(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) – Halle Berry menyertai kumpulan senator bipartisan untuk mendorong undang-undang yang akan memperuntukkan $275 juta untuk penyelidikan dan pendidikan mengenai menopaus, perubahan hormon penting yang dialami wanita pada usia pertengahan.

Undang-undang ini meminta kerajaan persekutuan untuk memperuntukkan lebih banyak dana untuk ujian klinikal mengenai menopaus serta rawatan yang digunakan untuk merawat panas badan dan gejala lain.

Berry, 57, berteriak mengenai menopaus di luar Capitol AS pada Khamis. Dia berkata ia adalah perkataan doktornya sendiri memberitahunya dia takut untuk mengatakannya di hadapannya.

“Saya dalam menopaus, OK?” Berry berteriak, mendapatkan gelak tawa dari orang ramai. “Malu perlu diambil keluar dari menopaus. Kita perlu bercakap tentang bahagian hidup yang sangat normal ini yang berlaku kepada kita semua wanita. Doktor kita bahkan tidak boleh mengatakan perkataan itu kepada kita, apatah lagi membimbing kita melalui perjalanannya.”

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, pelakon terkemuka Hollywood ini telah terbuka mengenai gejala yang menyakitkan yang dialaminya semasa perimenopaus, yang berlaku sebelum menopaus apabila aras estrogen wanita mula menurun. Doktornya pada asalnya salah diagnosa dia dengan herpes, penyakit kelamin yang kedua-dua Berry dan rakannya menguji negatif.

Di bawah cadangan oleh Senator Demokrat Patty Murray dari Washington dan Senator Republikan Lisa Murkowski dari Alaska, $125 juta akan disisihkan untuk ujian klinikal, kesihatan awam dan penyelidikan perubatan mengenai menopaus. Wang yang tinggal akan membantu menyokong pengesanan dan diagnosis menopaus, melatih doktor mengenai rawatan menopaus dan meningkatkan kesedaran awam mengenainya.

“Menopaus bukan perkataan yang buruk, ia bukan sesuatu untuk dirasa malu, dan ia bukan sesuatu yang Kongres atau kerajaan persekutuan harus abaikan,” kata Murray.

Rang undang-undang ini disokong oleh 17 senator – tiga Republikan, 13 Demokrat, satu bebas dan semuanya wanita. Beberapa senator berkata pada Khamis mereka berharap rang undang-undang ini juga akan menggalakkan doktor, wanita dan lelaki untuk bercakap lebih terbuka mengenai tonggak kesihatan yang dialami semua wanita.

Selain Berry, selebriti lain juga telah bercakap mengenai menopaus dalam rancangan temubual dan temu ramah, sementara beberapa daripadanya telah mula menjual produk berkaitan dengannya. Dan pada tahun lepas, Presiden Joe Biden melancarkan inisiatif baharu untuk memperbaiki penyelidikan kerajaan persekutuan mengenai kesihatan wanita, termasuk menopaus. Dr. Monica Bertagnolli, telah berkata terlalu sedikit yang diketahui mengenai kesihatan wanita melalui semua peringkat hidup. Agensinya ialah tangan utama kerajaan persekutuan dalam penyelidikan perubatan.

Walaupun undang-undang ini telah lulus apa yang biasanya merupakan salah satu halangan terbesar Kongres – mendapat sokongan bipartisan – prospeknya tidak pasti. Ia sukar untuk meloloskan rang undang-undang pada bila-bila masa dan cabaran lebih diperbesarkan sekarang dengan ketidakharmonian di Parlimen dan bilangan hari yang semakin berkurangan dalam kalendar perundangan sebelum pilihan raya November.

Kumpulan wanita ini perlu mendapat sokongan rakan lelaki mereka untuk menjadikan wang untuk penyelidikan menopaus menjadi kenyataan. Kongres secara besar-besaran diwakili oleh lelaki.

Murkowski berkata dia berharap mendapat sokongan daripada rakan sejawat lelakinya. “Jika lelaki mengalami menopaus kita akan memperuntukkan wang yang mencukupi dan sesuai untuk penyelidikan mengenai menopaus sedekad dan dekad yang lalu.”

__

Penulis Perubatan AP Lauran Neergaard menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.