(SeaPRwire) –   Amsterdam 18 April 2024. Cabka N.V. (bersama-sama dengan anak-anak syarikatnya “Cabka”, atau “Syarikat”), sebuah syarikat khusus dalam mengubah sisa plastik sukar dikitar semula kepada Inovatif Pembungkusan Pengangkutan Boleh Guna Semula (RTP), disenaraikan di Euronext Amsterdam, menjemput pemegang sahamnya untuk hadir ke Mesyuarat Agung Tahunan (Mesyuarat) Syarikat, yang akan diadakan pada hari Khamis, 30 Mei 2024 pada pukul 14.00 CEST.

Syarikat berharap untuk menyambut pemegang sahamnya secara bersemuka di Crown Plaza Amsterdam South, Bilik “Times Square”, George Gershwinlaan 101, 1082 MT Amsterdam, Belanda. Pendaftaran untuk kemasukan ke Mesyuarat bermula pada pukul 13:00 CEST. Bahasa Mesyuarat adalah bahasa Inggeris.

AGENDA

1. Pembukaan

2. Tahun Kewangan 2023

(a) Laporan pengurusan untuk tahun kewangan 2023

(b) Laporan pampasan untuk lembaga pengurusan dan pengawasan untuk tahun kewangan 2023 (perkara undian nasihat)

(c) Penerimaan akaun syarikat dan konsolidasi untuk tahun kewangan 2023 termasuk pengagihan keuntungan bersih untuk tahun kewangan 2023 (perkara undian)

(d) Agihan berkaitan dengan tahun kewangan 2023 dan pindaan berkaitan artikel penubuhan (perkara undian)

3. Pembebasan

(a) Pembebasan pengarah urusan untuk tahun kewangan 2023 (perkara undian)

(b) Pembebasan pengarah pengawasan untuk tahun kewangan 2023 (perkara undian)

4. Penamaan semula juruaudit luaran untuk tahun kewangan 2024 (perkara undian)

5. Pindaan artikel penubuhan (perkara undian)

6. Memberi kuasa kepada lembaga pengurusan, dengan kelulusan lembaga pengawasan, untuk membeli saham biasa (perkara undian)

7. Penetapan lembaga pengurusan, dengan kelulusan lembaga pengawasan, sebagai badan yang berkuasa untuk (i) mengeluarkan saham biasa dan (ii) mengehadkan atau mengecualikan hak terlebih dahulu untuk penerbitan saham biasa (perkara undian)

8. Kemas kini perniagaan

9. Sebarang urusan lain

10. Penutup

NOTA PENJELASAN AGENDA

Perkara agenda 2(a): Laporan pengurusan untuk tahun kewangan 2023

Paparan oleh lembaga pengurusan mengenai prestasi Syarikat pada tahun 2023 dan perbincangan laporan tahunan pengurusan yang disediakan dalam bahasa Inggeris, yang dimuatkan dalam laporan tahunan 2023 (boleh didapati di laman web kami: ).

Perkara agenda 2(b): Laporan pampasan untuk lembaga pengurusan dan pengawasan untuk tahun kewangan 2023 (perkara undian nasihat)

Menurut Seksyen 2:135b perenggan 2 Kod Sivil Belanda setiap tahun laporan pampasan akan dibentangkan ke Mesyuarat Agung untuk undian nasihat. Laporan pampasan melaporkan pelaksanaan dan pelaksanaan dasar pampasan untuk lembaga pengurusan dan pengawasan (dasar pampasan (yang mengandungi kedua-dua dasar) semasa tahun kewangan 2023, boleh didapati di laman web kami: ). Laporan pampasan dimuatkan pada muka surat 83 – 90 laporan tahunan 2023. Pemegang saham diminta untuk mengundi menyokong laporan pampasan ini.

Perkara agenda 2(c): Penerimaan akaun syarikat dan konsolidasi untuk tahun kewangan 2023 termasuk pengagihan keuntungan bersih untuk tahun kewangan 2023 (perkara undian)

Dicadangkan untuk menerima akaun syarikat dan konsolidasi untuk tahun kewangan 2023 seperti yang disediakan oleh lembaga pengurusan dan dimuatkan dalam laporan tahunan 2023. Akaun kewangan telah disediakan dalam bahasa Inggeris dan audit telah dijalankan oleh
BDO Audit & Assurance B.V.

