U.S. Forces, Allies conduct joint strikes in Yemen

(SeaPRwire) –   Setiausaha Luar Negeri UK yang tertinggi telah menyatakan “serangan Houthi mesti berhenti” selepas UK dan AS bersatu untuk ketiga kalinya pada Sabtu lalu untuk melancarkan serangan terhadap, yang telah memulakan siri serangan di Laut Merah di tengah.

“,” setiausaha luar negeri David Cameron berkata dalam satu pos pada X (dahulunya Twitter) pada Ahad. “Tindakan mereka yang gegabah mengancam nyawa yang tidak bersalah, mengancam kebebasan navigasi dan mengganggu kawasan. Serangan Houthi mesti berhenti.”

Perdana Menteri Rishi Sunak bahawa Tentera Udara Diraja “berjaya memusnahkan sasaran tentera Houthi khusus di Yemen, selanjutnya merosakkan keupayaan Houthi. Serangan terbaru terhadap kapal UK dan antarabangsa tidak dapat diterima. Adalah tugas kami untuk melindungi nyawa yang tidak bersalah dan memelihara kebebasan navigasi.”

Setiausaha Negara UK untuk Pertahanan Grant Shapps berkomentar bahawa serangan Houthi adalah ” dan ia adalah tugas kami untuk melindungi nyawa yang tidak bersalah dan memelihara kebebasan navigasi,” dan menggelar gelombang serangan ketiga “bersesuaian dan ditargetkan,” dengan berkata AS dan UK bertindak “dalam pertahanan diri dan mengikut undang-undang antarabangsa.”

“Ini bukanlah eskalasi,” katanya dalam kenyataan itu. “Kami sudah berjaya menargetkan pelancar dan tapak penyimpanan yang terlibat dalam serangan Houthi, dan saya yakin serangan terbaru kami telah semakin merosakkan keupayaan Houthi.”

Sebelum gelombang ketiga serangan bersama dari UK dan AS, Jurucakap Kementerian Luar Negeri Iran Nasser Kanaani, dalam , mengutuk serangan tentera terhadap Yemen. Beliau juga mengkritik serangan AS di Iraq dan Syria, yang dikatakan menyebabkan kematian tiga askar Amerika di Jordan. Beliau berkata serangan sedemikian melanggar kedaulatan negara-negara tersebut dan akan “menghasilkan tiada keputusan lain selain eskalasi ketegangan dan ketidakstabilan di rantau ini.”

Dalam satu kenyataan, Kanaani mengutuk serangan terbaru dari AS dan UK terhadap Yemen, memanggilnya ancaman membimbangkan kepada keamanan dan keselamatan antarabangsa.

Houthi tidak gentar dengan tindakan tentera terbaru, sebaliknya menjanjikan untuk membalas. Mohammed Al-Bukhaiti, jurucakap kumpulan itu, yang juga dikenali sebagai Ansar Allah, : “Agresi Amerika-British terhadap Yemen tidak akan dibalas, dan kami akan hadapi eskalasi dengan eskalasi.”

Kumpulan militan yang disokong Iran––salah satu pihak dalam perang saudara Yemen selama bertahun-tahun––mula melancarkan serangan terhadap kapal komersial yang didakwa berkaitan dengan Israel sebagai tanda solidariti dengan kumpulan militan Hamas selepas kumpulan militan Palestin itu menyerang Israel pada 7 Oktober, mencetuskan konflik di Gaza. Serangan itu , menyebabkan sesetengah syarikat menangguhkan dan mengambil laluan yang lebih lama dan mahal.

Serangan dahsyat dari AS dan UK pada 11 Januari dan 22 Januari, manakala AS telah melancarkan serangan kecil tambahan.

Presiden Joe Bidenin pertengahan Januari bahawa serangan itu belum berjaya menghentikan Houthi, tetapi akan diteruskan. Pakar mempersoalkan sama ada serangan itu akan menghalang Houthi atau boleh menimbulkan tindak balas lanjut jika kuasa-kuasa dunia menganggap ringan kekuatan tentera Yemen, manakala menggalakkan tindak balas lanjut yang terus mengganggu perkapalan.

Al-Bukhaiti berkata di X bahawa serangan bom terbaru tidak akan mengubah pendirian kumpulan itu dan tindakan tentera mereka terhadap Israel akan diteruskan sehingga “jenayah di Gaza dihentikan dan sekatan terhadap penduduknya dilanggar, tidak kira berapa banyak korban yang kita hadapi.”

Israel kini berjuang menentang dakwaan dari Afrika Selatan di Mahkamah Keadilan Antarabangsa bahawa ia melakukan genosid dalam perang di Gaza, yang telah meragut nyawa lebih daripada 27,000 orang, menurut kementerian kesihatan yang dikendalikan Hamas. Mahkamah bahawa “sekurang-kurangnya beberapa tindakan dan kelalaian yang didakwa Afrika Selatan telah dilakukan oleh Israel di Gaza kelihatan mampu jatuh di bawah peruntukan Konvensyen,” dan menyeru Israel mengambil langkah untuk melandaikan tindakan sedemikian, tetapi berhenti daripada memerintah gencatan senjata. Jurucakap kerajaan Israel menafikan dakwaan itu sebagai “tuduhan palsu dan tidak berasas.”

Dengan ketegangan meningkat, Setiausaha Negara AS Antony Blinken ke Timur Tengah pada Ahad.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.