(SeaPRwire) –   Presiden Ronald Reagan pada tahun 1986 bahawa jika “Sandinistas” Nicaragua kekal berkuasa, “pengganas dan subversif” akan mempunyai perlindungan “hanya 2 hari perjalanan dari . Semasa 1980-an, Reagan memberi lebih banyak ucapan mengenai negara Amerika Tengah itu daripada hampir mana-mana isu dasar luar negara yang lain. Kongres mengundi berkali-kali mengenai dasar beliau menggagalkan kerajaan Nicaragua yang disokong Cuba dan Soviet dengan mempersenjatai pemberontak yang dikenali sebagai Contra. Pegawai Rumah Putih berkata taruhan adalah amat besar: “Amerika Tengah,” diplomat terkemuka Jeane Kirkpatrick , adalah “tempat paling penting di dunia.” Bagi mereka, revolusioner sayap kiri yang memerintah Nicaragua – “Comandantes” Barisan Pembebasan Kebangsaan Sandinista (FSLN) – menjadi ikon Perang Dingin.

Banyak perubahan telah berlaku sepanjang empat dekad yang lalu. Perang Dingin telah berakhir. Garis pertempuran ideologinya telah memudar. Hari ini, kebanyakan rakyat Amerika tidak mengetahui atau peduli sedikit pun mengenai peristiwa di Amerika Tengah, kecuali sejauh ia mempengaruhi corak migrasi rakyat wilayah itu. Urusan Nicaragua khususnya, hampir-hampir melarikan diri perhatian awam AS, menandakan perubahan yang ketara dari semangat tahun 1980-an. Ini menimbulkan teka-teki sejarah: Bagaimana rakyat Amerika bergerak begitu cepat dari “titik panas” Perang Dingin ini? Mengapa Nicaragua menyedut mereka pada mulanya?

Selama lebih kurang 40 tahun bermula pada 1930-an, Nicaragua diperintah oleh diktator keluarga Somoza. Rejim penindasan mereka dikekalkan, sebahagian, oleh sokongan presiden AS berikut yang melihat Somozas sebagai pendukung kuat pengaruh AS di Amerika Tengah dan Caribbean. Namun, sedikit rakyat Amerika boleh meletakkan negara itu pada peta.

Ia adalah pada tahun 1979 bahawa Nicaragua meletup ke dalam kesadaran awam Amerika. Pada tahun itu, gerila Sandinista memasuki arena antarabangsa dengan memimpin pemberontakan bersenjata terhadap dinasti Somoza. Sebaik sahaja berkuasa, mereka berjanji perubahan radikal di salah satu negara termiskin di Hemisfera Barat.

Geopolitik Perang Dingin memperbesar pentingan revolusi bagi rakyat Amerika, mungkin sehingga tahap penyelewengan. Ahli Cold Warriors percaya bahawa “Cuba kedua” akan mempunyai kesan domino di seluruh Amerika Tengah, akhirnya mencipta pangkalan Soviet di “halaman belakang” Amerika.

Tindakan agresif untuk menghadapi kerajaan kiri Nicaragua adalah perlu. , “hanyalah sedekat Miami, San Antonio, San Diego, dan Tucson seperti bandar-bandar itu ke Washington.” Logik yang sama membenarkan penglibatan AS di seluruh Amerika Tengah, termasuk sokongan tentera untuk perang kerajaan El Salvador terhadap pemberontak kiri.

Mereka yang menentang campur tangan lanjut menunjukkan bahawa Nicaragua kecil tidak sebenarnya boleh menimbulkan ancaman tentera kepada Amerika Syarikat. Tetapi pada tahap simbolik, Nicaragua memberikan hawks Amerika peluang untuk . Amerika Syarikat menunjukkan kebencian yang luar biasa terhadap kerajaan Nicaragua, melalui bantuan kepada pemberontak anti-Sandinista “Contra”, serta sanksi ekonomi dan tindakan sabotaj langsung.

Dinamik David lawan Goliath ini yang meletakkan kuasa Amerika Syarikat terhadap negara membangun kecil meningkatkan daya tarikan projek Sandinista di peringkat antarabangsa. Di seluruh dunia, politikus, aktivis dan intelektual sayap kiri berharap bahawa Sandinistas akan mencipta “jalan ketiga” revolusioner dalam politik Perang Dingin yang menggabungkan pengagihan kekayaan negara dengan menghormati kebebasan demokratik. Bernie Sanders – ketika datuk bandar Burlington, Vt. – adalah antara ribuan rakyat Amerika yang bahkan melawat Nicaragua pada masa itu. Harapan tinggi orang luar seringkali tidak selari dengan realiti keras pentadbiran di Nicaragua atau perasaan dan kepentingan kompleks penduduknya yang pelbagai.

