(SeaPRwire) –   ALBANY, N.Y. — Gabenor New York Kathy Hochul berkata beliau menyesal membuat komen secara tidak sengaja yang mencadangkan kanak-kanak hitam di Bronx tidak tahu apa maksud perkataan “komputer”.

Hochul, seorang Demokrat, membuat komen secara spontan Isnin ketika diwawancara di satu persidangan perniagaan besar di California untuk membincangkan meningkatkan peluang ekonomi dalam kecerdasan buatan untuk komuniti berpendapatan rendah.

“Sekarang, kita mempunyai kanak-kanak hitam muda tumbuh di Bronx yang tidak tahu apa maksud perkataan komputer. Mereka tidak tahu, mereka tidak tahu perkara-perkara ini,” kata Hochul ketika berada di pentas Persidangan Global Milken Institute.

Komentar itu tidak dibincangkan semasa temubual dan gabenor itu terus menerangkan bahawa matlamatnya adalah untuk menyediakan laluan bagi komuniti berwarna untuk mengakses teknologi kecerdasan buatan yang muncul sebagai cara untuk menangani ketidaksamaan sosial.

Namun demikian, kesilapan itu mendapat kritikan serta-merta daripada beberapa pemimpin politik di New York, termasuk Ahli Dewan Negeri Amanda Septimo, seorang Demokrat dari Bronx, yang berkata komen itu “merbahaya, sangat salah faham, dan benar-benar memalukan.”

Dalam kenyataan kemudian Isnin, Hochul berkata “Saya telah salah cakap dan saya menyesalinya.”

“Tentu sahaja kanak-kanak hitam di Bronx tahu apa maksud komputer – masalahnya ialah mereka terlalu sering kekurangan akses kepada teknologi yang diperlukan untuk mendapatkan peluang pekerjaan bergaji tinggi dalam industri baru seperti KI,” kata Hochul. “Itulah sebabnya saya telah memberi tumpuan kepada peningkatan peluang ekonomi sejak Hari Pertama pentadbiran saya, dan akan terus berjuang untuk memastikan setiap warganegara New York mempunyai peluang untuk pekerjaan bergaji tinggi.”

Pengerusi Dewan Negeri New York Carl Heastie, seorang Demokrat yang mewakili Bronx di Parlimen, membela Hochul ketika komen beliau mula mendapat perhatian secara dalam talian.

“Walaupun perkataan gabenor itu kurang berhati-hati dan menyakitkan, saya tidak percaya itulah di mana hatinya berada. Saya yakin sepenuhnya beliau mahu melihat semua pelajar kita cemerlang,” kata Heastie.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.