(SeaPRwire) –   Presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr. ingin mengatakan bahawa ia tidak penting siapa yang menang pilihan raya Amerika Syarikat pada November kerana negaranya akan baik-baik saja dengan penggal Joe Biden atau Donald Trump yang kedua. Tetapi dia tidak boleh.

“Saya fikir akan seni untuk mengatakan bahawa kami tidak mengawasi dengan rapat kitaran politik yang sedang berlangsung di Amerika Syarikat,” kata Marcos kepada wartawan dalam forum Isnin, hanya beberapa hari selepas puncak trilateral bersejarah di Washington untuk menghidupkan semula perkongsian strategik antara AS, Filipina dan Jepun. “Saya tidak akan menafikan bahawa kami melihat. Tentu saja kami memeriksa siapa yang akan berada di dalam pemerintahan.”

Filipina jauh dari satu-satunya negara yang bimbang dengan siapa yang akan menduduki Rumah Putih pada 2025. melaporkan pada Sabtu bahawa, waspada terhadap kemenangan Trump dan pemulihan ketegangan trans-Atlantik kerana pendekatan dasar luar negaranya yang “Amerika Dahulu”, pemimpin Eropah menjadi lebih terbuka untuk penglibatan dan kerjasama ekonomi dengan China. Dan pemerhati geopolitik telah mencatat bahawa dan juga bimbang tentang komitmen Trump yang rapuh terhadap aliansi keselamatan kerana mereka bimbang tentang ancaman dari, masing-masing, dan China—kepentingan terakhir di serta boleh melihat pulau-pulau Jepun terperangkap dalam pertelingkahan konflik masa depan yang mungkin.

Walaupun Biden telah membina keluar , skeptisisme tentang kebolehpercayaan perkongsian dengan AS yang terselamat perubahan pentadbiran mungkin berasal dari sikap Trump yang ditunjukkan terhadap NATO. Di , bekas Presiden itu berkata beliau akan menggalakkan Rusia “untuk melakukan apa saja syaitan mereka mahu” kepada ahli perjanjian Eropah yang tidak menyumbang cukup menurut pandangannya kepada aliansi keselamatan.

Tetapi pakar-pakar memberitahu TIME bahawa strategi Indo-Pasifik AS mungkin sebenarnya lebih selamat daripada kebanyakan dasar, sama ada Washington biru atau merah tahun depan, kerana adalah salah satu daripada sedikit perkara yang, sehingga kini, Demokrat dan Republikan kelihatan bersetuju mengutamakannya.

“Kesatuan bipartisan terhadap China menjadi lebih kuat dan lebih kuat,” kata Koh. “Walaupun Trump mahu mengambil dasar yang agak lebih berasingan, mengingat cabaran global yang wujud, saya tidak begitu pasti sama ada mereka di Kongres AS bersedia melepaskan apa yang mereka lihat sebagai kepimpinan global AS di [Indo-Pasifik].”

Koh akui: “Jika Trump mengharapkan kami [sekutu di Asia] untuk melakukan lebih, maka potensinya kami mungkin akan diletakkan dalam situasi yang sangat sukar.” Tetapi beliau dan pakar lain meragui bahawa Trump akan meletakkan pentadbiran yang akan melaksanakan perubahan sedemikian.

“Jika Trump terpilih semula,” kata Derek Grossman, seorang penganalisis pertahanan kanan di RAND Corporation, “ia akan bergantung kepada peribadi dalam pentadbirannya.”

“Walaupun kenyataannya kadang-kadang meninggalkan anda berkerut-kerut,” kata Ray Powell, Pengarah SeaLight di Pusat Inovasi Keselamatan Negara Gordian Knot Universiti Stanford, “banyak daripada itu sebenarnya berkisar kepada siapa yang beliau lantik ke jawatan-jawatan kunci.”

“Kami tidak terlalu pasti siapa [Trump akan dikelilingi], tetapi saya akan membayangkan bahawa penasihatnya benar-benar akan memberi tekanan kepadanya tentang pentingnya Indo-Pasifik,” kata Koh.

Apabila pentadbiran berubah, kata Powell, sentiasa ada perubahan sedikit. Tetapi beliau tidak melihat sebarang sebab untuk percaya bahawa Trump atau pengangkatan kabinetnya akan mengubah suai secara ketara arah tujuan apabila berkaitan dengan pendekatan AS ke Asia.

“Kita telah melihat sebenarnya, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, melalui pelbagai pentadbiran, mungkin ada lebih kesinambungan daripada gangguan dalam pendekatan AS ke Indo-Pasifik,” kata Powell, menambah: “Birokrasi besar Jabatan Pertahanan dan Jabatan Negara cenderung untuk terus bergerak dalam arah yang sama yang mereka telah bergerak.”

Tetapi pakar-pakar percaya bahawa rakan kongsi AS di Asia tidak akan melemparkan kewaspadaan ke angin dan akan mengambil langkah-langkah dalam beberapa bulan akan datang untuk melindungi diri mereka dari risiko pembalikan AS.

“Usaha akan dibuat untuk mewujudkan aspek-aspek hubungan mereka dengan Washington, seperti pertukaran dan latihan tentera, yang lebih sukar bagi pentadbiran masa depan untuk menggulingkan atau menghentikan aktiviti-aktiviti ini,” kata Kevin Chen, seorang penyelidik kanan RSIS.

Tetapi jenis langkah sedemikian adalah jenis perkara yang AS—di bawah Trump atau Biden—akan menyambutnya, kata Koh. “Adalah baik untuk mempunyai sekutu dan rakan kongsi sertai beberapa latihan itu, dan, anda tahu, mencipta lebih interoperabiliti, berkongsi beban pertahanan, berkongsi kos dan semua itu,” katanya.

“Setiap negara seharusnya sentiasa bimbang apabila terdapat perubahan kepimpinan,” kata Powell. “Anda sentiasa bimbang kerana ia adalah yang tidak diketahui.”

“Tetapi saya tidak tahu siapa pun di Indo-Pasifik perlu terlalu bimbang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.