Marjorie Taylor Greene

(SeaPRwire) –   WASHINGTON — Ahli Parlimen keras Rep. cuba tetapi gagal dalam tindakan tiba-tiba Rabu untuk menyingkirkan Speaker , usaha beliau dengan cepat dan mengejutkan ditolak oleh Demokrat dan Republikan yang bosan dengan kekacauan politik.

Salah seorang penyokong terbesar Donald Trump di Kongres, Greene berdiri di lantai Dewan dan membaca senarai panjang “pelanggaran” yang beliau katakan telah dilakukan oleh Johnson sebagai speaker. Rakan sekerja mengejek dalam protes.

Greene dari Georgia mengkritik kepimpinan Johnson sebagai “pathetic, lemah dan tidak dapat diterima.”

Tidak lama selepas Greene melancarkan undian untuk menyingkirkan speaker dari jawatannya, Ketua Majoriti Republikan Steve Scalise membalas dengan memanggil terlebih dahulu untuk undian untuk menyimpan ia.

Majoriti yang mengatasi, 359-43, mengekalkan Johnson dalam pekerjaannya, buat masa ini.

Ini kali kedua dalam tempoh beberapa bulan bahawa Republikan cuba untuk menyingkirkan speaker mereka sendiri, tahap kekacauan parti yang tidak pernah terdengar sebelum ini dengan tindakan jarang dilihat dalam sejarah AS.

Sebagai Greene terus walaupun mendapat tentangan daripada pemimpin Republikan pada peringkat tertinggi, termasuk Trump, ahli undangan GOP berarak ke arah Johnson, memberinya tepukan di belakang dan memegang bahunya untuk menjamin sokongan mereka.

“Seperti yang saya katakan sejak awal, dan saya jelaskan di sini setiap hari, saya bercadang untuk melaksanakan tugas saya,” kata Johnson selepas itu. “Dan saya akan membiarkan kepingan jatuh di mana mereka jatuh. Pada pandangan saya, itu adalah kepimpinan.”

Johnson berkata “penyelewengan” itu di belakangnya dan berkata beliau berharap “ia adalah akhir politik peribadi.”

Ahli Republikan Georgia itu telah bersumpah beliau akan memaksa undian mengenai speaker jika beliau berani untuk menggerakkan pakej bantuan luar negeri dengan dana untuk Ukraine, yang bulan lepas dan ditandatangani ke undang-undang.

Tetapi dalam hari-hari terakhir ia kelihatan usahanya telah reda, kerana beliau dan Johnson bertemu berulang kali untuk penyelesaian yang mungkin.

Johnson dari Louisiana berjalan, dengan mengatakan beliau bersedia mengambil risiko untuk meluluskan bantuan luar negeri, percaya ia penting bagi AS untuk menyokong Ukraine menentang pencerobohan Rusia dan menjelaskan beliau mahu berada di .

Dalam tindakan sangat luar biasa, speaker menerima sokongan daripada Demokrat yang diketuai oleh Rep. dari New York, pasukan kepimpinannya telah mengatakan ia adalah kekacauan GOP dan undian untuk menyimpan resolusi Greene — hampir memastikan pekerjaan Johnson diselamatkan, buat masa ini.

“Keputusan kami untuk menghentikan Marjorie Taylor Green daripada menyelam negara ke dalam kekacauan lanjut adalah berakar umbi dalam komitmen kami untuk menyelesaikan masalah,” kata Jeffries selepas undian itu.

Trump juga telah memberi pandangan selepas Johnson berjalan ke Mar-a-Lago bulan lepas untuk sokongan, calon presiden Republikan yang dianggap memberi speaker . Dan pemimpin yang dipilih Trump di Jawatankuasa Kebangsaan Republikan mendesak Ahli Dewan Republikan daripada tindakan.

Sebelum mengundi Dewan, Trump berkata di media sosial, “Saya benar-benar mencintai Marjorie Taylor Greene,” tetapi beliau berkata Republikan perlu berjuang sekarang untuk menewaskan Demokrat dalam pilihan raya November. Beliau mendesak Republikan untuk menyimpan resolusi Greene.

“Pada satu ketika, kita mungkin akan sangat, tetapi ini bukan masanya,” kata Trump, untuk menyingkirkan speaker.

Tindakan kini membawa risiko politiknya sendiri untuk Greene, provokator berprofil tinggi.

Greene berazam untuk memaksa rakan sekerjanya berada di rekod dengan undian mereka – meletakkan mereka dalam kedudukan politik yang tidak selesa untuk menyokong speaker dan dilihat menyertai daya Demokrat untuk menyelamatkannya.

Jumlah undian menunjukkan kekuatan, tetapi juga kelemahan, usahanya, kerana kebanyakan ahli undangan mengundi untuk bergerak ke hadapan daripada pertengkaran dalaman dan membenarkan speaker Republikan, hanya enam bulan dalam pejabat, untuk mengekalkan gavel.

“Demokrat menyelamatkannya,” kata Greene selepas itu.

Tanpa sokongan Demokrat, undian kemungkinan besar akan berakhir berbeza untuk Johnson yang memegang salah satu majoriti paling nipis di Dewan dalam zaman moden, tanpa undian untuk disimpan.

Tahun lepas, dewan sidang telah dibawa kepada keadaan berhenti apabila lapan Republikan mengundi untuk menyingkirkan Kevin McCarthy dari pejabat speaker dan Demokrat enggan membantu menyelamatkannya, penyingkiran pertama speaker Dewan dalam sejarah AS.

Menyingkirkan McCarthy mengakibatkan pencarian hampir sebulan untuk pemimpin GOP baru, melemparkan dewan ke dalam kekacauan dengan episod yang Republikan mahu elakkan sebelum mencari sokongan pengundi pada pilihan raya November.

__

Penulis berita Associated Press Stephen Groves, Mary Clare Jalonick dan Michelle Price menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.