(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) — Seeorang utan kelihatan merawat luka dengan menggunakan ubat dari tumbuhan tropika— contoh terbaru bagaimana sesetengah haiwan cuba merawat diri sendiri dengan rawatan yang dijumpai di alam liar, menurut saintis yang melaporkan pada Khamis.

Saintis menyaksikan Rakus memetik dan mengunyah daun tumbuhan ubat yang digunakan oleh masyarakat di seluruh Asia Tenggara untuk merawat kesakitan dan radang. Orang utan jantan dewasa itu kemudiannya menggunakan jarinya untuk mengaplikasikan cecair tumbuhan ke atas kecederaan di pipi kanan. Selepas itu, dia menggunakan tumbuhan yang dikunyah untuk menutup luka terbuka seperti pembalut improvisi, menurut .

Penyelidikan terdahulu telah mendokumenkan beberapa spesies kera besar mencari ubat di hutan untuk merawat diri sendiri, tetapi saintis belum pernah melihat haiwan merawat diri dengan cara ini.

“Ini merupakan kali pertama kami menyaksikan haiwan liar mengaplikasikan tumbuhan ubat yang agak berkuasa secara terus ke atas luka,” kata penulis sama Isabelle Laumer, seorang ahli biologi di Institut Tingkah Laku Haiwan Max Planck di Konstanz, Jerman.

Tingkah laku menarik orang utan itu dirakam pada 2022 oleh Ulil Azhari, penulis sama dan penyelidik lapangan di Projek Suaq di Medan, Indonesia. Gambar menunjukkan luka orang utan itu tertutup dalam masa sebulan tanpa sebarang masalah.

Saintis telah menyaksikan orang utan di Taman Negara Gunung Leuser, Indonesia sejak 1994, tetapi mereka tidak pernah melihat tingkah laku ini sebelum ini.

“Ini merupakan pemerhatian tunggal,” kata ahli biologi Emory University Jacobus de Roode, yang tidak terlibat dalam kajian itu. “Tetapi kadang-kadang kita mempelajari tingkah laku baru dengan memulakan dengan pemerhatian tunggal.”

“Sangat mungkin ini merupakan rawatan diri,” kata de Roode, menambah bahawa orang utan itu hanya mengaplikasikan tumbuhan itu ke atas luka dan tiada bahagian badan yang lain.

Mungkin Rakus belajar teknik itu daripada orang utan lain yang tinggal di luar kawasan kajian dan jauh daripada pengawasan harian saintis, kata penulis sama Caroline Schuppli di Max Planck.

Rakus dilahirkan dan hidup sebagai juvenil di luar kawasan kajian. Penyelidik percaya orang utan itu cedera dalam pertarungan dengan haiwan lain. Tidak diketahui sama ada Rakus sebelum ini merawat kecederaan lain.

Saintis sebelum ini merakamkan primat lain menggunakan tumbuhan untuk merawat diri.

Orang utan Borneo menggosok diri dengan cecair tumbuhan ubat, mungkin untuk mengurangkan kesakitan badan atau mengusir parasit.

Simpanse di pelbagai lokasi telah diperhatikan mengunyah pucuk tumbuhan pahit untuk merawat perut. Gorila, simpanse dan bonobo menelan daun kasar tertentu utuh untuk menyingkirkan parasit perut.

“Jika tingkah laku ini wujud dalam beberapa saudara hidup terdekat kita, apa yang boleh ia beritahu kita tentang bagaimana perubatan pertama kali berkembang?” kata Tara Stoinski, presiden dan ketua saintis eksekutif Yayasan Gorila Gunung Dian Fossey, yang tidak terlibat dalam kajian itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.