A Peloton Store Ahead Of Earnings Figures

(SeaPRwire) –   Peloton akan memotong kira-kira 400 pekerjaan di seluruh dunia sebagai sebahagian daripada usaha penstrukturan semula dan CEO Barry McCarthy akan meletak jawatan selepas dua tahun di syarikat itu terus bekerja untuk memulihkan perniagaannya.

Saham sedikit menurun kira-kira 2% dalam perdagangan pagi, kepada $3.16.

Peloton telah bekerja untuk merekabrand semula yang signifikan sejak tahun lalu, mengubah identiti sebagai penjual basikal latihan mewah dan peralatan ke teknologi kesihatan untuk semua.

Syarikat New York itu mengalami pertumbuhan jualan yang luar biasa. Harga sahamnya berlipat ganda lebih daripada lima kali pada tahun 2020 di tengah-tengah penguncian yang menjadikan basikal dan lantai berjalannya yang mahal popular di kalangan pelanggan yang membayar yuran bulanan untuk mengambil bahagian dalam latihan interaktif.

Tetapi jualan mula melambat pada tahun 2021 kerana vaksin membenarkan orang berkeliaran dengan lebih bebas dari rumah mereka, termasuk lawatan ke gym.

Syarikat itu mengalami kerugian sebanyak $1.26 bilion dalam tahun kewangan berakhir pada Jun dan tambahan $350 juta dalam enam bulan berakhir pada Disember. Aliran tunai bebas, atau wang yang tinggal selepas membayar kos menjalankan perniagaan, adalah negatif $470 juta pada tahun kewangan 2023.

Kerugian terus berlanjut. Peloton melaporkan pada Khamis bahawa untuk suku ketiga ia rugi $167.3 juta, atau 45 sen sesaham, Walaupun itu lebih baik daripada kerugian $275.9 juta, atau 79 sen sesaham, yang dilaporkannya setahun lalu, prestasi itu kurang daripada kerugian 39 sen sesaham yang diramalkan oleh penganalisis yang dipolldengan Zacks Investment Research. Hasilnya berjumlah $717.7 juta, di bawah anggaran Wall Street sebanyak $719.9 juta.

Ia menurunkan panduan hasil tahunannya sebanyak $25 juta kepada julat $2.675 bilion hingga $2.7 bilion, penurunan daripada hasil $2.8 bilion pada tahun lalu.

Peloton Interactive Inc. mengatakan pada Khamis bahawa pengurangan pekerjaan berjumlah kira-kira 15% daripada tenaga kerjanya di seluruh dunia. Usaha penstrukturan semula, yang dijangka akan menurunkan perbelanjaan tahunan bersihnya lebih daripada $200 juta menjelang akhir tahun kewangan 2025, juga termasuk terus menutup kedai runcit.

Pemotongan pekerjaan hanyalah pusingan terbaru bagi syarikat itu, yang mengumumkan pada Oktober 2022 bahawa ia mengurangkan kira-kira 500 pekerjaan selain hampir 800 pemecatan yang dilakukannya pada Ogos tahun itu.

McCarthy, yang juga meletak jawatan dari pos presiden dan ahli lembaga, akan terus berada dengan Peloton sebagai penasihat strategik sehingga akhir tahun.

McCarthy telah mengambil alih jawatan CEO daripada pengasas John Foley untuk memperbetulkan perniagaan yang telah mengalami banyak kegagalan, daripada kesilapan pemasaran hingga penarikan balik. Semasa tempoh jawatannya, beliau telah berusaha keras untuk mengubah fokus Peloton daripada perkakasan berharga tinggi ke perisian dan aplikasi berbayar.

Dalam nota yang dihantar kepada pasukan Peloton pagi ini, McCarthy berkata bahawa pemotongan pekerjaan yang baru diumumkan adalah saat “berhadapan dengan dunia seperti yang sebenarnya dan bukan seperti yang kita inginkan.”

“Walaupun keputusan untuk membuat pemotongan tambahan tenaga kerja adalah sukar, Peloton sebenarnya tidak mempunyai pilihan lain untuk menyelaraskan perbelanjaannya dengan hasilnya,” katanya.

Peloton menyatakan bahawa Pengerusi Karen Boone dan pengarah Chris Bruzzo akan berkhidmat sebagai ketua eksekutif sementara bersama-sama semasa pencarian untuk CEO berikutnya dilakukan. Ahli lembaga Jay Hoag akan menjadi pengerusi baru.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.