• Kolaborasi penyelidikan baru akan mengkaji perbezaan mekanisme tindakan eblasakimab berbanding rawatan biologik bagi dermatitis atopik (AD), dupilumab dan lebrikizumab.
  • Dapatan ini akan memperdalam pemahaman biologi di sebalik mendapati kebarangkalian sesetengah pesakit AD mungkin memberi respons kepada eblasakimab walaupun selepas memberi respons yang tidak memuaskan kepada dupilumab.
  • Bahagian pertama kolaborasi ini akan memberi tumpuan kepada biologi penerima dan kinetik untuk menyiasat asas sel dan molekul eblasakimab’s keupayaan untuk perbezaan. Kerja ini akan dibiayai oleh Zenyaku.

(SeaPRwire) –   SAN MATEO, California dan SINGAPURA, 2 Mei 2024 — ASLAN Pharmaceuticals (Nasdaq: ASLN), syarikat biofarma seutama klinikal yang membangunkan rawatan inovatif untuk mengubah kehidupan pesakit melalui imunologi, hari ini mengumumkan bahawa ia telah menandatangani perjanjian kolaborasi penyelidikan baru dengan rakan kongsi, Zenyaku Kogyo Co., Ltd. (Zenyaku), untuk menubuhkan rangka kerja bagi siri projek penyelidikan untuk mengkaji perbezaan mekanisme tindakan eblasakimab berbanding rawatan biologik bagi dermatitis atopik (AD), dupilumab dan lebrikizumab.

Dalam data terjemahan praklinikal terdahulu1 dari sel-sel imun dan biopsi kulit pesakit AD, menghalang penerima IL-13 (IL-13R) dengan eblasakimab kelihatan lebih berkesan dalam menurunkan penanda radang berbanding menghalang penerima IL-4 (IL-4R), sasaran dupilumab, menunjukkan eblasakimab mempunyai potensi untuk menjadi lebih cekap dalam penghalang isyarat jenis 2 berbanding dupilumab. Di bawah kolaborasi penyelidikan baru ini, ASLAN dan Zenyaku akan menjalankan kajian kolaboratif yang akan mengkaji biologi penerima IL-13 dan IL-4, termasuk kesan biologik eblasakimab, dupilumab dan lebrikizumab pada setiap subunit penerima.

Keputusan daripada kolaborasi penyelidikan ini akan memberikan wawasan lanjut mengenai biologi penerima yang berbeza bagi menyasarkan IL-13R berbanding IL-4R. Kajian ini juga boleh menjelaskan penghalangan jangka panjang penanda keparahan penyakit, seperti TARC, yang diperhatikan selepas tempoh rawatan eblasakimab dalam kajian klinikal terdahulu2. Perjanjian baru ini meluaskan perjanjian komersial yang telah ditandatangani ASLAN dengan Zenyaku pada Jun 2023 untuk pembangunan dan pengkomersialan eblasakimab di Jepun.

Eblasakimab boleh menjadi rawatan baru yang penting bagi bilangan pesakit AD yang semakin meningkat dan kami gembira untuk meluaskan kolaborasi dengan ASLAN untuk mempelajari asas saintifik di sebalik perbezaan eblasakimab berbanding biologik lain dengan menggunakan kemudahan penyelidikan terkini kami. Berdasarkan data terjemahan dan klinikal yang kuat yang telah dihasilkan ASLAN setakat ini, kami percaya bahawa eblasakimab mempunyai mekanisme tindakan unik yang boleh memberikan pesakit pilihan rawatan baru yang selamat, berkesan dan mudah untuk AD,” kata Kazuhiko Haruta, Ketua Pusat R&D, Zenyaku Kogyo.

“Berdasarkan data interim positif terkini dari TREK-DX, kami percaya eblasakimab mungkin berkesan bagi pesakit AD yang memberi respons tidak memuaskan kepada dupilumab dan kolaborasi ini boleh membantu kami memahami biologi di sebalik sesetengah pesakit mungkin memberi respons lebih baik kepada eblasakimab berbanding biologik lain,” kata Dr Carl Firth, Ketua Pegawai Eksekutif, ASLAN Pharmaceuticals.

Rujukan

  1. Reddy et al EADV Oktober 2023
  2. Cevikbas et al WCD poster Julai 2023

Mengenai eblasakimab

Eblasakimab adalah antibodi monoklonal potensi pertama dalam kelasnya menyasarkan subunit penerima IL-13 daripada Jenis 2, laluan penting yang menggerakkan beberapa penyakit radang alergi. Mekanisme tindakan unik eblasakimab membolehkannya menghalang Jenis 2 secara khusus dan berpotensi untuk meningkatkan biologik semasa yang digunakan untuk merawat penyakit alergi. Dengan menghalang Jenis 2, eblasakimab mencegah isyarat melalui interleukin 4 (IL-4) dan interleukin 13 (IL-13) – pemacu utama radang dalam AD dan jenis 2-dikuasai COPD. ASLAN mengumumkan keputusan positif dari kajian Fasa 2b TREK-AD eblasakimab dalam pesakit AD sederhana hingga teruk yang tidak pernah menerima biologik pada Julai 2023, dan kini sedang menyiasat eblasakimab dalam pesakit AD sederhana hingga teruk yang pernah menerima dupilumab dalam ujian Fasa 2, TREK-DX.

