Netherlands Israel Palestinians Europe Protests

(SeaPRwire) –   THE HAGUE, Netherlands — Polis menangkap kira-kira 125 aktivis ketika mereka membubarkan demonstrasi kem pro-Palestin di Universiti Amsterdam awal Selasa, ketika protes yang telah mengguncangkan merebak ke Eropah.

Polis di ibu negara Belanda itu berkata dalam kenyataan di platform media sosial X bahawa tindakan mereka “perlu untuk memulihkan ketenteraman” selepas protes menjadi ganas. Tiada laporan mengenai kecederaan yang segera.

Video dari tapak itu disiarkan oleh penyiar kebangsaan NOS menunjukkan polis menggunakan penggali mekanikal untuk menolak halangan dan pegawai yang membawa tongkat dan perisai bergerak untuk mengakhiri demonstrasi itu, memukul beberapa penunjuk perasaan dan menarik keluar khemah.

Penunjuk perasaan membina halangan daripada palet kayu dan basikal, lapor NOS.

Berpuluh-puluh penunjuk perasaan menduduki pulau kecil di universiti itu pada Isnin, mendesak universiti-universiti Amsterdam memutuskan hubungan akademik dengan kerana serangan balasannya di Gaza berikutan serangan maut pada 7 Oktober oleh militan Hamas di selatan Israel.

Juga terdapat demonstrasi dalam beberapa hari kebelakangan ini di kampus di Perancis dan United Kingdom.

Gambar dari kampus Amsterdam pada Selasa pagi menunjukkan khemah, banner dan makanan bersama-sama dengan timbunan batu kerikil yang ditarik keluar dari jalan.

Sebelum polis bergerak, pergaduhan meletus pada malam Isnin antara dua kumpulan aktivis yang bertentangan.

Polis berkata dalam kenyataan bahawa mereka membersihkan kem sementara itu selepas penunjuk perasaan enggan mematuhi perintah berulang untuk meninggalkan tapak itu.

“Protes dalam bentuk ini mencipta situasi yang sangat tidak selamat, sebahagiannya disebabkan halangan yang menghalang perkhidmatan kecemasan memasuki tapak itu. Sekiranya berlaku bencana, aktivis itu sendiri mungkin terperangkap di tapak itu,” kata polis.

Mereka berkata kampus itu tenang pada Selasa pagi, tetapi pegawai masih hadir di kawasan itu.

Panggilan ke universiti tidak dijawab awal Selasa dan universiti itu tidak segera menjawab permintaan emel untuk komen.

Di Finland, berpuluh-puluh penunjuk perasaan daripada kumpulan solidariti Pelajar untuk Palestin menubuhkan kem luar bangunan utama di Universiti Helsinki. Penunjuk perasaan berkata mereka akan kekal di tapak itu di pusat Helsinki sehingga universiti, yang merupakan institusi akademik terbesar di Finland, memutuskan hubungan akademik dengan universiti Israel.

Di Denmark, pelajar menubuhkan kem pro-Palestin di Universiti Copenhagen. Kira-kira 45 khemah didirikan di padang rumput di luar kampus Fakulti Sains Sosial, dikenali sebagai CSS. Fakulti itu terletak di hospital bandar lama Copenhagen.

Pentadbiran universiti berkata pelajar boleh protes di kampus tetapi menyeru mereka menghormati peraturan di premisnya. “Cari dialog, bukan konflik dan berikan ruang untuk perspektif selain daripada anda sendiri,” kata pentadbiran dalam kenyataan di X.

Ia berkata pentadbiran “tidak boleh dan tidak wajar menyatakan pendapat bagi pihak pekerja dan pelajar universiti mengenai isu-isu politik, termasuk konflik yang sedang berlangsung” di Israel dan wilayah Palestin.

Di laman Facebook, ahli kumpulan aktivis Pelajar Menentang Pendudukan berkata usaha mereka selama dua tahun untuk bercakap dengan pentadbiran mengenai penarikan pelaburan universiti dalam syarikat-syarikat yang berkaitan dengan aktiviti di tanah jajahan Israel di wilayah Palestin yang diduduki telah sia-sia.

“Kami tidak lagi boleh berpuas hati dengan dialog berhati-hati yang tidak membawa kepada tindakan konkrit,” kata kumpulan itu.

Di Paris, kumpulan pelajar menyeru perhimpunan solidariti dengan Palestin pada Selasa petang.

Pada Jumaat, polis Perancis dengan aman mengeluarkan berpuluh-puluh pelajar dari sebuah bangunan di Institut Sains Politik Paris, dikenali sebagai Sciences Po, selepas mereka berkumpul menyokong Palestin.

Pada Selasa, pelajar di institusi berprestij itu, yang menghitung Perdana Menteri Perancis Gabriel Attal dan Presiden Emmanuel Macron di kalangan alumni mereka, dilihat memasuki kampus tanpa halangan untuk mengambil peperiksaan sementara polis berdiri di pintu masuk.

Protes berlangsung minggu lepas di beberapa universiti lain di seluruh negara, termasuk di Lille dan Lyon. Pejabat Perdana Menteri berkata polis diminta mengeluarkan pelajar dari 23 tapak di kampus Perancis.

___

Penulis berita Jan M. Olsen dari Copenhagen, Denmark, menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.