Mogok terpanjang dalam sejarah AS

Walter Reuther with Robert Kennedy and Jack Conway

Mogok penulis dan pelakon yang sedang berlangsung menghentikan perniagaan televisyen dan filem telah melebihi 100 hari apabila Hari Buruh semakin hampir. Namun setakat ini, ia masih belum hampir sepanjang mogok terpanjang dalam sejarah AS.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Ahli sejarah buruh mengatakan bahawa mogok terpanjang yang pernah dilihat negara ini adalah mogok Kohler, yang berlangsung selama 11 tahun dari 1954 hingga 1965.

Kohler adalah salah satu pengeluar peralatan plumbing terbesar di AS. Kawasan Sheboygan, Wis., pada dasarnya adalah bandar syarikat dengan sekolah dan kemudahan rekreasi sendiri serta rumah bata merah dengan halaman hijau. Isu TIME 17 Mac 1958 melaporkan bahawa presiden syarikat Herbert Kohler “menganggap dirinya majikan yang adil dan penyayang” dan bahawa “monumen paternalisme ini, diperbadankan sebagai Village of Kohler mungkin dapat dikira sebagai bandar syarikat paling menarik di dunia.”

Namun pekerja menginginkan lebih daripada hanya kejiranan yang indah. Mereka menuntut kontrak dengan gaji yang lebih tinggi, perlindungan untuk pekerja paling senior semasa pemberhentian, dan potongan yuran kesatuan dari gaji. “Ini adalah pekerja yang cuba mendapatkan pengiktirafan kesatuan mereka dan mencari kontrak,” kata Elizabeth Shermer, profesor Sejarah di Loyola University Chicago.

Mogok secara rasmi bermula pada 5 April 1954, dan walaupun pekerja bersedia untuk berjuang, tiada siapa yang menyangka mogok itu akan menjadi pertempuran panjang dan buruk yang akan berlanjutan lebih dari satu dekad. Kesatuan Buruh United Auto Workers (UAW) dan ketuanya Walter Reuther, yang dianggap sebagai salah satu pemimpin kesatuan paling karismatik pada zaman itu, membantu para pemogok Kohler untuk terus bertahan dengan dana mogok. Untuk dua tahun pertama, UAW memberi para pemogok wang yang cukup untuk makanan, penjagaan kesihatan, dan $25 seminggu “wang berdering-dering,” menurut TIME, tetapi apabila mogok berlarutan, dana dipotong. Sebahagian pekerja terpaksa meninggalkan bandar dan mencari pekerjaan baru di tempat lain. Selepas pada mulanya ditutup selama dua bulan pertama mogok, Kohler membawa masuk pekerja bukan kesatuan untuk menggantikan mereka yang telah pergi.

UAW juga mengatur boikot di seluruh negara terhadap produk Kohler di kalangan tukang paip, kontraktor, dan pegawai perbandaran, dari Boston hingga ke Los Angeles.

Pertempuran antara pengurusan dan pekerja tumpah ke jalan raya dan menjadi semakin bermusuhan. Topeng gas adalah pemandangan biasa di piket, menurut TIME, dan dalam satu pertembungan, 300 orang ditangkap. Mogok itu mengoyak Sheboygan. Terdapat keluarga di mana pemogok mengucilkan saudara terdekat yang melintasi garisan piket. Seperti yang digambarkan oleh isu majalah TIME 17 Mac 1958 empat tahun dalam mogok, dengan 2,800 daripada 3,300 pekerja mogok:

Untuk saiznya (pop. 45,000), bandar Wisconsin She-boygan—’bandar terhebat di dunia’—mungkin merupakan komuniti paling penuh kebencian di AS berbanding saiznya. Semasa berjalan di jalan, lelaki yang dahulu rakan sekerja, jiran dan kawan kini saling memelototi dengan permusuhan yang membeku. Pada waktu malam, warga yang biasanya mematuhi undang-undang melampiaskan kebencian mereka yang menggerogoti terhadap musuh mereka dalam tindakan vandalisme: mengoyak tayar kereta, menabur paku di laluan masuk, melemparkan balang kaca berisi cat melalui tingkap rumah. Kebencian Sheboygan mencapai kanak-kanak: pemandangan seharian ialah seorang anak yang berwajah ketat diikuti oleh kanak-kanak lain yang mengejek dengan nyaring, ‘Ayahmu pengkhianat kotor!’

majalah time

Walaupun panjangnya mogok Kohler memberikannya tempat unik dalam sejarah AS, ia sesuai dengan corak pergerakan buruh yang lebih besar pada masa itu. Mogok adalah perkara biasa pada tahun 1950-an. “Ini adalah puncak kekuatan kesatuan pascaperang,” kata Joseph A. McCartin, profesor Sejarah di Georgetown. “Hampir 35% pekerja bukan pertanian di negara pada masa itu diwakili oleh kesatuan.” Sebagai perbandingan, 10% pekerja upahan dan gaji adalah ahli kesatuan pada tahun 2022—kadar terendah yang direkodkan—dan kadar untuk pekerja sektor swasta adalah 6 peratus.

Nelson Lichtenstein, seorang sejarawan di UC Santa Barbara, berhujah bahawa walaupun ada “Renaissance sentimen kesatuan” dalam beberapa tahun kebelakangan ini—dari usaha untuk mengkesatukan Starbucks dan Amazon hingga mogok Hollywood— ia “kecil berbanding apa yang berlaku pada tahun 1950-an.” Lichtenstein berkata, “Ramai, satu sisi, berfikir 1950-an sebagai tempoh harmoni sosial. Kita memikirkan Leave It to Beaver—tetapi sebenarnya, ada mogok dan mogok dan mogok dan mogok.”

Mogok Kohler berakhir pada awal 1960-an, ketika Lembaga Perhubungan Buruh Kebangsaan mendapati Kohler bersalah melakukan amalan buruh yang tidak adil. Mogok secara teknikal berakhir pada tahun 1962, tetapi pertikaian buruh tidak benar-benar selesai sehingga 1965, ketika pengurusan Kohler yang baru datang dan membayar upah yang dituntut para pemogok dan memasukkan lebih banyak wang ke dalam dana pencen mereka. TIME melaporkan pada masa itu bahawa boikot hanya “sebagian berjaya,” walaupun UAW menuangkan $12 juta ke dalam usaha tersebut, dan pada dasarnya mengisytiharkan kemenangan untuk pengurusan Kohler: “Walaupun kempen boikot paling meluas yang pernah digerakkan oleh buruh terorganisasi, kesan pertikaian panjang terhadap syarikat itu hampir tidak mengejutkan; Kohler hari ini masih pemimpin dalam industri itu.”

Sebahagian taktik anti kesatuan dalam mogok Hollywood kini boleh dikesan kembali ke era Kohler. Lichtenstein menjelaskan bahawa pada akhir 1940-an dan awal 1950-an, syarikat seperti Kohler akan mempublikasikan tawaran mereka kepada para pemogok untuk meningkatkan tekanan agar menerima tawaran tersebut. Dalam kesamaan zaman moden, dia berhujah, studio Hollywood mempublikasikan tawaran mereka kepada penulis pemogok pada 22 Ogos.

Seperti yang dijelaskan McCartin tentang warisan mogok Kohler: “Apa yang menjadikan mogok Kohler menarik untuk dipertimbangkan hari ini adalah ia menunjukkan bagaimana beberapa perlawanan yang sama terus berlaku di kalangan pemimpin beberapa perniagaan Amerika terbesar dan paling berjaya.”