(SeaPRwire) –   Jess, 38 tahun, telah menurunkan berat badannya sebanyak 75 paun sejak dia mula mengambil Wegovy tahun lalu. Dia gembira dengan keputusan—selain menurunkan berat badan, ujian darah dan telah meningkat—tetapi perubahan kepada kehidupannya dan badannya terasa terlalu sensitif untuk dibincangkan dengan kawan-kawannya, yang tidak mahu terlibat dengan penurunan berat badannya.

Beberapa tahun dahulu, Jess, yang hanya mahu menggunakan nama pertamanya untuk privasi, dan kawan-kawannya menerima prinsip-prinsip , yang melawan bias anti-gemuk dan mendakwa . Tetapi musim panas lalu, walaupun dia menyokong pandangan itu, Jess memutuskan untuk menurunkan berat badan untuk berasa lebih baik dalam badannya. Apabila dia sebutkan keputusan itu kepada kawan-kawannya, “mereka berkata kepadaku, ‘Kami tidak berminat dalam perbualan ini. Kami tidak mahu membincangkannya dengan anda. Kami tidak bersetuju dengan pilihan anda,'” katanya. “Saya menghormati sempadan mereka, tetapi ia telah menjadi sukar untuk tidak berkongsi beberapa tonggak dengan mereka atau bercakap tentang perkara-perkara harian. Ia telah menjadi agak sedih dan keseorangan.” Kini, dia hanya membincangkan penurunan berat badannya dengan doktor dan suaminya.

Penurunan berat badan sentiasa menjadi topik yang sensitif. Tetapi ia menjadi lebih kompleks untuk dibincangkan pada tahun 2024, apabila gerakan kesihatan jasmani bertabrakan dengan populariti ubat seperti Ozempic, Wegovy, dan . Sebahagian besarnya kerana ubat-ubat ini, penurunan berat badan menjadi tajuk berita dan media sosial—dan tiada orang, kelihatannya, tahu betul-betul bagaimana hendak berasa atau bercakap tentang perkara itu.

“Ia menjadi topik yang sangat sensitif kerana kita boleh sembunyikan banyak tentang kehidupan kita,” kata Rachel Goldman, seorang ahli psikologi klinikal berpangkalan di Bandar Raya New York yang mengkhusus dalam pengurusan berat badan dan pernah berunding untuk syarikat penjagaan kesihatan yang mengeluarkan ubat anti-kegemukan. “Tetapi jika anda menambah atau mengurangkan berat badan, seseorang akan melihatnya.”

Malah kebanyakan penjaga kesihatan, yang bercakap tentang topik-topik sensitif sepanjang hari, mendapati penurunan berat badan merupakan subjek yang paling mencabar, kata Charlotte Albury, seorang ahli antropologi perubatan di Universiti Oxford, United Kingdom yang mengkaji komunikasi dalam persekitaran penjagaan kesihatan. Ini sebahagian kerana terdapat terlalu banyak “malu dan salahkan dan stigma yang disebarkan masyarakat tentang kegemukan,” katanya, dan sebahagian kerana “ramai pakar rawat merasa sangat kurang terlatih dalam membincangkan kegemukan.”

Jika pakar rawat merasa kurang terlatih, di manakah itu meninggalkan kita yang lain?


Berkenaan pendapat masyarakat tentang penurunan berat badan, timbangan telah berayun jauh dalam tempoh hanya beberapa dekad. Tidak lama dahulu, hampir keseluruhan budaya arus perdana menganggap penurunan berat badan sebagai aspirasi. Kini, walaupun , perbualan tentang penurunan berat badan termasuk lebih banyak suara yang tidak setuju daripada dahulu.

Pada bulan Mac, apabila Oprah Winfrey menyiarkan program (kebanyakannya positif), nama teknikal bagi ubat seperti Ozempic dan Wegovy, dia merujuk kepada pelbagai pendapat tentang penurunan berat badan moden. “Untuk orang-orang yang berasa gembira dan sihat dalam menghayati kehidupan dalam badan yang lebih besar dan tidak mahu ubat-ubatan, saya kata, ‘Berkatilah kamu,'” kata Winfrey. “Untuk semua orang yang percaya diet dan senaman ialah cara terbaik dan sahaja untuk mengurangkan berat badan berlebihan, berkatilah juga jika ia berfungsi untuk anda. Dan untuk orang-orang yang fikir bahawa ini boleh menjadi lega dan sokongan dan kebebasan…yang telah anda cari sepanjang hidup, berkatilah kerana terdapat ruang untuk semua pandangan.”

Seringkali, bagaimanapun, pandangan-pandangan itu bertembung antara satu sama lain. Sesetengah orang yang cuba menurunkan berat badan, seperti Jess, berasa bercampur aduk, gembira bahawa masyarakat meneliti semula budaya diet secara mendalam sambil juga ragu-ragu untuk berkata apa-apa yang positif tentang penurunan berat badan kerana takut dituduh fobia gemuk. (Satu laporan baru-baru ini dalam New York Times menekankan situasi sukar yang dihadapi sesetengah pengaruh kesihatan jasmani apabila mereka menjadi lebih kecil, dengan pengikut mereka kadang-kadang melihat penurunan berat badan sebagai “khianat.”) Margit Berman, seorang pakar psikologi berpangkalan di Minnesota yang melawan budaya diet dalam amalannya, berkata sesetengah daripada pelanggannya juga menyembunyikan bahawa mereka menggunakan ubat GLP-1 untuk penyakit kencing manis, keadaan yang Ozempic dan Mounjaro diluluskan untuknya, kerana takut disalahkan kerana sakit disebabkan berat badan mereka.

