(SeaPRwire) –   “Apakah anda tahu apa yang saya suka tentang bangsawan British?” tanya seorang watak yang bijak dalam siri Netflix The Gentlemen. “Mereka adalah penjenayah asal. Sebab itulah mereka memiliki 75% negara ini kerana mereka mencuri. William sang Penakluk lebih teruk daripada . Inilah lawak utama siri ini, dicipta oleh sebagai sambungan kepada filemnya : bahawa bangsawan yang mewarisi tanah mempunyai lebih persamaan dengan penjenayah yang mengendalikan dunia bawah tanah daripada yang mereka ingin akui.”

Seperti kebanyakan tema siri ini, ia merupakan idea yang cerdik tetapi menjadi tua terlalu awal sebelum musim berakhir, yang akan ditayangkan melalui streaming pada 7 Mac. Dengan kreditnya, bukannya mengulang filem asal Gentlemen, Ritchie—yang membantu menulis dan mengarahkan adaptasi Netflix—telah mencipta kisah baru yang diatur dalam dunia yang serupa. Dialognya setara berapi, gaya visualnya secerah, dan pelakonnya setanding dengan apa yang dijangka daripada raja kegelapan jenayah komedi Britain. Tetapi sedikit gaya Ritchie boleh menjadi membosankan apabila diulang sepanjang lapan episod.

dan pelakon memberikan persembahan dinamik sebagai Kapten Eddie Horniman, anak lelaki kedua seorang Duke, yang berjaya sebagai pegawai tentera berbanding warisan yang dia anggap akan diberikan kepada abangnya, Freddy (Daniel Ings, sangat lucu). Dicall semula ke harta keluarga untuk mengucapkan selamat tinggal kepada ayahnya yang sedang sekarat, Eddie mengetahui wasiat Duke menamakannya sebagai waris. Ia sepatutnya tidak begitu mengejutkan; Freddy adalah seorang yang malas dan terpesong. Dan sekarang masalahnya—termasuk hutang $8 juta kepada seorang gangster tempatan—adalah masalah Eddie.

Keluarga Horniman tidak mempunyai wang tunai sebanyak itu kerana, seperti kebanyakan bangsawan sejak zaman , kekayaan mereka terikat dengan rumah mewah dan tanah seluas 15,000 ekar. Untunglah—atau tidak—ternyata Duke telah menjana pendapatan harta itu dengan membenarkan penguasa dadah Bobby Glass (Ray Winstone) menanam kuantiti besar ganja di hartanya. Kini Bobby berada di penjara, tetapi anak perempuannya Susie (Kaya Scodelario, setanding sejuk di sini seperti watak pembukaannya dalam Skins) cukup bijak dan berdaya untuk membantu menyelesaikan hutang Freddy. Masalahnya, Eddie mahu melepaskan keluarganya daripada skim Glass tetapi Susie tidak berniat membiarkannya bebas.

Hubungan mereka, dengan petunjuk ketegangan romantik yang bijak ditampilkan, merupakan titik cahaya siri ini. Kedua-dua watak yang berkemampuan dan tenang di bawah tekanan ini membentuk pasangan yang sesuai. Namun mereka tidak dapat sepenuhnya mempercayai antara satu sama lain kerana matlamat asas mereka tidak serasi. Juga, Eddie lebih terganggu daripada Susie dengan kerosakan sampingan perniagaan jenayah. Maka bermulalah soal balas yang memberi bentuk kepada musim. Dalam kebanyakan episod, mereka dibebankan dengan menyiapkan tugas yang kononnya akan membawa Eddie satu langkah lebih dekat untuk mengakhiri perjanjian Horniman dengan Glass. Kemudian, kerap disebabkan ketidakpengalaman Eddie atau ketidakstabilan Freddy (dendam barunya terhadap adik lelakinya tidak membantu), sesuatu pergi salah. Siri keganasan dan putaran yang gelap berikutnya, sehingga halangan semasa diselesaikan dan halangan baharu diletakkan di hadapan Eddie, untuk ditangani dalam episod berikutnya.

Seperti biasa, Ritchie menambah warna dengan memperkenalkan rombongan watak sampingan yang unik. Ada penanam utama Glass Jimmy Chang (Michael Vu), seorang penggemar ganja dan pakar penanaman yang longgar dalam kehidupan peribadinya boleh menimbulkan masalah untuk majikannya. Seorang gangster bernama Gospel John (Pearce Quigley) bercampur aduk keghairahan Kristian dengan kemarahan ala Kitab Lama. Giancarlo Esposito memegang watak misteri Stanley Johnston, seorang jutawan Amerika yang beradab berazam membeli jalan masuk ke bangsawan Britain (atau sekurang-kurangnya harta Horniman), dengan rahsia yang mengingatkan kembali wataknya dalam , Esposito’s dan .

Tindakan juga setara unik. Letusan keganasan awal bermula dengan Freddy dalam kostum ayam. Apabila darah mengalir, demikian juga muzik koir histrionik, seperti kini klasik genre gangster. Peminat Ritchie (tidak kira peminat ) akan mengenali dialog pantas, gaya, dan rujukan, dari perbualan panjang tentang sarapan makanan segera ke pertukaran seperti: “Apakah pilihan?” “Wok atau api.” Scen dihiasi teks penjelasan bertulis di skrin yang mengira transaksi wang dan memberi maklumat asas watak baharu.

Jenis penerbitan yang lebih memberi tumpuan kepada gaya daripada isi kandungan ini boleh menjadi menyeronokkan dalam filem—terutamanya pada karya awal dan segar Ritchie seperti Snatch dan Lock, Stock, and Two Smoking Barrels. Walaupun apabila filem asal Gentlemen tertimbun dalam lilitan sendiri, momentum filem itu dikekalkan oleh kelajuan cepat dan barisan pelakon yang menarik (, , , Michelle Dockery, Colin Farrell). Walaupun barisan pelakon siri ini mungkin kurang terkenal, tetapi persembahan mereka sama hebat. Dan terdapat cara di mana ia memperbaiki bahan asal; plot lebih dapat difahami, terdapat kurang dalam skrip, dan Scodelario mendapat layar lebih banyak yang layak dalam variasi watak Dockery yang kurang ditulis.

Tetapi pertengahan musim, keanehan ciri khas Ritchie menjadi membosankan, dan formatnya menjadi ramalan. Kekurangan tema mendalam meninggalkan The Gentlemen mengulang idea utamanya: “Orang sama ada terselamat dalam hutan atau wujud di zoo,” menurut watak, menggambarkan kehidupan penjenayah dan bangsawan. Itu mungkin benar, tetapi jika terlalu lama berada dalam hutan yang familiar, haiwan liar mungkin menjadi membosankan untuk diperhatikan berbanding saudara mereka dalam kurungan mewah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.