(SeaPRwire) –   (DETROIT) – Jabatan Keadilan Amerika Syarikat mengumumkan penyelesaian $138.7 juta pada Selasa dengan lebih 100 orang yang menuduh FBI telah menangani tuduhan serangan seksual terhadap Larry Nassar pada tahun 2015 dan 2016 dengan sangat tidak betul, jurang masa kritikal yang membenarkan doktor sukan itu terus menindas mangsa sebelum penangkapannya.

Apabila digabungkan dengan penyelesaian lain, $1 bilion kini telah ditetapkan oleh pelbagai organisasi untuk membayar beratus-ratus wanita yang mengatakan Nassar menyerang mereka di bawah topeng rawatan untuk kecederaan sukan.

Nassar bekerja di Universiti Michigan State dan juga berkhidmat sebagai doktor pasukan di USA Gymnastics berpangkalan di Indianapolis. Dia kini dipenjara untuk menyerang atlet wanita, termasuk atlet Olimpik pemenang pingat emas.

Timbalan Pendakwa Raya Benjamin Mizer berkata Nassar telah mengkhianati kepercayaan mereka yang berada di bawahnya selama dekad, dan bahawa “tuduhan itu sepatutnya diambil serius dari awal.”

“Walaupun penyelesaian ini tidak akan memulihkan kerosakan yang Nassar sebabkan, harapan kami ialah ia akan membantu memberi mangsa jenayahnya beberapa sokongan penting yang mereka perlukan untuk terus sembuh,” kata Mizer mengenai persetujuan untuk menyelesaikan 139 tuntutan.

Jabatan Keadilan Amerika Syarikat mengakui bahawa ia gagal bertindak. Selama lebih setahun, ejen FBI di Indianapolis dan Los Angeles mempunyai pengetahuan mengenai tuduhan terhadapnya tetapi kelihatan tidak mengambil sebarang tindakan, jurang masa kritikal yang membenarkan doktor sukan itu terus menindas mangsa sebelum penangkapannya.

Pengarah FBI Christopher Wray sangat bersalah – dan sangat terang – apabila berucap kepada mangsa di satu sidang Dewan Senator pada tahun 2021. Mangsa serangan termasuk atlet Olimpik terkemuka seperti Simone Biles, Aly Raisman dan McKayla Maroney.

“Saya minta maaf bahawa begitu banyak orang yang mengecewakan anda, berulang kali,” kata Wray. “Dan saya lebih minta maaf kerana ada orang di FBI yang mempunyai peluang mereka sendiri untuk menghentikan raksasa ini pada tahun 2015 dan gagal.”

Selepas pencarian, penyiasat berkata pada tahun 2016 bahawa mereka telah menemui imej penderaan seks kanak-kanak dan menindak lanjutinya dengan dakwaan persekutuan terhadap Nassar. Secara berasingan, pejabat peguam negara Michigan menangani tuduhan serangan yang akhirnya mengejutkan dunia sukan dan membawa kepada sidang hukuman yang luar biasa selama beberapa hari dengan keterangan menghayati mengenai jenayahnya.

“Saya sangat bersyukur. Pertanggungjawaban dengan Jabatan Keadilan Amerika Syarikat telah lama ditunggu,” kata Rachael Denhollander dari Louisville, Kentucky, yang tidak terlibat dalam penyelesaian terbaru tetapi orang pertama yang mendedahkan penderaan di tangan Nassar secara terbuka.

“Sayangnya, realitinya ialah apa yang kita lihat hari ini adalah sesuatu yang kebanyakan mangsa tidak pernah lihat,” kata Denhollander kepada Associated Press. “Kebanyakan mangsa tidak pernah melihat pertanggungjawaban. Kebanyakan mangsa tidak pernah melihat keadilan. Kebanyakan mangsa tidak pernah mendapat pampasan.”

Universiti Michigan State, yang juga dituduh gagal menghentikan Nassar selama bertahun-tahun, menyelesaikan lebih daripada 300 wanita dan gadis yang diserang. USA Gymnastics dan Jawatankuasa Olimpik dan Paralimpik Amerika Syarikat menyelesaikan tuntutan berjumlah ratusan juta dolar.

Mick Grewal, peguam yang mewakili 44 orang dalam tuntutan terhadap kerajaan, berkata $1 bilion dalam penyelesaian keseluruhan berkata sesuatu tentang “tragedi yang berlaku.”

___

Penaung Associated Press Mike Householder di Detroit; Dylan Lovan di Louisville, Kentucky; dan Alanna Durkin Richer di Washington, D.C., menyumbang kepada cerita ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.