TAIWAN-POLITICS-VOTE

(SeaPRwire) –   Kempen sedang memanas menjelang pilihan raya presiden Sabtu di Taiwan, dengan keputusan yang dijangka akan memberi kesan jauh dari pantai pulau berpenduduk 23 juta ini yang menuntut kemerdekaan sendiri, yang dituntut kedaulatan oleh Beijing dan berulang kali mengancam untuk menyerang.

Dengan perlumbaan ketat apabila tiga calon memasuki peringkat akhir, setiap calon telah mengadakan perhimpunan jalanan yang meriah untuk menggalakkan pengundi asas masing-masing, seraya cuba menarik undi belia melalui kenyataan media sosial yang padat.

Hubungan dengan China telah mendominasi perbahasan sebelum pilihan raya pada 13 Januari. Pada Selasa, pelancaran satelit China yang terbang di selatan Taiwan memerintahkan amaran udara dwibahasa sekitar jam 3:15 petang tempatan, dipancarkan melalui pembesar suara dan dipanggil ke setiap telefon bimbit. Walau bagaimanapun, versi bahasa Inggeris amaran itu salah terjemah “satelit” sebagai “misil”, lantas menuduh pentadbiran DPP memanaskan kebimbangan awam dengan sengaja untuk meningkatkan polling mereka. (Kerajaan menegaskan ia adalah kesilapan jujur.)

Tentu sahaja, undian Sabtu akan menetapkan arah tuju hubungan merentasi selat untuk sekurang-kurangnya empat tahun akan datang. Dua penggal kerajaan DPP sebelum ini telah menyaksikan penurunan mendadak hubungan antara Taipei dan Parti Komunis China (CCP), yang telah menggelar Lai sebagai “pengganggu” yang pemilihan beliau hanya akan “membawa risiko perang yang ganas.” Lai dan pesaing KMT dan TPP berhujah bahawa pengukuhsemula berhati-hati dengan Beijing akan memastikan kemerdekaan de facto Taiwan.

Walaupun Dinasti Qing China pernah mendirikan kem di sebahagian Taiwan, CCP tidak pernah memerintah pulau itu, yang diuruskan sebagai jajahan Jepun antara 1895-1945 dan menjadi berdaulat secara politik pada akhir perang saudara China pada 1949. Walau bagaimanapun, Presiden China Xi Jinping menggunakan ucapan tahun baru pada 31 Disember untuk memberitahu pengundi Taiwan bahawa “penyatuan semula” adalah “ketidakterelakan sejarah.”

Status Taiwan kekal isu paling meruncing daripada pelbagai pertengkaran yang kini menentukan hubungan antara kuasa-kuasa super. Amerika Syarikat terikat melalui Akta Kongres untuk menjual senjata kepada Taiwan untuk pertahanan sendiri, termasuk sebanyak $300 juta baru-baru ini. Pada empat kesempatan, Presiden Joe Biden telah menjamin untuk melindungi Taiwan daripada agresi tentera China, manakala di San Francisco pada November Xi menekankan bahawa “China akan merealisasikan penyatuan semula, dan ini tidak dapat dihalang.”

Masa depan pulau itu juga menjadi perhatian global memandangkan betapa pentingnya ia dalam rantai bekalan. Taiwan merupakan ekonomi perdagangan terbesar ke-16 dunia, menukar $907 bilion barangan dan perkhidmatan pada 2022, seraya menghasilkan 90% mikrocip maju dunia yang vital untuk hampir setiap industri. Menurut Kumpulan Rhodium, sekatan ke atas Taiwan akan menjejaskan lebih $2 trilion aktiviti ekonomi bahkan sebelum sanksi atau sebarang tindak balas tentera. Sementara itu, Bloomberg Economics meramalkan penaklukan China ke atas Taiwan yang menarik Amerika Syarikat ke dalam perang akan menelan kos ekonomi dunia sebanyak $10 trilion.

Tetapi dengan pertumbuhan domestik Taiwan pada 2023 hanya 1.4% – laju terendahnya dalam lapan tahun – pengundi semakin tertumpu pada meningkatkan taraf hidup yang diserang oleh boikot dan sanksi China dalam lapan tahun kerajaan DPP. Beijing hanya menghapuskan larangan pelancong China akan meningkatkan KDN Taiwan lebih 1%, menurut Capital Economics. Anti-penyandang juga merupakan faktor ketara; tiada parti Taiwan pernah memenangi tiga penggal berturut-turut sejak demokratisasi pada lewat 1980-an.

“Dalam politik demokratik, selepas tempoh tertentu satu parti berkuasa, mereka akan menghadapi keletihan dan kekecewaan dan dorongan untuk memberi seseorang lagi peluang untuk melihat apa yang mereka boleh lakukan,” kata Shelley Rigger, pakar Asia Timur dari Davidson College di North Carolina dan penulis Why Taiwan Matters.

Dalam pilihan raya 2020, Presiden keluar Tsai Ing-wen berjaya mengubah rating persetujuan yang sangat rendah sebahagian besarnya dengan memanfaatkan kebencian rakyat Taiwan terhadap penindasan Beijing di Hong Kong separa autonomi. Kali ini, bagaimanapun, Beijing telah lebih halus dalam pesanannya. Pada Mac, Ma Ying-jeou, bekas Presiden Taiwan terakhir untuk KMT, bepergian ke China dalam lawatan – pertama oleh pemimpin masa kini atau bekas Taiwan sejak perang saudara – dengan itu menunjukkan kepada pengundi Taiwan bahawa terdapat jalan untuk hubungan yang diperbaiki.

DPP, sebaliknya, telah dengan putus asa mendakwa bahawa cita-cita wilayah China kekal tidak berkurangan – dan bahkan meluas di luar pulau. “China aktif terlibat dalam ekspansionisme otoritarian,” kata Lai kepada TIME dalam temu bual pada akhir Oktober. “China ialah hegemoni serantau, terus meluaskan pengaruhnya, dengan ambisi untuk mengilhak Taiwan dan memecah laluan rantai pulau pertama,” tambahnya, merujuk kepada rantai strategik penting terdiri daripada Jepun, Taiwan, serta bahagian Filipina dan Indonesia.

Secara muktamad, matlamat rakyat Taiwan jelas: meningkatkan taraf hidup sambil menjaga cara hidup demokratik yang dihargai pulau itu. Pilihan raya Sabtu akan bergantung kepada calon yang pengundi percaya mempunyai rancangan dan kecekapan untuk benar-benar menyampaikannya.

“Ramai orang di Taiwan agak bimbang tentang apa yang boleh salah dalam hubungan merentasi selat,” kata Rigger. “Mereka tidak mahu menjadi Ukraine berikutnya atau Gaza berikutnya, jadi idea bahawa anda mungkin mempunyai pemimpin yang sebenarnya boleh bercakap dengan pihak lain dan menurunkan suhu mempunyai pengikut pastinya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.