –   Kabut perang yang kini menyelimuti Hamas dan Israel bukan sahaja kabut yang mengaburi jalan ke hadapan dalam konflik Israel-Palestin.

Walaupun trauma terburuk setiap pihak telah dicetuskan oleh pembunuhan beramai-ramai yang tidak berperikemanusiaan oleh Hamas dan serangan balas darat Israel—bagi orang Yahudi, Holocaust, bagi orang Palestin, Nakba—pertempuran ini juga mendedahkan perbezaan asas antara dua set tuduhan: apa yang saya panggil 1948—ketika negara moden Israel ditubuhkan; dan 1967—ketika pemerintahan wilayah Barat dan Jalur Gaza bermula.

1948 menentang hak Israel untuk wujud sebagai negara berdaulat; 1967 menentang hak orang Palestin untuk penentuan diri.

Kedua-dua hak itu sah—Israel mempunyai hak untuk negara dan orang Palestin mempunyai hak untuk penentuan diri—tetapi hanya satu yang boleh dinegosiasikan.

Anda tidak boleh meminta Israel untuk membunuh diri, walaupun anda boleh menuntut ia mengakui hak orang Palestin.

Dengan menggabungkan dua set tuduhan yang diwakili oleh 1948 dan 1967, orang Israel dan Palestin telah mampu memperkasakan penderitaan sendiri dan menafikan sahnya yang lain. Tetapi sebaik sahaja kita memisahkan dua tuntutan itu, kita boleh memisahkan ekstremis yang tidak akan puas hati sehingga satu pihak dimusnahkan daripada orang sederhana yang memahami kedua-dua pihak perlu mencari cara untuk hidup berdampingan dengan aman.

Penyaringan ini membolehkan kita melihat keperluan untuk membongkar kedua-dua musuh Jihadis-Islamis berdarah dingin Hamas (dan seumpamanya) dan kerajaan dan dasar-dasar Benjamin Netanyahu yang memusnahkan.

Tiada persamaan antara pemimpin yang dipilih secara demokratik dan kumpulan pengganas bergenosida walaupun setiap pihak mendapat manfaat daripada, dan secara tidak langsung membantu, yang lain—tetapi kedua-dua Hamas dan Netanyahu telah berulang kali menghancurkan orang sederhana untuk menghalang sebarang kompromi selama 30 tahun lepas.

Kedua-duanya perlu berundur untuk memecahkan kitaran keganasan dan tragis yang berterusan.

Mereka yang berfikir masalahnya adalah 1948.

Pembangkang yang mengutuk penubuhan negara Yahudi pada tahun 1948 cuba menentang sejarah dan mendakwa bahawa seluruh Palestin diduduki “dari sungai ke laut”, dan Israel tidak mempunyai hak untuk wujud.

Ini adalah kedudukan penghapusan dan tidak mempunyai asas dalam fakta atau undang-undang. Ia mengabaikan 140 tahun pembinaan negara Israel di Palestin, 75 tahun kedaulatannya dan semua norma undang-undang antarabangsa. Ia juga menafikan asal-usul orang Yahudi—perkataan “Yahudi” bermaksud “dari kerajaan Yehuda”—dan fakta yang tidak senang bahawa orang Yahudi telah mengekalkan kehadiran berterusan di Palestin selama 3000 tahun.

Pada tahun 1880-an, orang Yahudi Eropah yang putus asa mencari perlindungan daripada pogrom dan anti-Semitisme yang meningkat memilih untuk kembali ke tanah air leluhur mereka di mana mereka pernah berkuasa selama seribu tahun tetapi kini menyusut menjadi minoriti.

Zionis mula berhijrah dalam bilangan besar ke Palestin, di mana mereka membeli tanah dan bercucuk tanam, berselisih sesekali dengan orang Arab tempatan.

Pada tahun 1947, apabila Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu meluluskan Rancangan Pembahagian untuk negara Yahudi dan negara Arab, 1.1 juta orang Arab dan 600,000 orang Yahudi tinggal di Palestin. Walaupun setiap pihak merasa tidak mendapat cukup, orang Yahudi menerima Rancangan Pembahagian itu tetapi orang Palestin menolaknya, menyertai lima negara Arab untuk menyerang negara Yahudi yang baru ditubuhkan.

Orang Arab tidak disangka kalah dalam perang itu manakala Israel meluaskan wilayahnya yang diberikan PBB.

Kekalahan ini dan pelarian atau pengusiran 700,000 orang Palestin dikenali sebagai al-Nakba, “Bencana”, oleh orang Palestin. Selepas Gencatan Senjata 1949, Jordan menduduki Tebing Barat, Mesir menduduki Gaza dan negara baru Israel diterima sebagai anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Israel telah menjadi negara berdaulat sejak itu.

