(SeaPRwire) –   PARIS – Media Perancis melaporkan bahawa polis telah memanggil pelakon untuk soal siasat mengenai dakwaan yang dibuat oleh dua wanita bahawa beliau telah menyerang seksual mereka di set filem.

Broadcaster BFMTV dan harian Le Parisien kedua-duanya melaporkan bahawa pelakon berusia 75 tahun itu telah dipanggil untuk soal siasat polis di Paris pada Isnin.

Polis Paris, pejabat pendakwa raya Paris, peguam Depardieu dan peguam untuk tidak segera menanggapi e-mel Associated Press yang meminta komen.

BFMTV dan Le Parisien melaporkan bahawa panggilan polis itu berkaitan dengan tuduhan serangan seksual yang difailkan oleh dua wanita yang menuduh beliau menggodam mereka semasa penggambaran – satu pada tahun 2014, yang lain pada tahun 2021.

Depardieu juga dituduh oleh lebih daripada setengah dozen wanita lain dengan mengganggu, menggodam atau menyerang seksual mereka. Beliau diberi notis awal pada tahun 2020 berikutan dakwaan daripada pelakon Charlotte Arnould.

Depardieu menafikan salah laku. Dalam surat terbuka pada bulan Oktober lalu, beliau berkata: “Saya tidak pernah, tidak pernah menganiaya wanita.”

Depardieu lama dilihat sebagai ikon kebangsaan di Perancis. Beliau telah menjadi duta global untuk filem Perancis dan menikmati kemasyhuran antarabangsa dengan beberapa peranan di Hollywood.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.