Presiden Republik Ecuador, Daniel Noboa, berucap semasa perjumpaan perniagaan Sepanyol-Ecuador di ibu pejabat CEOE, pada 25 Januari, 2024 di Madrid, Sepanyol.

(SeaPRwire) –   Presiden Ecuador Daniel Noboa mengarahkan perniagaan dan pejabat kerajaan ditutup pada hari Khamis dan Jumaat akibat kekurangan kuasa elektrik yang teruk sebelum referendum negara pada Ahad.

Noboa menyalahkan langkah luar biasa itu kepada kemarau, tetapi juga sabotaj, tanpa menawarkan bukti. Krisis tenaga itu datang berikutan krisis keselamatan dan krisis fiskal yang menyebabkan negara itu memohon bantuan daripada Tabung Kewangan Antarabangsa.

“Kami telah dimalukan dan dimalukan dan dimalukan tanpa henti minggu ini, mereka cuba menipu kami dengan sabotaj dalam sektor elektrik” untuk menghalang sokongan untuk rujukan beliau, kata Noboa, 36, di Atacames, bandar pantai yang teruk terjejas oleh peningkatan jenayah yang menjadikan Ecuador antara negara paling ganas di Amerika Latin.

Pewaris berfahaman pasaran kepada kekayaan eksport pisang itu meminta pengundi dalam rujukan Ahad untuk meluluskan penggunaan tentera yang lebih kuat serta ekstradisi warganegara Ecuador untuk memerangi jenayah dan untuk membatalkan larangan perlembagaan terhadap kerja sementara dan timbang tara antarabangsa.

Kemarau menjejaskan bahagian lain rantau di mana beberapa negara seperti Ecuador sangat bergantung kepada tenaga hidroelektrik. Di Bogota, ibu negara Colombia jiran, dan negara itu telah berhenti mengeksport tenaga elektrik ke Ecuador sebagai langkah untuk mengelakkan kegelapan sendiri.

Ecuador menghadapi kekurangan bekalan tenaga sebanyak 22 hingga 27 gigawatt jam mulai bulan ini, kata presiden. Disebabkan kemarau, empangan utama untuk loji kuasa termasuk Mazar dan Paute hampir kering, manakala loji kuasa terbesar, Coca-Codo Sinclair, mempunyai aliran air 40% di bawah purata.

Kerajaan bagaimanapun juga menyalahkan masalah itu kepada bekas Menteri Tenaga dan Galian Andrea Arrobo, digantikan oleh Noboa dengan menteri kerja raya, Roberto Luque, pada Selasa, dan 21 pegawai lain untuk krisis itu. Kerajaan telah berjanji membayar separuh bil elektrik pengguna untuk bulan ini.

Krisis itu menjejaskan kredibiliti Noboa selepas Dewan Negara meluluskan rang undang-undang laluan pantas pada Januari yang dikenali sebagai “undang-undang tiada lagi gelap” yang termasuk dana untuk mengekalkan kapasiti penjanaan termoelektrik.

“Ia terlalu sedikit dan terlambat,” kata Rene Ortiz, bekas menteri tenaga serta setiausaha agung Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Minyak.

Di bawah Presiden Rafael Correa, Ecuador meminjam berat dari China untuk membiayai pembinaan loji hidroelektrik, dengan janji menggunakan lereng curam dan hujan lebat di bukit-bukit Andes untuk menjana tenaga bersih.

“Untuk menyelesaikan masalah, ini adalah masa untuk mengimport sebanyak generator diesel yang boleh didapati bebas cukai,” Ortiz mencadangkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.