(SeaPRwire) –   Tidak banyak cara yang lebih mudah untuk melompat ke tahap kemasyhuran daripada dengan menyertai pertengkaran. Selama berabad-abad, penonton telah terpesona oleh pertengkaran yang menarik, dari Capulets vs. Montagues hingga Hatfields vs. McCoys. Tetapi budaya internet moden khususnya berkembang pada darah yang buruk. Kajian menemukan bahawa algoritma media sosial . Pengguna, akibatnya, telah menormalisasikan dan pencarian Easter teliti yang menyelidik kehidupan peribadi orang. Jadi mesin Bravo mengeluarkan ; pemuzik mencipta . Di forum seperti Reddit yang sangat popular , orang menghabiskan jam bebas masa mereka menilai bahkan konflik paling tanpa nama dan kecil.

Walaupun budaya moden menyukai apa jua pertikaian, kami terutamanya menyukai pertempuran di kalangan sangat terkenal. Ia terlalu banyak usaha bagi orang biasa untuk mengetahui kedua-duanya dan mengapa kita harus peduli. Jadi mungkin tidak menghairankan bahawa pertengkaran Kendrick Lamar-Drake yang berlangsung selama beberapa bulan ini telah menyedut banyak minat—dan mengambil banyak oksigen budaya.

Adakah mana-mana artis di puncak permainan seni mereka atau relevansi budaya? Mungkin tidak. Tetapi setiap daripada mereka telah menjadi tokoh awam utama selama lebih daripada satu dekad, telah membentuk generasi baru pemuzik dan . Dan setiap daripada mereka memahami dengan jelas pentingnya permusuhan rap—dan manfaat kreatif dan komersial yang datang dengannya.

Jadi kedua-dua lelaki membeli ke dalam perang, menghantar satu lagu celaan setelah yang lain. Hasilnya adalah salah satu pertengkaran rap paling meletup, menyeronokkan, dan dianalisis secara meluas dalam sejarah genre 50 tahun. Selama sementara, pertengkaran itu hanya positif bagi kedua-dua lelaki (serta tuan punya korporat yang mereka kongsi). Tetapi dengan pesanan terbaru dalam perang menjadi menakutkan tidak wajar, skala telah miring terhadap Drake dengan cara yang sebenarnya boleh membuat kerosakan reputasi jangka panjang kepada kerjayanya.

Persaingan sebagai motivasi

Salah satu kekuatan Drake adalah pembaruan berterusan: keupayaannya untuk menyeru palet gaya baru, muza baru, lawan baru yang mengekalkannya dalam kitaran berita budaya. Drake kerap dituduh sebagai pencuri budaya, dan melekat pada artis lebih muda di seluruh dunia untuk relevansi. Tetapi artis-artis muda itu, sebaliknya, mendapat manfaat daripada tandatangan mereka. Kolaborasi Drake yang terkini dengan penyanyi rap yang sedang naik Sexyy Red—termasuk hit —menunjukkan bagaimana sistem penasihatnya yang setengah mentor, terlepas daripada bagaimana ekstraktif, boleh memberi manfaat kepada semua pihak yang terlibat.

Sebagai Drake memilih pelindung, dia juga memilih lawan dengan cara yang sama; ia seolah-olah dia menyeru bos video game baru setiap kali kerjayanya mulai menjadi tawar. Selama satu dekad terakhir, dia telah berselisih melalui rekod rap dengan Tyga, Meek Mill, dan Pusha T, untuk menamakan beberapa. Dan walaupun lawan-lawannya telah mendarat pukulan serius terhadapnya, dia telah mengambil kefrenesia gaya tabloid setiap ketika itu, memasukkannya ke dalam identiti naratifnya sebagai pengembara tunggal yang tidak dihargai yang sentiasa berperang dengan dunia.

Lamar, di sisi lain, jauh lebih kaku dalam peribadinya. Dia melancarkan muzik lebih perlahan, dan terutamanya mengambil sasaran pada daripada individu. Walaupun pendekatan ini telah memperolehnya pujian kritikal yang tidak berkesudahan dan bahkan sebuah , ia tidak menghasilkan kejayaan komersial yang sama seperti Drake, yang mempunyai lebih daripada bilangan lagu dengan 500 juta aliran di Spotify yang , menurut laman analisis data Kworb.

