(SeaPRwire) –   (SACRAMENTO, California) – California akan membuka taman negeri baru pertama dalam satu dekad ini musim panas, Gabenor Gavin Newsom dan pegawai negeri mengumumkan Isnin, ketika negeri menetapkan sasaran untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau di tanah semula jadi.

Tapak Dos Rios seluas 1,600 ekar (648 hektar) di Lembah Tenaga California Tengah dijadual dibuka pada 12 Jun sebagai taman negeri California yang ke-281. Berhampiran persimpangan Sungai Tuolumne dan Sungai San Joaquin, ia dikelilingi oleh ladang almond besar dan padang ternakan susu. Penduduk California akan dapat menggunakan taman itu untuk berjalan kaki dan berkelah, dengan rancangan untuk akses berenang dan bot di masa hadapan.

Ali Manzo, seorang penduduk asal Lembah Tenaga California dan penterjemah Taman Negeri California, berkata taman baru itu akan membantu menyatukan orang dan membenarkan mereka membangunkan penghormatan yang lebih mendalam terhadap alam.

“Dos Rios bukan sekadar taman,” kata Manzo. “Ia harta komuniti yang menawarkan keamanan, pengembaraan dan sambungan penting kepada alam.”

Manzo menyertai gabenor itu, Jennifer Siebel Newsom dan ikon hak asasi manusia Dolores Huerta untuk mengumumkan taman baru itu.

Pengumuman Hari Bumi itu datang ketika Newsom mendedahkan sasaran baharu untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau di tanah semula jadi. Rancangan itu menetapkan untuk mengurangkan risiko kebakaran hutan, meluaskan tutupan hutan dan memulihkan tanah lembap. Newsom berkata sasaran itu akan membawa negeri lebih dekat untuk mencapai matlamatnya, iaitu ia akan mengeluarkan sebanyak pelepasan karbon daripada atmosfera seperti yang dikeluarkan, menjelang 2045.

“Ini adalah sasaran cabaran, tanpa syak waspada,” kata gabenor Demokrat itu. “Berita baik ialah kami membuat kemajuan sebenar.”

Newsom tidak menyatakan apa kejayaan akan kelihatan untuk melaksanakan sasaran itu. Pentadbirannya tidak mengeluarkan anggaran berapa kos rancangan itu kepada negeri, yang menghadapi defisit belanjawan besar yang diramalkan.

Sasaran itu datang daripada undang-undang yang Newsom tandatangani pada 2022 memerlukan Agensi Sumber Asli California bekerja dengan agensi lain untuk mencipta rancangan untuk mengurangkan pelepasan daripada tanah semula jadi.

Rancangan itu bertujuan untuk mengurangkan risiko kebakaran hutan merentasi kawasan seluas 53,000 batu persegi (138,000 kilometer persegi) menjelang 2045 melalui kaedah termasuk membakar tumbuh-tumbuhan yang boleh menjadikan kebakaran hutan lebih teruk. Negeri itu juga merancang untuk menanam 4.2 juta pokok, mengurus dan memulihkan 1.6 juta ekar (647,000 hektar) rumput, dan melindungi lebih daripada 233,000 ekar (94,000 hektar) tanah lembap dan rumput laut bersama jangka masa itu.

California telah menggunakan kira-kira $9.6 bilion sejak 2020 untuk usaha menangani perubahan iklim menggunakan tanah semula jadi negeri.

Setiausaha Sumber Asli Wade Crowfoot memanggil rancangan itu “perkara besar” kerana negeri telah memfokuskan banyak dasar iklimnya untuk mengurangkan pelepasan daripada bidang lain, seperti sektor tenaga, dan kurang pada tanah semula jadi.

“Kami tahu kami perlu mengurangkan pencemaran secara signifikan, tetapi kami juga perlu memperbaiki kesihatan lanskap kami untuk sebenarnya mengeluarkan karbon dioksida daripada udara,” kata Crowfoot.

Pada tahun-tahun kebelakangan ini, negeri itu telah meluluskan penamatan berperingkat jualan kenderaan baru bahan api fosil kuat , , yang mengangkut barangan melalui pelabuhan dan .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.