Akaun syarikat untuk tahun kewangan 2023 mempersembahkan kerugian bersih EUR 1,375,000.00. Dengan menerima akaun syarikat, ia juga diputuskan untuk mengalokasikan kerugian bersih untuk tahun kewangan 2023 kepada defisit terkumpul.

Perkara agenda 2(d): Agihan berkaitan dengan tahun kewangan 2023 dan pindaan berkaitan artikel penubuhan (perkara undian)

Seperti yang diumumkan dalam kenyataan akhbar pada 19 Mac 2024 dan mengikut artikel penubuhan Syarikat, dicadangkan oleh lembaga pengurusan, dengan kelulusan lembaga pengawasan, untuk mengedarkan kepada pemegang saham biasa jumlah keseluruhan EUR 0.15 setiap saham biasa dalam bentuk wang tunai sebagai pembayaran balik modal. Ini membabitkan pengambilan keputusan untuk secara rasmi mengurangkan modal Syarikat (kapitaalvermindering) untuk dilaksanakan selepas proses pengurangan modal rasmi termasuk tempoh bantahan dua bulan untuk kreditur (crediteurenverzet).

Untuk dapat membuat agihan dalam bentuk modal dibayar balik, dua perubahan berikutnya perlu dibuat kepada artikel penubuhan semasa Syarikat, dengan pertama meningkatkan nilai nominal saham dengan EUR 0.15, dengan itu meningkatkan modal diterbitkan Syarikat di atas rizab premium saham diiktiraf untuk tujuan cukai Belanda dan kedua dengan menurunkan nilai nominal saham kepada nilai nominal semasa, dengan itu mengurangkan modal diterbitkan Syarikat, yang pengurangan nilai nominal saham biasa dibayar kepada pemegang saham untuk bahagian modal dibayar balik agihan dan yang pengurangan nilai nominal saham istimewa akan dialokasikan kepada rizab premium saham umum (algemene agioreserve) Syarikat. Rujukan dibuat kepada teks cadangan untuk meminda artikel penubuhan dalam bahasa Inggeris dan Belanda, yang boleh didapati di laman web.

Oleh itu, cadangan terdiri daripada tiga bahagian:

  1. Cadangan untuk membuat agihan seperti yang dinyatakan di atas;
  2. Cadangan untuk, dengan kelulusan lembaga pengawasan, meminda artikel penubuhan Syarikat dengan peningkatan nilai nominal saham daripada EUR 0.01 kepada EUR 0.16, dengan itu meningkatkan modal diterbitkan Syarikat di atas rizab premium saham diiktiraf untuk tujuan cukai Belanda; dan
  3. Cadangan untuk, dengan kelulusan lembaga pengawasan, meminda artikel penubuhan Syarikat dengan penurunan nilai nominal saham daripada EUR 0.16 kepada nilai nominal semasa EUR 0.01, dengan itu mengurangkan modal diterbitkan Syarikat, yang pengurangan nilai nominal saham biasa dibayar kepada pemegang saham untuk bahagian modal dibayar balik agihan dan yang pengurangan nilai nominal saham istimewa akan dialokasikan kepada rizab premium saham umum (algemene agioreserve) Syarikat.

Cadangan untuk meminda artikel penubuhan Syarikat juga termasuk memberi kuasa kepada semua pengarah urusan Syarikat, pengarah pengawasan Syarikat dan setiausaha syarikat serta semua peguam dan pembantu guaman yang beramal dengan Zuidbroek B.V., setiap seorang secara individu, untuk menyebabkan perjanjian pindaan kepada artikel penubuhan dilaksanakan.

Sekiranya agihan di atas diluluskan, saham biasa akan diperdagangkan ‘tanpa dividen’ bermula Khamis 8 Ogos 2024. ‘Tarikh rekod’ akan jatuh pada Jumaat 9 Ogos 2024. Agihan akan dibayar bermula Jumaat 16 Ogos 2024.

Perancangan agihan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.