FKA twigs AI

(SeaPRwire) –   Penyanyi dan penulis lagu British FKA twigs, dilahirkan Tahliah Debrett Barnett, pada hari Selasa mengenai bahaya kecerdasan buatan. Beliau memberitahu bahawa beliau terutamanya bimbang sebagai seorang artis yang muzik dan persembahan beliau digunakan oleh pihak ketiga untuk melatih model kecerdasan buatan. Beliau berkata bahawa kuasa teknologi ini menjadi lebih jelas kepada beliau ketika beliau cuba membangunkan versi deepfake dirinya sendiri.

“Dalam tahun lepas, saya telah membangunkan versi deepfake saya sendiri yang tidak sahaja dilatih dalam keperibadian saya, tetapi juga boleh menggunakan nada suara saya yang tepat untuk bercakap dalam banyak bahasa,” kata penyanyi itu dalam kenyataannya. “Saya akan melibatkan ‘AI twigs’ saya nanti tahun ini untuk meluaskan jangkauan saya dan mengendalikan interaksi media sosial saya secara dalam talian, sementara saya terus memberi tumpuan kepada seni saya dari kenyamanan dan kedamaian studio saya.”

FKA twigs menekankan bahawa dalam kes-kes tertentu, teknologi deepfake boleh berguna dan praktikal, asalkan ia digunakan dengan keizinan orang yang ditiru. “Teknologi-teknologi ini dan yang serupa adalah alat yang sangat bernilai baik secara seni mahupun komersial apabila di bawah kawalan artis. Apa yang tidak dibenarkan adalah apabila seni saya dan identiti saya boleh diambil secara mudah oleh pihak ketiga dan dieksploitasi secara palsu untuk keuntungan mereka sendiri tanpa keizinan saya disebabkan ketiadaan kawalan perundangan yang sesuai,” beliau menghujah.

Penyanyi itu terutamanya menggalakkan mereka yang berkuasa untuk melaksanakan undang-undang untuk mengawal teknologi deepfake, dan memberi amaran agar jangan mengulangi kesilapan yang dibuat ketika internet pertama kali dicipta. “Tiga dekad lalu, kita tidak menyedari bahawa internet akan menanam dirinya begitu dalam ke dalam inti kehidupan seharian kita. Dasar dan kawalan untuk mengimbangi kemunculan teknologi tidak diletakkan untuk melindungi artis, remaja, mereka yang rentan,” katanya.

FKA twigs bukanlah satu-satunya orang yang menyuarakan kebimbangan mengenai penggunaan harta intelek peribadi oleh syarikat kecerdasan generatif. Pada hari Selasa, lapan akhbar Amerika mengumumkan bahawa ChatGPT, telah menggunakan karya mereka sebagai data latihan tanpa keizinan.

Amerika Syarikat masih tidak mempunyai undang-undang persekutuan yang mengkriminalisasikan penggunaan teknologi deepfake tanpa keizinan orang yang dipersonakan. Ini telah memberikan kesan yang buruk terutamanya kepada mereka dalam hubungan yang menindas, yang semakin menjadi mangsa .

Awal tahun ini, imej pornografi deepfake Taylor Swift diedarkan secara meluas di merata-rata platform media sosial X (dahulunya Twitter), Pentadbir kandungan menanggalkannya, membawa isu ini ke perhatian orang ramai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.