Mengenai ASLAN Pharmaceuticals

ASLAN Pharmaceuticals (Nasdaq: ASLN) adalah syarikat biofarma seutama klinikal yang membangunkan rawatan inovatif untuk mengubah kehidupan pesakit melalui imunologi. ASLAN sedang membangunkan eblasakimab, antibodi potensi pertama dalam kelasnya menyasarkan penerima IL-13 dalam dermatitis atopik sederhana hingga teruk (AD) dengan potensi untuk meningkatkan biologik semasa yang digunakan untuk merawat penyakit alergi, dan telah melaporkan data topline positif dari kajian Fasa 2b berdos untuk pesakit AD sederhana hingga teruk. ASLAN kini sedang menyiasat eblasakimab dalam pesakit AD sederhana hingga teruk yang pernah menerima dupilumab dalam ujian Fasa 2 TREK-DX, dengan data topline dijangka pada akhir 2024. ASLAN juga sedang membangunkan farudodstat, penghalang oral berdaya kuat enzim dihidroorotat dehidrogenase (DHODH) sebagai rawatan potensi pertama dalam kelasnya untuk kebotakan alopesia dalam ujian Fasa 2a, konsep bukti dengan tinjauan interim dijangka pada suku ketiga 2024. ASLAN mempunyai pasukan di San Mateo, California, dan Singapura. Untuk maklumat tambahan sila lawati atau ikuti ASLAN di .

Kenyataan pandangan masa depan

Penerbitan ini mengandungi kenyataan pandangan masa depan. Kenyataan ini berdasarkan kepercayaan dan jangkaan semasa pengurusan Syarikat. Kenyataan pandangan masa depan ini mungkin termasuk tetapi tidak terhad kepada kenyataan mengenai strategi perniagaan dan pembangunan klinikal Syarikat; kenyataan berkaitan keselamatan dan keberkesanan eblasakimab, termasuk keputusan interim; rancangan dan jangkaan Syarikat berhubung ujian klinikal, pengambilan peserta ujian klinikal dan keputusan ujian klinikal untuk eblasakimab; dan potensi eblasakimab sebagai rawatan pertama dalam kelasnya untuk dermatitis atopik. Anggaran, ramalan dan kenyataan pandangan masa depan Syarikat lain adalah berdasarkan anggapan dan jangkaan pengurusan masa depan Syarikat mengenai acara dan trend masa depan, yang mempengaruhi atau mungkin mempengaruhi perniagaan, strategi, operasi, atau prestasi kewangan Syarikat, dan secara asasnya melibatkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui. Keputusan sebenar dan masa untuk peristiwa mungkin berbeza secara material daripada yang dijangkakan dalam kenyataan pandangan masa depan tersebut disebabkan oleh banyak risiko dan ketidakpastian, termasuk data keselamatan atau keberkesanan yang tidak dijangka semasa ujian praklinikal atau klinikal; risiko bahawa keputusan ujian klinikal masa depan mungkin tidak konsisten dengan keputusan awal, permulaan atau interim atau keputusan dari ujian praklinikal atau klinikal terdahulu; kadar aktivasi tapak ujian klinikal atau kadar pengambilan peserta ujian klinikal yang lebih rendah daripada dijangka; impak epidemi kesihatan atau pandemik, atau konflik geopolitik terhadap operasi, penyelidikan dan pembangunan dan ujian klinikal Syarikat dan potensi gangguan dalam operasi dan perniagaan pembekal ketiga, organisasi penyelidikan kontrak, pembekal perkhidmatan lain dan kolaborator dengan siapa Syarikat menjalankan perniagaan; keadaan pasaran umum; perubahan dalam landskap persaingan; keupayaan Syarikat untuk memperoleh dan memelihara perlindungan harta intelek bagi calon produk; dan keupayaan Syarikat untuk memperoleh pembiayaan mencukupi untuk pelan strategik dan pembangunan klinikalnya. Faktor-faktor lain yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza daripada yang dinyatakan atau tersirat dalam kenyataan pandangan masa depan tersebut dijelaskan dalam fail dan laporan SEC Syarikat (Nombor Fail Komisen: 001- 38475), termasuk Laporan Tahunan Syarikat pada Borang 20-F yang diajukan kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat pada 12 April 2024. Semua kenyataan selain kenyataan fakta sejarah adalah kenyataan pandangan masa depan. Perkataan “percaya”, “mungkin”, “mungkin”, “akan”, “bertujuan”, “dijangka”, “menganggarkan”, “ramalan” dan perkataan serupa bertujuan untuk mengenal pasti kenyataan pandangan masa depan. Keputusan sebenar dan masa untuk peristiwa mungkin berbeza secara material daripada yang dijangkakan dalam kenyataan pandangan masa depan tersebut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.