(SeaPRwire) –   Penyelidik di Google DeepMind telah membangunkan AlphaFold 3, satu model AI yang boleh meramal struktur dan interaksi antara molekul biologi termasuk protein, DNA dan RNA, dan molekul kecil yang boleh berfungsi sebagai ubat.

“Ini merupakan satu tonggak besar bagi kami hari ini, mengumumkan AlphaFold 3,” kata Demis Hassabis, CEO Google DeepMind, dalam sesi maklumat pada 7 Mei mengumumkan kemajuan penting ini. “Biologi adalah sistem dinamik dan anda perlu memahami bagaimana sifat biologi muncul melalui interaksi antara molekul yang berbeza dalam sel. Anda boleh memikirkan AlphaFold 3 sebagai langkah pertama kami ke arah itu.”

Sistem AI ini merupakan keturunan yang dibina oleh Google DeepMind yang secara dasarnya masalah meramal struktur tiga dimensi protein daripada struktur asid amino protein. Model AlphaFold pertama Google DeepMind, yang diumumkan pada 2018, cuba meramal struktur protein, dan mendapat tempat pertama dalam pertandingan antarabangsa meramal struktur protein. AlphaFold 2, yang dikeluarkan pada 2020, meningkatkan ketepatan ramalan struktur protein secara signifikan berbanding model pertama.

AlphaFold 3 pergi lebih jauh dengan meramal struktur hampir kesemua molekul biologi dan memodelkan interaksi antara molekul-molekul tersebut. Walaupun penyelidik telah lama membangunkan kaedah pengkomputeran khusus untuk memodelkan interaksi antara jenis molekul biologi tertentu, AlphaFold 3 menandakan kali pertama satu sistem tunggal mampu meramal interaksi antara hampir kesemua jenis molekul dengan prestasi tahap teratas.

Sifat dan fungsi molekul dalam sistem biologi biasanya merupakan hasil bagaimana ia berinteraksi dengan molekul lain. Menggunakan eksperimen untuk memahami interaksi molekul boleh mengambil masa penyelidikan bertahun-tahun dan mahal. Jika interaksi ini boleh dianggarkan secara pengkomputeran dengan ketepatan yang mencukupi, maka penyelidikan biologi boleh dipercepatkan dengan drastik. Sebagai contoh, jika penyelidik percaya bahawa satu molekul yang mengikat pada tapak tertentu pada protein tertentu akan menjadi calon ubat yang menjanjikan, mereka boleh menggunakan sistem pengkomputeran seperti AlphaFold 3 untuk menguji molekul ubat berpotensi.

“AlphaFold terus bertambah baik, dan semakin relevan untuk siasatan biologi,” kata Paul Nurse, ahli genetik pemenang Hadiah Nobel dan ketua eksekutif dan pengarah pusat penyelidikan bioperubatan London bernama Francis Crick Institute, dalam kenyataan mengiringi pengumuman Google DeepMind. “Versi ketiga ini akan membolehkan peningkatan ketepatan dalam meramal struktur kompleks antara makromolekul yang berbeza, serta persatuan antara makromolekul, molekul kecil dan ion.”

Google DeepMind diasaskan sebagai DeepMind pada 2010 oleh Hassabis, bersama Ketua Sains AI Google DeepMind dan . (Suleyman kini menjadi CEO Microsoft AI, organisasi produk AI pengguna dan penyelidikan Microsoft.) DeepMind diambil alih oleh Google pada 2014, dan pada 2023 Google menggabungkan DeepMind dengan Google Brain, bahagian AI Google yang lain, untuk membentuk Google DeepMind, menamatkan usaha oleh kepimpinan DeepMind untuk memperoleh autonomi yang lebih besar daripada syarikat induk mereka.

Selain keluarga sistem AI AlphaFold, Google DeepMind telah membuat beberapa terobosan yang menggunakan AI untuk menjauhkan sains dan teknologi. Pada 2022 syarikat satu sistem AI yang boleh mencipta algoritma baharu, dan pada 2023 ia satu model AI yang boleh meramal cuaca dengan ketepatan tanpa sebelumnya. Juga pada 2023, Google DeepMind satu model AI yang ia mendakwa meramal dengan tepat struktur bahan, walaupun manfaat model ini kemudian oleh penyelidik bebas.

Pada 2021, syarikat induk Google iaitu Alphabet penciptaan Isomorphic Labs, yang bertujuan mengambil pendekatan berfokuskan AI dalam penemuan ubat. Penyelidik dari Isomorphic Labs menyumbang kepada pembangunan AlphaFold 3 dan, walaupun Pelayan AlphaFold boleh digunakan oleh sesiapa untuk penyelidikan bukan komersial, penyelidik di Isomorphic Labs akan mempunyai akses eksklusif ke AlphaFold 3 untuk kegunaan komersial.

“Kami telah menggunakan keupayaan AlphaFold 3 seharian dalam program reka bentuk ubat kami,” kata Max Jaderberg, ketua pegawai AI di Isomorphic labs, dalam sesi pengumuman. “Kami sudah mulai melihat potensi untuk mempercepat, meningkatkan, dan akhirnya mengubah cara kami melakukan penemuan ubat, dan ini benar-benar kerana tahap ketepatan baharu model ini, dan julat molekul biologi yang lebih luas yang boleh diramal oleh model ini, yang benar-benar membolehkannya untuk kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.