Severe Weather Kansas

(SeaPRwire) –   ST. LOUIS — Gabungan-gabungan batu ais yang besar menghujani bahagian Kansas dan Missouri pada malam Rabu, menyebabkan lalu lintas terhenti di sepanjang Lebuh Raya Antara Negara 70, apabila ribut melepaskan angin ribut yang mungkin dan ahli meteorologi menasihati penduduk untuk tinggal di dalam.

Terdapat tiga laporan tidak disahkan tentang ribut angin di daerah Wabaunsee dan Shawnee dengan laporan kerosakan struktur, tetapi tiada laporan kecederaan atau kerosakan rumah, menurut ahli meteorologi Matt Wolters dengan pejabat Topeka, Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan.

Terdapat laporan batu ais sebesar 4 inci (10 sentimeter), hampir saiz bola softbol, di bandar Wabaunsee dan batu ais sebesar 3 inci (7.6 sentimeter) di daerah Geary berhampiran Junction City dan Fort Riley, kata Wolters.

Penerangan tentang batu ais berjulat dari saiz bola golf dan epal, hingga bola softbol dan besbol.

Alex Sosnowski, ahli meteorologi kanan di AccuWeather, sebelum ini menyatakan batu ais yang diramalkan digelar “batu ais gorila” kerana ia berpotensi begitu besar.

“Batu ais gorila” ialah istilah dicipta oleh Reed Timmer, pemburu ribut yang menggelar dirinya ahli meteorologi ekstrem, kata Sosnowski. Dalam kes ini, istilah itu mungkin sesuai: Beberapa batu ais dari bahagian utara Kansas ke bahagian utara Missouri mungkin sebesar besbol.

“Apabila anda mendapat saiz bola tenis, besbol atau tuhan melarangnya saiz bola softbol, ia boleh menyebabkan kerosakan yang besar, dan jika anda terkena di kepala, ia boleh menjadi membahayakan nyawa,” kata Sosnowski.

Lalu lintas terhenti buat seketika di bahagian Lebuh Raya Antara Negara 70 kerana jatuhnya batu ais, Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan menyatakan di X. Imej-imej batu ais besar dan sekurang-kurangnya satu .

Pada hari Rabu malam, para peramal cuaca mengeluarkan amaran ribut angin di kawasan sekitar Topeka dan ke utara, manakala amaran ribut petir dikeluarkan timur laut Kansas City di Missouri.

“Jika anda berada dalam amaran ini, jauhkan diri dari tingkap dan berlindung di dalam sekarang!!!”, Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan memaparkan di X, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter. Perkhidmatan cuaca itu menyatakan ribut sebelumnya menghasilkan “batu ais saiz bola besbol”, atau 3.5 inci (8.9 sentimeter) gabungan.

Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan juga mengeluarkan amaran ribut petir untuk bahagian Illinois, Iowa, Missouri dan Kansas sehingga pagi Khamis, di mana para peramal meramalkan ribut akan bergerak ke timur.

Walaupun ancaman batu ais berkurangan pada Khamis, para ahli meteorologi mengatakan hujan lebat dan angin kencang masih mungkin dari timur laut Texas melalui tengah Missouri.

Ancaman terbesar pada Jumaat ialah hujan lebat yang mengalir – mungkin sehingga 4 inci (10 sentimeter) di beberapa kawasan – dalam garis dari tengah Louisiana melalui tengah Arkansas, kata Sosnowski.

Bahagian lain negara juga mengalami cuaca ekstrem. bermula Rabu malam, menutup beberapa sekolah dan pejabat kerajaan serta menutup bahagian lebuh raya yang membawa ke kawasan Denver. Ribut itu tidak diramalkan akan reda sehingga Jumaat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.