Orang lain kelihatannya tidak berasa sebercampur aduk. Permintaan untuk ubat GLP-1 meningkat dengan mendadak, dengan sesetengah ramalan menganggarkan bahawa . Dan sementara ramai orang menggunakan ubat-ubatan ini berdasarkan nasihat dan preskripsi doktor, ada yang begitu berminat untuk menurunkan berat badan sehingga bersedia membeli ubat seperti Ozempic dari , spa perubatan, syarikat internet, dan sumber-sumber lain yang dipertikaikan.

Kemudian terdapat orang yang terbuka tentang mahu menurunkan berat badan, tetapi hanya cara lama—iaitu, dengan diet dan senaman, berbanding “menipu” dengan menggunakan ubat-ubatan. Dalam , kira-kira separuh daripada orang dewasa Amerika Syarikat berkata ubat seperti Ozempic adalah pilihan baik untuk penurunan berat badan bagi orang yang gemuk, manakala kira-kira sama ramai berkata mereka bukan pilihan yang baik atau tidak pasti tentang apa yang harus difikirkan.

Trend serupa bermain di kalangan pakar perubatan. Sesetengah doktor bercakap tentang GLP-1 sebagai rawatan revolusi untuk penyakit kronik kegemukan, memuji bukan sahaja keupayaan mereka untuk membantu orang menanggalkan berat badan tetapi juga kesan kesihatan yang positif mereka. Goldman menambah bahawa ubat anti-kegemukan mungkin dapat mengurangkan stigma berat badan, kerana ia boleh membantu orang melihat kegemukan seperti sebarang penyakit lain yang memerlukan rawatan.

Pakar perubatan lain pula, mendakwa bahawa GLP-1 datang dengan kelemahan yang besar—kesan sampingan termasuk mual dan muntah dan, mungkin, risiko tumor tiroid yang lebih tinggi, dan kebanyakan orang akan menambah semula berat badan yang hilang jika mereka berhenti mengambil ubat—dan membantu memperkukuhkan kepercayaan merosakkan bahawa badan yang lebih kecil adalah secara automatik lebih baik dan sihat.

Berman berfikir ubat GLP-1 menyumbang kepada “berfikir ajaib” yang berakar umbi dalam prasangka anti-gemuk: bahawa penurunan berat badan adalah cara paling mudah untuk mendapatkan kehidupan yang baik.

Dr. Silvana Pannain, pengarah program penurunan berat badan Pusat Perubatan Universiti Chicago dan penasihat kepada syarikat yang menghasilkan ubat GLP-1, berfikir perselisihan itu mungkin sentiasa wujud, tetapi media sosial dan keghairahan tentang ubat GLP-1 kini menggandakannya. “Ia bukan cara berfikir yang berbeza, tetapi lebih ramai orang berasa benar untuk menyuarakan pendapat mereka tentang kegemukan,” kata Pannain.

Bagaimanapun, Berman telah melihat perubahan. Apabila dia mula bercakap menentang budaya penurunan berat badan pada awal 2000-an, “Orang melihat saya seperti saya mempunyai tiga kepala,” kenangnya. “Budaya itu ialah kebencian gemuk diterima, dan semua orang harus cuba menurunkan berat badan. Tidak ada aliran budaya berat positif yang sama seperti sekarang.”

Namun, keutamaan kurus masih mendominasi di Amerika Syarikat. Walaupun lebih ramai orang kini secara terbuka menyokong kesihatan jasmani dan mengakui bahawa penurunan berat badan adalah topik yang rumit, peratusan orang dewasa Amerika Syarikat yang berkata mahu menguruskan berat badan—kira-kira sama dengan sepuluh tahun lalu. Hampir 30% daripada orang dewasa Amerika Syarikat berkata dalam bahawa kebimbangan mereka tentang kegemukan meningkat sejak wabak COVID-19, dengan kira-kira 6 juta berkata telah mempertimbangkan pembedahan atau ubat-ubatan dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Orang Amerika masih mahu menurunkan berat badan; mereka hanya mungkin tidak selesa untuk mengumumkannya dengan bangga lagi.

Jess, wanita yang menggunakan Wegovy, berkata semua yang dia mahukan ialah mencari titik pertengahan, di antara budaya diet yang ganas dan berasa dikucilkan oleh kawan-kawannya kerana preskripsi GLP-1nya. “Kita perlu menetralkan” idea penurunan berat badan, mengeluarkan beban moral yang melekat sama ada memutuskan untuk menurunkan berat badan atau memutuskan untuk tidak, katanya. “Dalam dunia di mana banyak daripada kita percaya bahawa badan kita adalah pilihan kita, ini salah satu perkara yang seharusnya masuk ke dalam kategori itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.