(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) – telah memanggil Jepun dan India sebagai negara “xenofobik” yang tidak menyambut pendatang, menggabungkan kedua-duanya dengan lawan China dan Rusia ketika beliau cuba menjelaskan keadaan ekonomi mereka dan membandingkan empat dengan AS mengenai imigrasi.

Komentar itu, dalam acara pengumpulan dana kempen Rabu malam, datang hanya tiga minggu selepas untuk lawatan rasmi mewah, di mana kedua-dua pemimpin merayakan apa yang Biden panggil “perikatan yang tidak terputus”, terutamanya mengenai isu-isu keselamatan global.

Pejabat Putih untuk lawatan negara musim panas lalu.

Jepun adalah sekutu AS yang penting. Dan India, salah satu ekonomi terpesat berkembang di dunia, adalah rakan penting di Indo-Pasifik walaupun terdapat perbezaan mengenai hak asasi manusia.

Di hotel pengumpulan dana di mana penonton penderma kebanyakannya Amerika Asia, Biden berkata pilihan raya AS akan datang adalah tentang “kebebasan, Amerika dan demokrasi” dan bahawa ekonomi negara sedang berkembang pesat “kerana anda dan banyak lagi.”

“Mengapa? Kerana kami menyambut pendatang,” kata Biden. “Fikirkan, mengapa China sedang melambatkan ekonominya? Mengapa Jepun sedang mengalami kesukaran? Mengapa Rusia? Mengapa India? Kerana mereka xenofobik. Mereka tidak mahu pendatang.”

Presiden menambah: “Pendatang ialah yang membuat kami kuat. Bukan lelucon. Ini bukan hiperbola, kerana kami mempunyai aliran pekerja yang mahu berada di sini dan mahu menyumbang.”

Tidak ada tindak balas segera dari kerajaan Jepun atau India. Jurucakap keselamatan negara Beyen Kirby berkata Biden membuat poin lebih luas tentang sikap AS terhadap imigrasi.

“Rakan dan sekutu kami tahu dengan baik bagaimana Presiden Biden menghargai mereka, persahabatan mereka, kerjasama mereka dan keupayaan yang mereka bawa merentasi spektrum isu-isu, bukan hanya berkaitan keselamatan,” kata Kirby pagi Khamis apabila diminta tentang komen “xenofobik” Biden.

Komentar Biden datang pada permulaan Bulan Warisan Asia Amerika dan Pasifik, dan beliau diperkenalkan di acara pengumpulan dana oleh Sen. Tammy Duckworth, D-Ill., salah satu daripada dua senator keturunan Asia Amerika. Beliau ialah pengerusi kebangsaan untuk kempen pemilihan semula beliau.

Jepun telah mengakui isu-isu dengan penduduknya yang semakin mengecil, dan bilangan bayi yang lahir di negara itu pada tahun 2023 jatuh untuk tahun kelapan berturut-turut, mengikut data yang dikeluarkan pada bulan Februari. dan negara itu lama dikenali dengan sikap pintu tertutup terhadap imigrasi, walaupun kerajaan Kishida baru-baru ini telah mengubah dasar-dasarnya untuk memudahkan pekerja asing datang ke Jepun.

Sementara itu, , dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyatakan ia berada di landasan untuk mencapai 1.425 bilion. Populasinya juga cenderung lebih muda. Awal tahun ini, yang mempercepatkan proses pemberian kewarganegaraan untuk penganut Hindu, Parsi, Sikh, Buddha, Jain dan Kristian yang melarikan diri ke India dari Afghanistan, Bangladesh dan Pakistan. Tetapi ia mengecualikan orang Islam, yang merupakan majoriti di ketiga-tiga negara itu. Ini kali pertama India menetapkan kriteria agama untuk kewarganegaraan.

Ketua laporan politik Agensi Berita Associated Press Steve Peoples dan wartawan Agensi Berita Associated Press Aamer Madhani menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.