Los Angeles Premiere Of STARZ's

(SeaPRwire) –   Noelia Voigt yang kini memegang gelaran Miss USA mengumumkan pada Isnin bahawa beliau meletak jawatan untuk memberi tumpuan kepada kesihatan mentalnya.

Voigt, yang mewakili dan menjadi orang Venezuela-Amerika pertama yang dinobatkan sebagai Miss USA pada September 2023, mengumumkan “keputusan sangat sukar untuk meletak jawatan” dalam kenyataan Instagramnya.

“Saya sedar ini mungkin mengejutkan ramai,” kata Voigt, 24, dalam keterangan gambar posnya. “Jangan kompromi kesihatan fizikal dan mental anda. Kesihatan kita adalah kekayaan kita. Berjuta-juta terima kasih kepada semua anda atas sokongan yang tidak pernah berhenti. Masa untuk menulis bab berikutnya.”

Dalam posnya, Voigt mengenang saat-saat kegemarannya semasa memegang gelaran Miss USA, termasuk bekerja dengan organisasi cleft terbesar di dunia Smile Train dan menjadi jurucakap untuk anti-buli, kesedaran keganasan dalam hubungan dan pencegahan, serta hak dan reformasi imigresen.

“Syukur yang tidak terhingga memenuhi hatiku apabila memikirkan peluang yang diberikan untuk membuat perbezaan, perasaan mencapai impian seumur hidup, dan berhubung dengan orang di seluruh dunia, seperti yang saya katakan di pentas Miss USA,” katanya dalam kenyataan itu. “Di dalam hati saya tahu ini hanyalah permulaan bab baru bagi saya, dan harapan saya ialah saya terus memberi inspirasi kepada orang lain untuk teguh, memberi keutamaan kepada kesihatan mental anda, berjuang untuk diri sendiri dan orang lain dengan menggunakan suara anda, dan jangan takut dengan apa yang akan datang, walaupun ia terasa tidak tentu.”

Miss USA mengucapkan terima kasih kepada Voigt atas perkhidmatannya dalam kenyataan di Facebook, dan menambah bahawa organisasi itu mengharapkan yang terbaik untuk masa depannya.

“Kami menghormati dan menyokong keputusan Noelia untuk meletak jawatan dari tanggungjawabnya,” kata Miss USA dalam kenyataan itu. “Kesejahteraan pemegang gelaran kami adalah keutamaan utama, dan kami memahami keperluannya untuk memberi keutamaan diri pada masa ini.”

Organisasi itu menambah bahawa mereka akan segera mengumumkan pengganti Voigt.

Voigt sebelum ini merupakan pelajar reka bentuk dalaman, dan berharap untuk menubuhkan firma reka bentuk sendiri dan menjadi pengacara rancangan TV untuk membantu keluarga “yang memerlukan pemodenan rumah,” menurut . Beliau juga menulis buku kanak-kanak mengenai anti-buli, bertajuk Maddie the BRAVE.

Pertandingan Miss USA telah wujud selama lebih 70 tahun. Bekas Presiden Donald Trump pernah memiliki Organisasi Miss Universe, yang merangkumi pertandingan Miss Universe, Miss USA dan Miss Teen USA. Trump menjual Organisasi Miss Universe pada 2015, selepas beliau membuat beberapa komen derogatori terhadap orang Mexico yang mendorong penyiar NBC dan Univision memutuskan hubungan dengan beliau dan pertandingan ratu cantik, menurut Rolling Stone.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.