(SeaPRwire) –   Beijing, China, 29 April 2024 — Dengan lembutnya setiap tepukan kuas, keindahan berabad-abad yang dilukis tangan. Pada 26 April, pameran “Satu Pandangan Berabad-abad: Landskap Negara-Negara Lajur Sabuk dan Jalan di Lukisan Thangka” berjaya diadakan di Pusat Kebudayaan China Bangkok di Thailand, diadakan bersama oleh Pusat Kebudayaan China Bangkok dan Pusat Pertukaran Kebudayaan Antarabangsa China, dan dihoskan oleh Akademi Kreatif Renmei Beijing. Acara ini mengambil lukisan Thangka Tibet sebagai titik permulaan, mempamerkan warisan budaya yang kaya dan pelbagai landskap negara sepanjang Lajur Sabuk dan Jalan, menyuntikkan kesegaran baru ke dalam pertukaran kebudayaan Lajur Sabuk dan Jalan. Acara ini tidak sahaja mempamerkan cahaya indah budaya dan seni Thangka China, meningkatkan pemahaman bersama dan konsensus antara China dan Thailand dalam agama Buddha, tetapi juga menggalakkan pertukaran perasaan dan kebudayaan antara rakyat China dan Thailand, menyuntik tenaga baru untuk memperdalam persahabatan dan kerjasama antara kedua-dua negara.

Lebih daripada seratus tetamu dari sektor politik, kebudayaan, pelancongan, seni, perniagaan dan media China dan Thailand menghadiri acara ini, termasuk Menteri Wu Zhiwu dari Kedutaan China di Thailand, Inspektor Jeneral Lekcharoensuk dari Kementerian Kebudayaan Thailand, Menteri Chang Yumeng dari Kedutaan China di Thailand, Pengarah Que Xiaohua dari Pusat Kebudayaan China Bangkok dan Pengarah Pejabat Pelancongan China di Bangkok, Naib Canselor Phra Shuai dari Universiti Buddha Mahachulalongkornrajavidyalaya Thailand, pakar kebudayaan dan ketua projek “Seribu Thangka Guru Padmasambhava”, Tsering Dorje, Pengarah Han Shenglong dari Institut Konfusius di Universiti Chulalongkorn, dan Feng Yao, Pengurus Besar Institut Penciptaan Seni Renmei Beijing Co., Ltd.

Wu Zhiwu menyatakan bahawa pertukaran kebudayaan dan pembelajaran bersama merupakan harta rohani yang ditinggalkan oleh Laluan Sutera kuno. Menggalakkan keterhubungan antara manusia melalui pertukaran kebudayaan juga merupakan sebahagian penting kerjasama antarabangsa dalam pembinaan Lajur Sabuk dan Jalan. Pameran Thangka ini mengambil peluang ini untuk membina platform pertukaran dan kerjasama kebudayaan antara China dan Thailand dengan keindahan seni kebudayaan, menekankan peranan penting seni Thangka sebagai harta lukisan tradisional China dalam meningkatkan pertukaran dan kerjasama di kalangan negara-negara Lajur Sabuk dan Jalan.

Lekcharoensuk menyatakan bahawa Thangka merupakan seni lukisan kuno tradisional dari Tibet, China. Karya seni ini membolehkan rakyat Thailand menghargai intipati mendalam budaya tradisional Cina yang cemerlang, membolehkan pemahaman lebih mendalam tentang seni dan budaya Cina. Ia meningkatkan pertukaran dan pembelajaran bersama peradaban. Beliau berharap melalui karya seni ini, ikatan persahabatan “China dan Thailand seperti satu keluarga” dapat diperkukuhkan lagi.

Que Xiaohua menyatakan bahawa meningkatkan pertukaran kebudayaan adalah cara penting untuk membina komuniti masa depan bersama umat manusia. Sebagai salah satu bentuk lukisan Cina tradisional yang penting, Thangka mempamerkan konotasi kaya teknik lukisan Cina kuno dan budaya keagamaan, membolehkan rakyat Thailand memahami budaya tradisional Cina dengan lebih mendalam. Ini memperdalam pertukaran kebudayaan dan pemahaman antara China dan Thailand, dan menggalakkan pembangunan hubungan China-Thailand dalam bidang yang lebih luas.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, China dan Thailand telah menggunakan konsep “China dan Thailand seperti satu keluarga” dan “Hubungan Hati ke Hati” sebagai asas penting. Bersama-sama, mereka menggalakkan pembinaan bersama berkualiti tinggi “Inisiatif Lajur Sabuk dan Jalan” dan bersama-sama membina komuniti takdir bersama China-Thailand. Kedua-dua Thailand dan China dipengaruhi dalam mendalam oleh agama Buddha. Buddha Thailand dan Buddha China seperti dua sungai yang bermula dari sumber yang sama, masing-masing mengalir dengan bersemangat membawa pengetahuan dan wawasan kasih sayang dan kebijaksanaan. Seni lukisan Thangka Cina, bentuk seni yang lama dan sebahagian warisan budaya takbenda China dan dunia, mempamerkan budaya Tibet dengan kerja kuas yang teliti, warna yang cerah dan kandungan tematik yang mendalam, membawa makna sejarah dan budaya yang dalam.

Buddhism Tibet merupakan salah satu sistem Buddhism Cina. Pada separuh kedua abad ke-8, Guru Padmasambhava memperkenalkan agama Buddha ke Tibet, secara rasmi memulakan penyebaran agama Buddha di rantau itu. Pameran ini secara terpilih memaparkan 40 karya klasik dari projek “Seribu Thangka Guru Padmasambhava”, memaparkan kisah legenda Guru Padmasambhava, salah seorang pengasas utama agama Buddha Tibet, di pelbagai lokasi di lereng Himalaya, dari China ke Nepal, ke India purba, termasuk Thailand hari ini. Setiap Thangka membawa makna sejarah dan budaya yang kaya, memaparkan ciri-ciri unik negara-negara sepanjang “Lajur Sabuk dan Jalan”. Pameran ini menandakan penyampaian awam pertama di luar negara projek “Seribu Thangka Guru Padmasambhava”.

Pada acara itu, panduan profesional menawarkan pelbagai tafsiran sejarah dan pembangunan kreatif karya Thangka dan memberikan penjelasan terperinci karya Thangka klasik. Semasa pameran, tetamu terus kagum dengan pesona unik dan butiran teliti Thangka, menyatakan ini merupakan kali pertama mereka melihat Thangka asli dari dekat. Suasana menjadi meriah apabila semua berinteraksi dan bertukar pandangan.

Tambahan pula, acara ini menampilkan kawasan interaktif untuk pengalaman melukis Thangka. Tetamu menyertai menelusuri Thangka, mengalami seni mewarna dan mengembos dalam proses melukis Thangka dan menemui daya tarikan seni kuno ini. Acara ini juga menyediakan cenderamata Thangka dan hadiah simulasi Thangka untuk tetamu, yang dengan bersemangat mengambil gambar untuk mengenang lawatan mereka.

CONTACT: 710438207@qq.com

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.