Allman Brothers Band - Atlanta

(SeaPRwire) –   Gitaris legendaris Dickey Betts, yang mengasaskan Allman Brothers Band dan menulis lagu terbesar mereka, “Ramblin’ Man”, telah meninggal dunia. Beliau berusia 80 tahun.

Ahli Senarai Kehormat Rock & Roll, meninggal dunia di rumahnya di Osprey, Florida, David Spero, pengurus Betts selama 20 tahun, mengesahkan. Betts telah berjuang dengan kanser selama lebih satu tahun dan penyakit paru-paru kronik, kata Spero.

“Beliau dikelilingi oleh seluruh keluarganya dan beliau meninggal dengan aman. Mereka tidak fikir beliau dalam sebarang kesakitan,” kata Spero melalui telefon.

Betts berkongsi tanggungjawab gitar utama dengan Duane Allman dalam Allman Brothers Band asal untuk membantu memberi kumpulan bunyi yang tersendiri dan mencipta genre baharu: rock Selatan. Kumpulan seperti Lynyrd Skynyrd, Kid Rock, Phish dan Jason Isbell – antara yang lain – dipengaruhi oleh muzik Allmans, yang menggabungkan blues, negara, R & B dan jazz dengan rock ’60.

“Konsert pertamaku ialah Dickey Betts di Coleman’s di Rome, New York pada tahun 1983,” kata gitaris blues-rock Joe Bonamassa dalam posting Instagramnya pada Khamis, memberi kredit kepada Betts dengan meminati model gitar elektrik kegemarannya. “Membuka minda saya dan membuat saya mahu Les Paul.”

Ditubuhkan pada tahun 1969, Allmans merupakan kumpulan jam yang membuka jalan, menginjak nota tradisional lagu pop tiga minit dengan mempersembahkan komposisi panjang dalam konsert dan album. Kumpulan itu juga menarik perhatian kerana terdiri daripada kumpulan biraci dari Selatan dalam.

Duane Allman meninggal dunia dalam kemalangan motosikal pada tahun 1971, dan ahli pengasas Berry Oakley terbunuh dalam kemalangan motosikal setahun kemudian. Ini meninggalkan Betts dan adik Duane, Gregg sebagai pemimpin kumpulan, tetapi mereka sering berselisih, dan penyalahgunaan bahan menyebabkan lebih banyak disfungsional. Kumpulan itu berpecah sekurang-kurangnya dua kali sebelum bergabung semula, dan mempunyai lebih daripada dua belas susunan barisan.

Allman Brothers Band dimasukkan ke Dewan Kemasyhuran dan Kehormatan Rock pada tahun 1995 dan memenangi Anugerah Grammy Pencapaian Sepanjang Hayat pada tahun 2012. Betts meninggalkan kumpulan untuk selama-lamanya pada tahun 2000, dan juga bermain solo dan dengan kumpulannya sendiri Great Southern, yang terdiri daripada anak lelakinya, gitaris Duane Betts.

Forrest Richard Betts lahir pada 12 Disember 1943, dan dibesarkan di kawasan Bradenton, Florida, berhampiran Lebuh Raya 41 yang dinyanyikannya dalam “Ramblin’ Man”. Keluarganya telah tinggal di kawasan itu sejak pertengahan abad ke-19.

Betts dibesarkan mendengar negara, bluegrass dan Western swing, dan bermain ukulele dan banjo sebelum memberi tumpuan kepada gitar elektrik kerana ia menarik perhatian wanita. Pada usia 16 tahun, beliau meninggalkan rumah untuk perjalanan jalanan pertamanya, menyertai sirkus untuk bermain dalam kumpulan.

Dia kembali ke rumah, dan bersama pemain bas Oakley menyertai kumpulan yang menjadi kumpulan Jacksonville, Florida bernama Second Coming. Suatu malam pada tahun 1969 Betts dan Oakley berjam dengan Duane Allman, seorang pemuzik sesi yang berjaya, dan adiknya yang lebih muda, dan bersama-sama mereka menubuhkan Allman Brothers Band.

Kumpulan itu berpindah ke Macon, Georgia, dan mengeluarkan album sulung yang bertajuk sama pada tahun 1969. Setahun kemudian datang album “Idlewild South”, yang diberi tumpuan oleh komposisi instrumental Betts “In Memory of Elizabeth Reed”, yang segera menjadi kebiasaan konsert.

Album ganda 1971 “At Fillmore East”, kini dianggap antara album langsung rock klasik terbesar, merupakan terobosan komersial Allmans dan menetapkan reputasi persembahan mereka dengan memaparkan permainan gitar yang unik antara Allman dan Betts. Gaya mereka berbeza, dengan Allman memainkan gitar slide blues, manakala solo dan nyanyian Betts menarik kumpulan ke arah negara. Apabila digabungkan dalam harmoni, permainan mereka khususnya menonjol.

Kumpulan itu juga mempunyai dua pemain dram: “Jaimoe” Johanson, yang berkulit hitam, dan Butch Trucks.

Duane Allman meninggal empat hari selepas “Fillmore” disahkan sebagai rekod emas, tetapi kumpulan terus maju dan kerumunan terus berkembang. Album 1973 “Brothers and Sisters” mencapai nombor satu carta dan menampilkan “Ramblin’ Man”, dengan Betts menyanyikan vokal utama dan membawa bunyi twang ke Top 40. Lagu itu mencapai nombor 2 dalam carta single dan dihalang daripada menduduki nombor 1 oleh “Half Breed” oleh Cher, yang kemudian berkahwin dengan Gregg Allman.

Bunyi meninggi gitar Betts pada “Ramblin’ Man” bergaung di bar-bar kawasan sekitar negara selama dekad, dan lagu itu menekankan kemampuannya untuk kaitan melodi yang menarik. “Ramblin’ Man” adalah satu-satunya hit Top Ten Allmans, tetapi komposisi instrumental 7 1/2 minit Betts “Jessica”, yang dirakamkan pada tahun 1972, menjadi stap FM radio.

Betts juga menulis atau menulis bersama beberapa lagu terbaik yang paling dicintai kumpulan itu, termasuk “Blue Sky” dan “Southbound.” Pada tahun-tahun kemudian, kumpulan itu kekal sebagai kumpulan pelancongan yang berjaya dengan Betts dan Warren Haynes pada gitar. Gregg Allman dan Butch Trucks meninggal dunia pada tahun 2017.

Selepas meninggalkan Allmans untuk selama-lamanya, Betts terus bermain dengan kumpulannya sendiri dan tinggal di kawasan Bradenton dengan isterinya, Donna.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.