(SeaPRwire) –   Dua pakar kecerdasan buatan terkemuka—salah seorang optimis dan yang lain lebih pesimis tentang masa depan teknologi itu—berdebat sengit di Kemuncak TIME100 pada Rabu.

Kedua-duanya, Yoshua Bengio, pengasas dan pengarah saintifik Institut AI Quebec Mila, pusat saintifik, dan Eric Schmidt, pengerusi Projek Kajian Persaingan Khas dan bekas CEO Google, bersetuju bahawa AI berada di ambang mentransformasi masyarakat moden.

Tetapi seperti yang dinyatakan pengacara Stephanie Ruhle, pengacara MSNBC: “Yoshua percaya bahawa risiko AI mungkin memasukkan kita ke dalam kepupusan harus dianggap sebagai risiko global, seperti kita melihat wabak dan perang nuklear. Eric sangat, sangat gembira tentang AI.”

Kebimbangan utama Bengio tentang AI ialah kesukaran untuk memastikan sistem AI digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan dan bukan sesuatu yang merosakkan. “Kami benar-benar perlu membersihkan kabut; sekarang, saintis benar-benar tidak mempunyai idea” bagaimana mendapatkan AI untuk bertindak mengikut norma, undang-undang dan nilai-nilai masyarakat.

Schmidt dan Bengio juga berbual tentang konflik kepentingan yang mungkin dihadapi syarikat yang mengejar keuntungan apabila diberi tanggungjawab untuk mengawalregulasi penggunaan AI mereka. Schmidt mengekalkan bahawa pemimpin industri ialah mereka yang meminta peraturan. Tetapi Bengio membantah: “Ia agak sukar kerana syarikat berada dalam perlumbaan untuk menang; pada masa yang sama, individu-individu syarikat ini adalah manusia dan tidak mahu bencana berlaku.”

Schmidt menyatakan bahawa syarikat mempunyai masa sekitar tiga hingga lima tahun sebelum mereka benar-benar perlu “mengatur tindakan mereka.” Itulah bila isu-isu etika lebih besar akan muncul, katanya.

“Itu sangat cepat,” kata Bengio; dan beliau mendakwa bahawa tidak ada cukup undang-undang yang berada untuk memaksa syarikat menjamin sistem AI mereka supaya data tidak dicuri oleh pelaku jahat.

Schmidt optimis bahawa negara-negara Barat akan meletakkan undang-undang itu tetapi “lebih risau tentang institusi yang tidak kami kawal.” Semua orang mengawasi syarikat-syarikat besar Amerika, jadi ada kurang bahaya, katanya.

Bengio menekankan perlunya koordinasi antarabangsa kerana pelanggaran AI di negara-negara lain juga boleh membahayakan AS. “Ia sedang bermula tetapi kita perlu mempercepatkan (usaha),” katanya.

Kedua-dua mereka bersetuju pada sesuatu, walaupun—bahawa titik perubahan akan tiba apabila sistem AI mula beroperasi tanpa kawalan manusia.

Masa itu akan “sangat berbahaya,” kata Schmidt. “Anda tahu apa yang harus kita lakukan? Kita harus menyambung komputer. Ini tidak OK. Ada had.”

Kemuncak TIME100 menyatukan pemimpin dari komuniti TIME100 global untuk menyoroti penyelesaian dan menggalakkan tindakan ke arah dunia yang lebih baik. Kemuncak tahun ini menampilkan pelbagai penceramah merentasi pelbagai sektor yang pelbagai, termasuk politik, perniagaan, kesihatan dan sains, budaya, dan lebih lagi.

Penceramah untuk Kemuncak TIME 100 2024 termasuk pelakon Elliot Page, pereka Tory Burch, atlit Olimpik Ibtihaj Muhammad, juara WNBA A’ja Wilson, penulis Margaret Atwood, presiden Bursa Saham NYSE Lynn Martin, pelawak Alex Edelman, Bengio, Setiausaha Negara ke-68 Amerika Syarikat John Kerry, pelakon Jane Fonda, dan banyak lagi.

Kemuncak TIME100 dianjurkan oleh Booking.com, Citi, Merck, Northern Data Group, Glenfiddich Single Malt Scotch Whisky, dan Verizon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.