(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) – Seorang tentera Amerika telah ditahan di Rusia dan dituduh mencuri, menurut dua pegawai Amerika Syarikat.

Pegawai-pegawai Amerika Syarikat berkata tentera itu, Sarjan Gordon Black, 34, telah bertugas di Korea Selatan dan sedang dalam proses untuk kembali ke Fort Cavazos di Texas. Sebaliknya, pegawai-pegawai berkata beliau telah pergi ke Rusia.

Pegawai-pegawai itu bercakap dengan syarat kerahsiaan untuk membincangkan butiran peribadi.

Cynthia Smith, jurucakap Tentera Darat, mengesahkan bahawa seorang tentera telah ditahan pada Khamis di Vladivostok, pelabuhan tentera dan komersial utama Pasifik, atas tuduhan salah laku jenayah. Beliau berkata Rusia memberitahu Amerika Syarikat dan Tentera Darat memberitahu keluarga tentera itu.

“Jabatan Negeri Amerika Syarikat sedang memberikan sokongan konsular yang sewajarnya kepada tentera itu di Rusia,” kata Smith.

Pada Isnin, masih tidak jelas sama ada tentera itu dianggap tanpa kebenaran tinggal, atau AWOL.

Penahanan itu datang kurang dari setahun selepas tentera Amerika Travis King melintasi sempadan yang sangat diperkukuhkan antara Korea. Korea Utara menyatakan ia akan mengusir , yang dikembalikan ke AS. Beliau akhirnya didakwa dengan pengkhianatan.

Rusia diketahui menahan beberapa orang Amerika di penjara-penjaranya, termasuk eksekutif keselamatan korporat Paul Whelan dan wartawan Wall Street Journal Evan Gershkovich, Kerajaan AS telah menetapkan kedua-duanya sebagai ditahan dengan salah dan telah berusaha untuk merundingkan pembebasan mereka.

Yang lain yang ditahan termasuk , seorang pemuzik yang telah tinggal di Rusia selama bertahun-tahun dan ditahan tahun lalu atas tuduhan berkaitan dadah; Marc Fogel, seorang guru di Moscow, yang dijatuhi hukuman 14 tahun penjara, juga atas tuduhan dadah; dan warganegara ganda dan .

Penahanan tentera itu di Rusia pertama kali dilaporkan oleh NBC News.

___ Pegawai-pegawai Associated Press Matthew Lee dan Eric Tucker menyumbang ke laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.