Hong Kong Transgender ID

(SeaPRwire) –   HONG KONG — Seorang aktivis transgender Hong Kong pada Isnin menerima kad pengenalan baru yang mencerminkan perubahan jantinanya, selepas perjuangan undang-undang bertahun-tahun untuk menukar dokumen itu, dan beliau bersumpah akan terus bekerja untuk kesamarataan komuniti LGBTQ+.

menang rayuannya terhadap penolakan kerajaan untuk menukar jantina pada kad pengenalannya pada Februari 2023. Sebelum ini, Tse tidak dapat menukar kerana beliau tidak menjalani pembedahan pengesahan jantina penuh.

Tahun lalu, mahkamah tertinggi bandar itu mengatakan dasar kerajaan adalah tidak berperlembagaan dalam keputusan tanda aras, dengan mengatakan ia meletakkan beban yang terlalu berat. Keputusan itu mencetuskan .

Kemenangan Tse dianggap sebagai langkah penting ke hadapan untuk komuniti LGBTQ+ bandar itu, di mana kebanyakan ahli transgender menganggap pembedahan itu tidak perlu dan berisiko.

Selepas mendapat kad pengenalan baru, Tse memberitahu wartawan bahawa hidup tidak mudah sejak beliau memfailkan kajian kehakiman pada tahun 2017. Selain cabaran undang-undang, beliau juga menghadapi halangan daripada kerajaan dan serangan daripada orang lain.

“Apa yang normal bagi banyak orang akhirnya menjadi normal bagi kami,” kata Tse.

Sentimen awam di Hong Kong semakin mesra terhadap komuniti LGBTQ+, tetapi kebanyakan masih menghadapi cabaran dalam kehidupan seharian.

Tse berkata staf bank memberitahunya bahawa beliau tidak sepadan dengan kad pengenalannya dan meminta beliau menyemak semula dokumen. Beliau juga tidak dapat menukar jantina pada permit perjalanan ke China daratan, yang menyebabkan beliau tertangguh apabila menyeberang sempadan. Pegawai imigresen mencari komputer mereka selama 15 minit, katanya, sebelum akhirnya membenarkan beliau memasuki.

Pada bulan April, kerajaan Hong Kong untuk membenarkan orang yang tidak menyempurnakan pembedahan pengesahan jantina penuh untuk menukar jantina mereka pada kad pengenalan asalkan mereka memenuhi syarat-syarat tertentu. Syarat-syarat termasuk pengeluaran payudara untuk lelaki transgender, pengeluaran zakar dan testis untuk wanita transgender, dan telah menjalani rawatan hormon berterusan selama sekurang-kurangnya dua tahun sebelum memohon.

Pemohon juga perlu teruskan rawatan hormon mereka dan menyemak laporan ujian darah untuk pemeriksaan rawak atas permintaan kerajaan.

Tse, selepas menerima kad pengenalan barunya, berkata beliau akan mula menukar dokumen lain, termasuk pasport dan butiran bank. Aktivis, yang sebelum ini aktif dalam sukan, berkata beliau mungkin akan mendaftar sebagai ahli gim.

“Ia adalah kembali kepada kehidupan normal,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.