Mengesahkan sambungan sejarah Yahudi ke Palestin dan kedaulatan sah Israel tidak bermakna menafikan tuntutan orang Palestin terhadap tanah air asli atau keadilan. Ini juga tanah air mereka, mereka mempunyai sejarah yang kaya dan tidak dapat dinafikan serta ikatan dalam dengan tanah di mana kebanyakan mereka dipaksa berpindah. Nakba adalah luka negara yang negara Yahudi perlu akui.

Fundamentalis Yahudi yang menegaskan orang Arab ialah gangguan ke atas tanah yang Allah janjikan kepada orang Yahudi sedang menafikan sejarah orang Palestin dan melaksanakan penghapusan yang sama buruknya seperti fundamentalis Islam.

Israel tidak boleh menafikan 1948, cara tiada negara boleh mengabaikan kelahiran berdarahnya sendiri dan ketidakadilan yang dicipta dalam keadaan itu; tetapi Israel hanya boleh mengakui ini dalam konteks tuntutan sejarahnya sendiri, kedaulatannya yang diperjuangkan keras dan kelangsungan hidupnya pada masa depan.

Mereka yang berfikir masalahnya adalah 1967.

Pendirian ini tertumpu kepada Perang Enam Hari apabila Israel merampas Tebing Barat, termasuk Baitulmaqdis Timur, daripada Jordan dan Jalur Gaza daripada Mesir. 1967 membawa lebih daripada lima juta orang Palestin di bawah kawalan tentera Israel dan membawa kepada pemerintahan pendudukan menyekat selama 56 tahun dan kecaman antarabangsa.

Istilah “wilayah diduduki”, dan kewajiban Israel untuk menarik diri daripadanya, pertama kali digunakan dalam Resolusi PBB 242 selepas perang 1967. Ia merujuk kepada Tebing Barat dan Jalur Gaza. Walaupun Israel menggelar wilayah-wilayah ini sebagai “wilayah dipertikaikan”, dasar-dasarnya secara tidak dapat dipertikaikan membawa kepada penyingkiran, keganasan peneroka, penyerapan beransur-ansur, dan tuduhan apartheid di Tebing Barat.

Kemenangan besar Israel dalam Perang Enam Hari juga melepaskan pergerakan mesianik untuk Israel Raya.

Pemerintahan 1967 hanya boleh berakhir dengan Israel melepaskan kawalan Tebing Barat dan Gaza dengan pertukaran keselamatan dan menyelesaikan semua isu tertunggak. Tetapi ia adalah risiko berat kerana orang Israel di bawah Netanyahu—seorang maksimalis wilayah yang bangkit ke kuasa sebagai lawan keras Persetujuan Oslo Yitzhak Rabin—telah sengaja menghalangnya.

Seperti yang saya , Netanyahu adalah satu-satunya perdana menteri Israel sejak tahun 1970-an yang tidak pernah mengejar persetujuan damai atau sebarang penyesuaian dengan orang Palestin.

Satu tidak boleh berlebihan skala pembunuhan dan kekejaman serangan 10/7 untuk orang Israel. Dalam konteks Amerika Syarikat, ia seperti 110,000 pengganas Islam bersenjata—bukan 19 pengganas tidak bersenjata 9/11—telah menyusup masuk sempadan selatan AS dan membunuh kejam 44,000 orang Amerika, mencederakan 200,000 lagi dan menculik 9,000 tebusan dalam satu hari. Dan bukan sahaja menembak mati orang awam tidak bersalah Amerika, tetapi menyiksa, memperkosa, mencungkil, membakar, dan menyembelih kanak-kanak bayi, kanak-kanak, gadis muda dan orang tua di rumah mereka.

Bagaimana Amerika Syarikat, atau mana-mana negara beradab, akan bertindak balas?

Hamas tidak sahaja merakamkan kekejamannya, ia berjanji akan mengulanginya sehingga semua orang Yahudi dimusnahkan daripada tanah itu. Ini adalah takrifan teksbuku ke atas genosid, penghapusanisme 1948 yang memberi maklumat piagam Islamis Hamas.

Israel tidak mempunyai pilihan selain memusnahkan musuh Jihadis fanatik di sempadannya sebelum Hamas melancarkan rampasan pembunuhan beramai-ramai yang lain dan menjemput Islamis bersenjata dan wakil Iran yang mengelilingi Israel dan mencium bau darah untuk menyertai.

Secara tidak dapat dipertikaikan, balasan Israel perlu seteruk mungkin sementara mencapai matlamat perangnya. Walaupun bukti kini jelas bahawa Hamas menyimpan senjata dan pengganas di bawah Hospital Al Shifra dan bahawa roket Jihad Islam, bukan Israel, membunuh beratus-ratus di Hospital Al Ahli.

Tetapi

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.