Tetapi salah satu momen terbesar kerjaya Lamar datang pada tahun 2013, apabila dia mengeluarkan syair pada syair Big Sean “Control” yang mengambil sasaran terbesar lawannya. Dalam lagu itu, Lamar menegaskan bahawa persaingan adalah sebahagian daripada kraftnya: “Ini adalah hip-hop, dan mereka n—-s harus tahu apa masa itu,” dia menegaskan, menamakan sejumlah penyanyi rap termasuk Drake sebelum mengancam: “Saya ada cinta untuk anda semua, tetapi saya cuba membunuh anda.” Pengikut Twitter Lamar meningkat dalam minggu berikutnya keluarannya lagu itu.

Semua menang—untuk sementara

Mengingat konteks itu, mungkin tidak menghairankan bahawa lebih awal atau kemudian, Lamar akan kembali ke sumber yang sama, dan mengambil sasaran terhadap penyanyi rap lain sebahagiannya untuk memperbaharui kerjayanya. Pada bulan Mac, beliau melancarkan syair pada syair Metro Boomin dan Future “Like That”, di mana beliau sangat sedar menetapkan api kepada ketegangan lama antara dirinya dan Drake: “Sikapku bipolar, saya memilih keganasan,” beliau berrap.

Dua minggu kemudian, Drake membalas dengan lagu celaan “Push Ups”, dan perang telah bermula: pasangan itu mula bertukar voli satu sama lain. Semasa dorongan lirik yang gila ini, banyak orang di media sosial bahawa tidak kira siapa yang mempunyai tepi lirik, peminat itu sendiri sedang , dengan menjadi saksi versi paling bermotivasi idola mereka. Kepada peminat muda yang tidak hadir untuk Biggie dan Tupac atau Jay dan Nas, pergaduhan Kendrick-Drake terasa seperti sambungan warisan pertengkaran rap membawa kepada seni yang genting, cemerlang.

Tetapi dua lelaki di pusat yang paling berkemungkinan untuk mendapat manfaat. Secara budaya, konflik gaya Godzilla v. King Kong mereka membantu mengukuhkan mereka dalam fikiran banyak peminat sebagai dua titan satu dekad rap. Walaupun J. Cole secara praktikal memulakan pertengkaran ini dengan menamakan dirinya dalam “Big Three” yang dipanggil dengan dua yang lain dalam lagu “First Person Shooter”, dia dengan cepat mengumumkan dia akan , yang mengesahkan kepada banyak bahawa dia tidak pada tahap mereka. Dan daya tarikan mereka membawa hampir dunia hip-hop ke dalam orbit mereka, dengan Kanye West, Rick Ross, Future dan banyak lagi menjadi mangsa atau cuba untuk terlibat untuk mensertai keutamaan mereka sendiri.

Secara kewangan, nombor aliran dua tokoh itu di tengah-tengah pertengkaran awam: semakin banyak mereka menghina satu sama lain, semakin banyak wang mereka mengutip. “Like That” menjadi lagu nombor satu pertama Lamar sejak 2017 “Humble”, dan mengekalkan kedudukan itu selama tiga minggu. Pentingnya, Megan Thee Stallion’s lagu celaan lain yang dikeluarkan di tengah-tengah pertengkaran dengan Nicki Minaj, mengambil laluan serupa ke puncak carta bulan lepas. Drake juga mengutip jutaan aliran dan pandangan Instagram untuk pesanan sendiri. Pada 6 Mei, trek celaan Drake dan Lamar membentuk lima daripada sembilan lagu teratas di carta Top 50 – USA Spotify.

Apabila dilihat melalui kaca mata ekonomi, beberapa orang sinis mendakwa bahawa dua lawan sebenarnya berselaras dan bekerja ke arah matlamat lebih besar: menghasilkan wang untuk raksasa industri muzik Universal Music Group (UMG). Album-album Drake di labelnya OVO diedarkan oleh Republic Records, yang merupakan bahagian UMG. “Like That”, trek celaan pertama Kendrick terhadap Drake, juga merupakan keluaran Republic. Dan label Kendrick sendiri Interscope juga terjadi berada di bawah payung UMG.

Minggu lalu, artis hip-hop Vince Staples mendakwa bahawa pertengkaran itu adalah penyelewengan daripada label rakaman besar menyahlabur daripada artis hitam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Tetapi pertengkaran itu miring ke satu arah

Jadi kedua-dua lelaki mempunyai kepentingan yang disertai