Trump Iowa 2024

(SeaPRwire) –   Ia mengambil editor di meja pilihanraya The Associated Press (AP) hanya 31 minit untuk mengisytiharkan kemenangan, dengan undian di Iowa baru bermula: Donald Trump merupakan pemenang besar pertama pertandingan dalam pilihan raya perdana GOP 2024, mencatat kemenangan terbesar pernah dalam caucus yang dipertandingkan di negeri itu.

Kemenangan besar Trump menguatkan kedudukannya yang menguasai medan Republikan, membuat ramai bertanya sama ada perlumbaan untuk menentang Presiden Joe Biden pada November sudah selesai sebelum bermula. Ketika pengundi Iowa berjalan melalui malam berhujan salji untuk mengundi, kemenangannya hampir pasti.

Pertandingan sebenar pada malam Isnin adalah antara Gabenor Florida Ron DeSantis dan bekas Gabenor South Carolina Nikki Haley, yang terkunci dalam pertempuran untuk tempat kedua apabila Trump naik pentas pada malam Isnin untuk meminta parti bersatu di sekelilingnya. “Kita akan bersatu. Ia akan berlaku segera juga. Ia akan berlaku segera,” kata Trump dalam majlis kemenangan di Des Moines sedikit sebelum pukul 10 malam waktu tempatan. “Saya ingin mengucapkan tahniah kepada Ron dan Nikki kerana mempunyai masa yang baik bersama. Kita semua sedang menikmati masa bersama. Saya fikir mereka berdua sebenarnya berjaya.” Ketika Trump menamatkan ucapannya di pentas di Des Moines, AP mengisytiharkan DeSantis sebagai pemenang perak.

Kedua-dua DeSantis dan Haley kerap disebut sebagai pemain masa depan GOP. Tetapi pengundi Iowa – seperti ramai Republikan, dari Maine hingga California – masih dalam cengkaman Trump. Panggilan AP untuk kemenangan Trump adalah setakat dan secepat ia. Ibu pejabat kempen Trump bahkan belum mula mengizinkan penyokong memasuki. Di pejabat kempen lawan yang kecewa, penasihat berkumpul di sekeliling platform data mereka untuk menilai bagaimana pertandingan tempat kedua sedang bergerak.

Hasilnya kurang penting bagi Haley, yang secara perlahan menaik dalam undian di Iowa dan kebangsaan, didorong oleh debat yang mampu, dana luaran yang besar, dan persepsi bahawa beliau adalah calon paling mampu membina koalisi memenangi, walaupun keraguan untuk mengambil langsung Trump.

Sementara itu, DeSantis sepenuhnya memasuki Iowa. Dengan luncuran ke kanan dalam pendidikan, sejarah perkauman, hak abortus, hak LGBTQ, dan bahkan pertengkaran budaya dengan Disney, gabenor Florida kelihatan mengejar agenda yang boleh membuatnya layak kepada pengundi putih Iowa yang majoriti, Evangelikal, dan konservatif. Sebanyak 54% pengundi caucus menggambarkan diri mereka sebagai Evangelikal putih atau Kristian yang dilahirkan semula, turun dari 64% pada – menunjukkan pasukan DeSantis berlari dalam kempen terakhir dan bukan ini. Di kalangan pengundi caucus, 46% khususnya adalah pengundi kelas pekerja putih – dan Trump membawa mereka dengan nisbah dua banding satu. Kaji selidik kemasukan yang diambil apabila pengundi caucus tiba parti sepenuhnya di bawah Trump. Sebanyak 44% Republikan Iowa menggambarkan diri mereka sebagai pengikut Make America Great Again. Kira-kira dua pertiga tidak percaya Biden sebenarnya menang pilihan raya 2020. Dan 63% Republikan berkata bahawa penghukuman Trump tidak akan bermakna bagi kelayakannya untuk berkhidmat penggal lain di Rumah Putih.

Iowa sentiasa medan penyingkiran bagi yang kalah. Beberapa saat selepas Trump meninggalkan pentas, Vivek Ramaswamy yang menduduki tempat keempat mengumumkan beliau menarik diri daripada perlumbaan dan menyokong Trump. “Kami telah melihat segala cara dan saya fikir benar bahawa kami tidak mencapai hadiah yang ingin kami berikan malam ini,” ahli perniagaan teknologi itu berkata kepada penyokong. “Tiada jalan bagi saya untuk menjadi Presiden berikutnya tanpa perkara yang tidak kita mahu lihat berlaku di negara ini.”

Sebelum keputusan, sesetengah penyokong DeSantis menekan lingkar dalaman calon itu tentang langkah seterusnya sekiranya beliau kalah Haley apabila semua caucus dihitung. Penyumbang Dana DeSantis ini berdebat di kalangan mereka sama ada untuk bersatu dengan Haley atau menerima bahawa Trump adalah peluang terbaik mereka akhirnya, menurut salah seorang penasihat pembiayaan. Soalan-soalan itu kurang genting dengan tempat kedua DeSantis, yang akan membawanya ke New Hampshire. Tetapi tiada negeri itu atau yang segera mengikuti, termasuk Carolina Selatan kelahiran Haley, kelihatan tanah subur bagi kebangkitan DeSantis.

Pertarungan akhirnya mula menyaring ke satu lawan Trump. Pemimpin awal, kedudukan Trump hanya meningkat dengan setiap masa, saman, dan cabaran ke layakannya untuk pejabat. Trump telah meyakinkan ahli parti asas bahawa beliau adalah pejuang mereka dalam perlumbaan ini; 81% penyokong Trump di Iowa berkata mereka memilih beliau kerana beliau berjuang untuk orang seperti mereka.

Mungkin masih ada tembok api terhadap penominasian ketiga Trump dalam lapan tahun. New Hampshire mempunyai sejarah menolak penilaian Iowa, dan Carolina Selatan boleh memberikan kejutan. Tetapi dengan kemenangan besar Trump dan ketidakpedulian terhadap gravitasi politik, beliau telah mengukuhkan diri sebagai favorit yang menguasai dalam pilihan raya perdana GOP dalam pertandingan pembukaannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.