(SeaPRwire) –   Pembekal tenaga Xcel Energy mengatakan pada Khamis bahawa kemudahan mereka kelihatan memainkan peranan dalam membakar kebakaran hutan besar di Panhandle Texas yang berkembang menjadi kebakaran hutan terbesar dalam sejarah negeri.

Kebakaran Hutan Smokehouse membakar hampir 1,700 kilometer persegi (4,400 kilometer persegi) dan memusnahkan ratusan struktur. Syarikat berpangkalan di Minnesota itu mengatakan dalam kenyataan bahawa ia mempertikaikan dakwaan bahawa “ia bertindak dengan ceroboh” dalam mengekalkan dan mengendalikan infrastruktur.

“Berdasarkan maklumat yang tersedia sekarang, Xcel Energy mengakui bahawa kemudahannya kelihatan terlibat dalam pencetusan kebakaran Hutan Smokehouse,” kata syarikat itu dalam kenyataan.

Juga pada Khamis, Perkhidmatan Hutan A&M Texas mengatakan bahawa penyiasat mereka telah menyimpulkan bahawa kebakaran Hutan Smokehouse dinyalakan oleh talian kuasa, seperti juga kebakaran Windy Deuce berhampiran.

Xcel Energy mengatakan ia tidak percaya kemudahannya bertanggungjawab terhadap kebakaran Windy Deuce.

Syarikat utiliti elektrik telah mengambil tanggungjawab atas kebakaran hutan di seluruh AS, termasuk talian kuasa yang jatuh tahun lepas. Talian penghantaran juga menyala pada tahun 2019.

Kebakaran Hutan Smokehouse merupakan antara kumpulan kebakaran yang meletus di kawasan luar bandar Panhandle minggu lepas dan memerintahkan perintah evakuasi di beberapa komuniti kecil. Kebakaran liar itu, yang juga merebak ke Oklahoma berjiran, kira-kira 44% dikawal selia sehingga Rabu.

Pegawai menyelamatkan rumah mungkin musnah dalam kebakaran.

Satu saman difailkan Jumaat di Daerah Mahkamah Hemphill mendakwa bahawa talian kuasa yang tumbang berhampiran bandar Stinnett pada 26 Februari menyala-nyalakan kebakaran. Saman itu, difailkan bagi pihak pemilik rumah Stinnett Melanie McQuiddy terhadap Xcel Energy Services Inc. dan dua syarikat utiliti lain, mendakwa kebakaran bermula “apabila tiang kayu yang tidak diperiksa, dipelihara dan diganti dengan betul oleh pihak defendan retak dan putus di bahagian asasnya.”

Dale Smith, yang mengendalikan ladang lembu besar di timur Stinnett berkata dia kehilangan kira-kira 30 hingga 50 ekor lembu daripada 3,000 ekor lembu yang menggembala di hartanya.

“Kami masih cuba mengira kerugian lembu,” kata Smith. “Ia membakar kira-kira 70-80% ladang.”

Smith berkata kebanyakan tanah gembalaan akan tumbuh semula dengan cepat dengan hujan dan kelembapan yang sesuai, tetapi dia berkata mereka juga kehilangan beberapa pokok kapas berusia 100 tahun yang bertebaran di ladang. Pemadam kebakaran berjaya menyelamatkan tiga kem di ladang yang merangkumi kandang dan struktur lain.

Smith berkata dia percaya talian kuasa yang rosak menyala-nyalakan kebakaran yang dengan cepat merebak kerana angin kencang.

“Kebakaran ini menjadi kejadian biasa. Nyawa hilang. Lembu hilang. Mata pencarian hilang. Ia cerita menyedihkan yang diulang semula, kerana syarikat utiliti awam dan syarikat minyak yang bertanggungjawab terhadap talian kuasa ini tidak mengekalkannya dengan baik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.