(SeaPRwire) –   BEIJING — Jumlah kematian dari jalan raya yang runtuh di tenggara China meningkat ke 48 pada Khamis ketika pencari mencari untuk hari kedua melalui kawasan yang berbahaya dan bergunung-gunung.

Satu sisi empat lorong jalan raya di bandar Meizhou runtuh kira-kira pada pukul 2 pagi Rabu selepas sebulan hujan lebat di wilayah Guangdong. Dua puluh tiga kenderaan jatuh ke lereng curam, beberapa mengeluarkan nyala apabila mereka terbakar.

Pegawai-pegawai di Meizhou berkata tiga orang lain tidak dikenal pasti, tertakluk kepada ujian DNA. Belum jelas sama ada mereka telah mati, yang akan menaikkan jumlah kematian ke 51. Seramai 30 orang lagi cedera ringan.

Pencarian masih berterusan, kata Datuk Bandar Meizhou Wang Hui dalam sidang akhbar lewat petang. Tiada warga asing ditemui di kalangan mangsa, katanya.

Kerja mencari telah terhalang oleh hujan dan tanah dan kerikil yang berjatuhan ke lereng. Bencana itu meninggalkan celah berbentuk bumi di hutan yang hijau.

“Kerana sesetengah kenderaan yang terlibat terbakar, kesukaran operasi menyelamat meningkat,” kata Wen Yongdeng, Setiausaha Parti Komunis bagi pejabat pengurusan kecemasan Meizhou.

“Kebanyakan kenderaan dikubur dalam tanah semasa runtuh, dengan jumlah tanah besar menutupinya,” katanya.

Dia menambah bahawa hujan lebat berpanjangan telah mengenyangkan tanah di kawasan itu, “menjadikannya cenderung kepada bencana sekunder semasa proses menyelamat.”

Lebih 56 sentimeter (22 inci) hujan telah jatuh dalam empat minggu lepas di daerah di mana jalan runtuh, lebih empat kali ganda daripada tahun lepas. Beberapa kampung di Meizhou banjir awal April, dan bandar itu telah melihat lebih banyak hujan beberapa hari kebelakangan ini.

Bahagian Guangdong telah menyaksikan hujan dan banjir rekod dalam dua minggu kebelakangan ini, serta hujan batu. Taufan membunuh lima orang di Guangzhou, ibu negara wilayah itu, semasa ribut hujan dan batu pada hujung minggu lepas.

Bahagian jalan raya runtuh pada hari pertama cuti Mei Day lima hari, apabila banyak rakyat China bepergian di dalam dan luar negara.

Pemimpin China Xi Jinping berkata bahawa semua wilayah China perlu memperbaiki pemantauan dan amaran awal mereka dan menyiasat sebarang risiko untuk memastikan keselamatan awam dan kestabilan sosial, stesen penyiaran negara CCTV melaporkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.