(SeaPRwire) –   Apabila Afghanistan jatuh ke tangan Taliban, membawa negara itu kembali di bawah kawalan kumpulan fundamentalis selepas dua dekad transformasi, beratus-ratus wanita Afghanistan terpaksa melarikan diri. Mereka yang kekal menghadapi realiti di mana mereka tidak lagi boleh menjadi diri mereka: wartawan memadam bukti kerja mereka, artis memusnahkan karya mereka, dan graduan membakar ijazah mereka.

Walaupun Taliban memaksa banyak wanita Afghanistan meninggalkan tempat kerja dan universiti mereka, beberapa memilih untuk melawan balik. Pengganasan dan bahaya yang datang dengannya dicerminkan dengan jelas dalam Roti dan Mawar, sebuah dokumentari yang mengikuti tiga wanita secara langsung ketika kehidupan mereka hancur oleh kembalinya Taliban. Ada Zahra Mohammadi, 33, seorang doktor gigi baru berkahwin yang amalannya dengan cepat berubah menjadi ruang perjumpaan untuk rakan aktivis. Ada Taranom Seyedi, 39, seorang aktivis hak wanita yang terpaksa dalam buangan di Pakistan berjiran. Dan ada Sharifa Movahidzadeh, 31, seorang pekerja kerajaan yang kini terkurung di rumahnya. Filem ini, yang ditayangkan pada tahun lalu di Festival Filem Cannes, dijadualkan akan dikeluarkan oleh Apple pada 21 Jun.

Lebih daripada sekadar kisah kekejaman Taliban, Roti dan Mawar ialah “tentang rintangan wanita di Afghanistan,” kata Jennifer Lawrence, pelakon pemenang Anugerah Akademi dan penerbit filem itu dalam temu bual terbaru bersama Sahra Mani, pengarah filem Afghanistan yang berjaya, dan aktivis pendidikan Pakistan Malala Yousafzai, yang berkhidmat sebagai pengeluar eksekutifnya. Sebelum pelancaran lebih meluas filem itu, tiga wanita ini membincangkan bagaimana projek ini bersama-sama, nasib ketiga watak utama, dan impak apa yang mereka harapkan filem ini akan berikan kepada dunia yang perhatiannya telah banyak tertarik ke tempat lain.

Temubual ini telah disunting dan disingkatkan untuk kejelasan.


TIME: Untuk permulaan, bolehkah anda bercerita bagaimana projek ini bersama-sama?

Sahra Mani: Apabila Taliban mengambil alih negara pada tahun 2021, kami melihat mereka mengenakan banyak sekatan terhadap pendidikan wanita, pergerakan wanita. Dan kemudian, kami melihat pembunuhan di luar mahkamah, penculikan, penahanan haram, dan banyak wanita hilang. Saya menyaksikan segala-galanya berlaku dan, sebagai seorang pengarah filem, saya berfikir: apa yang boleh saya lakukan? Matlamat saya adalah untuk membuat filem tentang situasi ini dan saya sangat beruntung bahawa Jennifer dan Justine [Ciarrocchi] menulis emel memberitahu saya jika saya mahu membuat filem, mereka akan gembira untuk menyokong projek itu. Itulah bagaimana kisah ini bermula.

Jennifer Lawrence: Apabila Kabul jatuh, saya seperti selebihnya di dunia menonton dari berita dan sangat sedih serta putus asa untuk memasuki Afghanistan. Jadi Justine dan saya cuba mencari pengarah filem Afghanistan, yang bagaimana kami tiba kepada melihat Seribu Gadis Seperti Saya, yang merupakan dokumentari menakjubkan oleh Sahra. Jadi kami menghubungi Sahra, yang sudah mengumpul rakaman, hanya cuba untuk menyokong beliau sebanyak yang kami boleh.

Salah satu perkara paling menakjubkan tentang filem ini ialah ia memberikan penonton jendela pertama orang pertama ke dalam kehidupan di bawah pemerintahan Taliban. Bagaimana anda berjaya melakukannya?

Mani: Kerana saya tidak berada di dalam Afghanistan, ia agak mencabar pada permulaan. [Mani menghadiri festival filem di Eropah apabila Kabul jatuh, dan telah hidup dalam buangan sejak itu.] Saya berjaya melatih seorang jurukamera wanita dan seorang jurukamera lelaki yang masih tinggal di belakang kerana begitu banyak krew filem meninggalkan negara. Saya memberi tumpuan kepada dua belas wanita yang bersedia berkongsi kehidupan mereka dengan kami dan saya latih mereka bagaimana untuk merakam diri mereka. Kami berakhir dengan tiga watak dalam filem kerana secara tidak sengaja kami memutuskan untuk memberi tumpuan kepada wanita muda, umur saya atau mungkin lebih muda, untuk melihat bagaimana situasi ini memberi kesan kepada mereka sebagai wanita moden yang bersedia untuk menyumbang bakat mereka kepada masyarakat tetapi terpaksa berada dalam penjara di dalam rumah.