Semasa Kongres AS, yang bimbang akan kemungkinan kebuntuan seperti Vietnam, meletakkan had kepada bantuan kepada Contra, pentadbiran Reagan mengelilingi ini dalam cara yang luar biasa spektakular. Pada satu ketika, pegawai AS secara rahsia menjual senjata kepada Iran (melanggar embargo) dan menggunakan sebahagian hasilnya untuk membiayai pemberontak di Nicaragua. Skandal Iran-Contra yang mengejutkan ini menggoncang Washington.

Nicaragua hilang dari radar dasar AS pada tahun 1990, ketika Perang Dingin berakhir. Berikutan perang yang meragut puluhan ribu nyawa, rakyat Nicaragua membuang undi FSLN keluar dalam pilihan raya bebas pada tahun itu. Revolusi telah berakhir. Presiden keluar Daniel Ortega melepaskan fatigue zaitunnya dan memulakan semula sebagai politik awam.

Tetapi sementara rakyat Amerika bergerak maju, rakyat Nicaragua membersihkan kepingan. Seperti konflik kontemporari di Guatemala dan El Salvador, perang antara Sandinistas dan Contras telah merosakkan ekonomi negara dan meninggalkan kain sosialnya tergantung pada benang. Pemindahan ke demokrasi pilihan raya pada tahun 1990 membawa sejenis keamanan tetapi gagal menyelesaikan masalah asas kemiskinan dan ketidaksetaraan.

Dalam ketidakpastian yang dihasilkan itu, Ortega dipilih semula sebagai presiden pada tahun 2006 selepas memenangi hanya 38% undi. Dia segera mengkonsolidasikan diktator bersama isterinya (dan kemudian naib presiden) Rosario Murillo, menghadapi dorongan institusi dan masyarakat yang agak sedikit.

Rejim neo-Sandinista mereka menjadi jauh lebih menindas daripada kerajaan revolusioner yang mencuri tajuk pada tahun 1980-an. Sebagai contoh bagaimana rangka kerja ideologi Zaman Perang Dingin telah bermutasi sejak itu, Ortega dan Murillo meninggalkan dasar ekonomi sosialis masa lalu dan menganuti nilai-nilai sosial Kristian-konservatif. Pada masa yang sama, rejim mereka mengekalkan retorik anti-Amerika dan menikmati hubungan ramah dengan negara seperti Rusia, China, Korea Utara, dan Iran.

Apabila rakyat Nicaragua akhirnya melancarkan protes untuk menuntut kebebasan demokratik pada musim bunga 2018, Ortega dan Murillo melancarkan tekanan skala sejarah. Pada tahun itu, polis dan tekanan paramiliter membunuh lebih 300 orang dan mencederakan dan mengusir banyak lagi. Menjelang 2023, rejim itu telah menahan atau mengusir hampir setiap suara pembangkang, termasuk banyak Sandinistas yang membantu memimpin revolusi 1979. tahun lalu menuduh rejim itu telah melakukan “jenayah terhadap kemanusiaan.” , penulis kajian merasakan perlu membandingkan Nicaragua Ortega dengan Jerman di bawah Nazis.

Di mana rakyat Amerika mengikuti peristiwa di sana dengan rapat pada tahun 1980-an, drama semasa Nicaragua tidak beresonans dengan cara yang sama. Perubahan ini mendedahkan betapa kuatnya optik geopolitik yang menentukan apa yang penting semasa Perang Dingin. Pada masa itu, pentadbir luar negara AS menganggap kerajaan Sandinista tidak dapat diterima dan menghabiskan sumber yang signifikan untuk mencari destabilisasinya. Hari ini, sedikit di Barat mencari presiden Ortega khusus relevan untuk kepentingan mereka. Mereka juga tidak merasa terancam oleh penyelarasan Nicaragua dengan Rusia dan China. Selepas semua, Nicaragua – negara kurang 7 juta orang – mempunyai Keluaran Dalam Negara Kasar . (Untuk konteks, Biro Analisis Ekonomi mengira KDNK Tucson adalah .)

Sejarah Nicaragua dalam fokus AS adalah peringatan yang menyayat hati bahawa naratif yang membentuk pemahaman kita tentang dunia di sekeliling kita seringkali bersifat sementara, dan mendedahkan lebih tentang orang yang mengamati dan menjana naratif itu daripada realiti mereka yang terlibat. Apa yang kita dapati mendesak dalam politik dunia hari ini mungkin kelihatan remeh beberapa dekad kemudian, begitu juga terdapat krisis semasa yang kepentingannya kita hanya akan sepenuhnya memahami dengan belakangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Konflik bersenjata tahun 1970-an dan ’80-an, di mana pembiayaan dan senjata AS memainkan peranan utama, menstraumatikkan Amerika Tengah dan meninggalkan negara-negara itu lebih termiskin dan ganas daripada yang mungkin sebaliknya. Ini, pada gilirannya, adalah sebab mengapa begitu banyak orang meninggalkan wilayah itu dan datang ke Amerika Syarikat (termasuk bilangan Nicaragua). Tajuk berita datang dan pergi, tetapi akibat menjadi “titik panas” adalah nyata