Georg Schett

(SeaPRwire) –   Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, rawatan berasaskan imun baru CAR T telah meningkatkan dengan ketara hasil rawatan bagi pesakit dengan beberapa kanser darah yang melibatkan sel-sel B seperti leukemia dan limfoma. Dr. Georg Schett, seorang pakar reumatologi di Hospital Universiti Erlangen di Jerman, melihat potensi rawatan ini untuk penyakit autoimun seperti lupus, di mana sel-sel B imun menyerang sel-sel badan sendiri. Beliau melakukan rawatan CAR T pertama ke atas lima pesakit dengan penyakit itu pada tahun 2022, tetapi “tiada siapa yang tahu sama ada ia akan berfungsi,” katanya. Lapan bulan selepas menerima rawatan itu, kesemua lima orang pesakit berada dalam remission dan tidak lagi memerlukan ubat-ubatan imunosupresif yang kuat untuk mengawal penyakit mereka. Pada tahun lepas, Schett menerbitkan kajian kedua yang menakjubkan menunjukkan bahawa kumpulan pesakit kecil yang lain yang menerima rawatan itu masih berada dalam remission lebih daripada dua tahun kemudian tanpa ubat-ubatan imunosupresif.

Rawatan itu melibatkan mengeluarkan sel-sel imun utama daripada sum-sum tulang pesakit dan memodifikasinya secara genetik untuk menyasarkan protein yang bertanggungjawab terhadap mod penyerangan diri sel-sel imun. Pesakit menerima sel-sel itu semula ke dalam badan mereka, di mana sel-sel itu mula membahagi untuk mencipta populasi baru sel-sel yang tidak lagi menghasilkan antibodi yang memicu sel-sel imun untuk menyerang sel-sel badan sendiri. “Rawatan CAR T adalah seperti butang reset pada komputer; ia secara dasarnya memulakan semula sistem dan sistem imun berfungsi dengan sempurna,” kata Schett. “Bukan sahaja pesakit berada dalam remission bebas ubat, tetapi saya percaya banyak yang sembuh daripada penyakit autoimun mereka.” Beliau juga menunjukkan bahawa pesakit ini tidak kehilangan sepenuhnya keupayaan untuk bertindak balas terhadap penyakit berjangkit, dan masih boleh menghasilkan tindak balas yang mencukupi terhadap vaksin penting seperti campak, cacar air, cacar, tetanus dan pneumokokus. Keputusan itu memberikan strategi baru yang awal tetapi memberangsangkan untuk sesetengah pesakit lupus, terutamanya kerana ia nampaknya membebaskan mereka daripada ubat-ubatan imunosupresif yang berpotensi toksik dan mahal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.