Malala Yousafzai: Afghanistan sekarang adalah satu-satunya negara di dunia yang mengharamkan remaja perempuan menyempurnakan pendidikan mereka dan mengharamkan wanita daripada pendidikan universiti dan pekerjaan. Semua wanita Afghanistan dan pakar menyeru bahawa ini adalah apartheid jantina yang wanita di Afghanistan alami sekarang. Saya fikir tiada apa yang lebih berkuasa sekarang daripada wanita dan gadis Afghanistan berkongsi kisah mereka dalam suara mereka sendiri. Dan dokumentari ini adalah platform untuk mereka.

Apa yang menarik minat anda semua kepada ketiga-tiga wanita ini—Zahra Mohammadi, Taranom Seyedi, dan Sharifa Movahidzadeh—khususnya?

Mani: Bagi saya, ketiga-tiga wanita ini, kisah mereka tidak unik, tetapi [ia] juga penting kerana ia adalah kisah beratus-ratus dan beribu-ribu wanita lain di bawah diktator Taliban. Kerana ketiga-tiga mereka tergolong dalam tiga kategori masyarakat yang berbeza, saya fikir setiap satu boleh mewakili kategori dan bidang kerja mereka sendiri. Itulah sebabnya saya memilih mereka.

Apakah proses mendapatkan rakaman daripada mereka? Saya boleh membayangkan, dalam persekitaran yang berbahaya itu, ia tidak mudah.

Mani: Saya latih mereka bagaimana mengambil kamera, bagaimana membuat bingkai, bagaimana menghantar rakaman kepada saya, dan, selepas mereka menghantar rakaman kepada saya, bagaimana membersihkan kamera daripada video mereka. Sekiranya mereka ditangkap, saya tidak mahu semua orang tahu mereka terlibat dalam penggambaran. Kemudian saya latih seorang jurukamera wanita dan seorang jurukamera lelaki. Saya kekal di sempadan Afghanistan untuk sementara waktu untuk dapat mengambil cakera keras. Saya menonton video yang diambil wanita dan kemudian kami akan mengambil dan saya [meminta] mereka untuk membetulkan bingkai atau suara atau apa sahaja. Saya fikir mereka melakukan kerja yang hebat, dan saya benar-benar menghargai semua wanita itu yang berkongsi kehidupan dan cara yang benar-benar cerdik mereka mendapati ini adalah cara kita boleh meninggikan suara kami.

Malala, anda lebih memahami daripada kebanyakan—telah menghadapi Taliban di Pakistan asal anda—situasi yang wanita dan gadis Afghanistan hadapi hari ini. Apakah risiko yang datang dengan mengambil pendirian seperti ini?

Yousafzai: Saya boleh memahami betapa beraninya wanita ini, bahawa mereka mengambil telefon bimbit mereka dan mula merakam kehidupan mereka di bawah Taliban. Apa yang saya alami di Lembah Swat dari 2007 hingga 2009, di sebahagian kecil Pakistan, sangat serupa dengan apa wanita Afghanistan alami, tetapi untuk masa yang sangat lama dan bukan sekadar sekali, tetapi dua kali. Afghanistan jatuh ke tangan Taliban pada akhir 1990-an juga dan, sekitar 2001, orang berharap bahawa perkara berubah. Wanita yang berusia 20-an, yang masih muda, bagi mereka itu adalah kisah masa lalu. Mereka berharap bahawa Afghanistan akan menjadi negara yang jauh lebih baik untuk wanita di mana mereka boleh pergi ke sekolah, mereka boleh pergi bekerja, mereka boleh menjadi sebahagian daripada parti politik dan kerajaan mereka, yang mana kes itu.

Afghanistan berubah secara signifikan dalam tempoh 20 tahun kebelakangan ini. Dan apabila anda mendengar kisah wanita dan gadis Afghanistan, itulah yang anda dengar—bahawa mereka sangat terkejut bahawa masa lalu diulangi. Tetapi satu perkara yang sangat berbeza kali ini ialah rintangan wanita Afghanistan. Anda lihat dalam dokumentari bagaimana, setiap hari, mereka datang bersama-sama, menulis slogan di poster, dan secara kolektif—di hadapan Taliban, di muka mereka—memanggil kebebasan, pekerjaan, dan hak untuk pendidikan.

Jika anda mengalami kehidupan anda di bawah keganasan, satu-satunya perkara yang anda harapkan ialah ia tidak berlaku lagi; bahawa ia berhenti. Dan ini tepat apa yang wanita Afghanistan harapkan.

Saya bercerita kisah saya kerana saya berharap orang akan sedar bagaimana rasanya untuk seorang gadis atau wanita hidup di bawah itu. Dan hari ini, apabila jutaan wanita Afghanistan menghadapi ini, saya mahu dunia menghubungi mereka, melihat kisah mereka dengan rapat, dan menyedari bahawa ini tidak OK. Kita tidak boleh membiarkan ini berlaku.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Apa yang boleh anda beritahu tentang nasib ketiga watak utama sekarang?

Mani: Ketiga-tiga watak kami meninggalkan Afghanistan. Kebanyakan wanita yang saya kenal berjaya meninggalkan ke Pakistan atau Iran. Tetapi masih banyak wanita di dalam Afghanistan yang tidak dapat menemui cara untuk meninggalkan. Pergi ke Pakistan atau bahkan Iran tidak mudah bagi mereka. Mereka tidak mampu. Berupaya meninggalkan Afghanistan adalah satu jenis privi