(SeaPRwire) –   Joshua Dean, bekas juruaudit kualiti di pembekal Boeing Spirit AeroSystems yang telah melaporkan kebimbangan keselamatan dan dakwaan salah laku oleh pembuat pesawat, meninggal pada hari Selasa selepas jangkitan yang tiba-tiba dan teruk.

Dean adalah orang kedua yang meninggal dalam tempoh dua bulan ketika syarikat itu menghadapi skrutin yang lebih ketat.

Dean, yang berusia 45 tahun dan tinggal di Wichita, Kan., berada dalam kesihatan yang baik sebelum beliau mula mengalami kesukaran bernafas kira-kira dua minggu lalu dan pergi ke hospital, mengikut , yang pertama melaporkan tentang kematiannya. Menurut makcik Dean kepada akhbar itu, kemerosotan kesihatan Dean dari titik itu adalah “kejam” dan “menyayat hati”.

Menurut siri kenyataan media sosial awam oleh keluarga Dean, pada April 21, beliau berada dalam “keadaan sangat kritikal”. Dean menguji positif untuk influenza B dan MRSA, jangkitan bakteria yang sukar dirawat, dan membangunkan pneumonia. Beliau diintubasi dan diletakkan pada dialisis serta dipindahkan melalui udara ke hospital lain untuk diletakkan pada mesin ECMO, satu bentuk sokongan hidup jantung dan pernafasan. CT scan menunjukkan beliau juga mengalami strok.

“Dia berada dalam keadaan terburuk yang pernah saya ketahui atau dengar,” adik ipar Dean Kristen Dean memaparkan di Facebook pada Sabtu, April 27. Pada malam Ahad, keluarga Dean memaparkan bahawa beliau “menyerah kalah dalam perjuangannya” dan “menolak membenarkan mereka melakukan sebarang prosedur menyelamatkan nyawa,” walaupun ibunya berkata beliau “memberitahu doktor bahawa dia tidak tahu apa yang dia mahu, saya pasti dia mahu hidup, dia takut, ketakutan dan depresi.” Menurut ibunya Dean, doktor bersetuju dan melakukan bronkoskopi, prosedur pembedahan untuk menyiasat paru-paru dan saluran pernafasan. Keluarga Dean mengumumkan bahawa beliau telah meninggal pada pagi Selasa.

“Ketiadaannya akan dirasai dalam,” makciknya memaparkan di Facebook.

“Kepergian Josh adalah kerugian kepada komuniti penerbangan dan orang awam terbang,” Brian Knowles, peguam yang mewakili Dean serta , memberitahu TIME. “Beliau mempunyai keberanian luar biasa untuk berdiri atas apa yang dirasakannya benar dan betul serta menimbulkan isu-isu kualiti dan keselamatan.”

Spirit AeroSystems, syarikat yang dipisahkan daripada Boeing pada 2005 dan , tidak menjawab segera permintaan TIME untuk komen tetapi mengatakan dalam kenyataan yang dikutip oleh media lain: “Pikiran kami bersama keluarga Josh Dean. Kehilangan mendadak ini adalah berita mengejutkan di sini dan untuk mereka yang disayangi.”

Dean, yang bekerja di Spirit sejak 2019 walaupun sementara dipecat semasa pandemik sebelum kembali pada 2021, pertama kali menimbulkan kebimbangan tentang lubang pukal yang salah dibor pada beberapa pesawat 737 Max di loji Spirit di Wichita pada Oktober 2022, mengikut saman pemegang saham yang menuduh Spirit menyembunyikan isu-isu pengeluarannya.

Walaupun Dean telah melaporkan masalah itu kepada beberapa pengurus, saman itu mendakwa, syarikat itu menyembunyikannya daripada pelabur selama berbulan-bulan sehingga menjadi pengetahuan awam pada Ogos 2023, apabila Boeing dan Spirit mengumumkan penangguhan penghantaran pesawat disebabkan oleh kesalahan itu. Menurut kenyataan daripada pekerja di Spirit, termasuk Dean, pekerja telah diperintah atau ditekan oleh penyelia untuk merendah-rendahkan kesalahan yang mereka jumpai.

“Ia diketahui di Spirit bahawa jika anda membuat terlalu banyak kegaduhan dan menimbulkan terlalu banyak masalah, anda akan dipindahkan,” kata Dean kepada pada Januari. “Ia tidak bermakna anda benar-benar mengabaikan sesuatu, tetapi mereka tidak mahu anda menemui segala-galanya dan mencatatkannya.”

Dean dipecat oleh Spirit pada April 2023, secara kasarnya atas isu berasingan yang gagal dikenal pasti sebagai pemeriksa dalaman. Beberapa bulan kemudian, beliau memfailkan aduan kepada Pentadbiran Penerbangan Persekutuan, mendakwa beliau dijadikan kambing hitam manakala Spirit tidak berbuat apa-apa untuk memaklumkan pihak berkuasa dan orang awam tentang kebimbangan yang telah dikenal pastinya.

Selepas insiden berprofil tinggi pada Januari apabila pintu pelampung pada pesawat Boeing 737 MAX 9 terbuka semasa penerbangan Alaska Airlines, bekas rakan sekerja Dean Lance Thompson secara terbuka menyokong dakwaan Dean kepada , dengan mengatakan matlamat pengeluaran diberi keutamaan berbanding keselamatan di loji Spirit di Wichita dan bahawa pengurus menggalakkan pekerja menyembunyikan kesalahan. Audit oleh FAA ke atas Boeing dan Spirit mendapati pada Mac bahawa kedua-dua syarikat gagal mematuhi keperluan kawalan kualiti.

Dean telah memfailkan aduan dengan Jabatan Buruh pada November dengan mendakwa pemecatan tidak adil oleh Spirit, kes yang masih tertunggak pada masa kematiannya. “Saya fikir mereka menghantar mesej kepada sesiapa sahaja yang lain,” kata Dean kepada pada Februari: “Jika anda terlalu berisik, kami akan menyekat anda.”

Kematian Dean datang kurang daripada dua bulan selepas , pendedah maklumat lain yang telah menghabiskan tahun-tahun memperingatkan tentang piawaian keselamatan longgar di Boeing. Barnett dijumpai dalam traknya dengan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa sebagai “tembakan sendiri yang didakwa”, di Charleston, S.C., pada 9 Mac, ketika memberikan keterangan berkaitan pertikaian tuduhan balasan yang serupa dengan Boeing. Siasatan masih berjalan.

Apabila ditanya tentang kematian dua kliennya baru-baru ini, yang telah mencetuskan teori konspirasi di media sosial, Knowles memberitahu TIME: “Saya tidak mahu meragui-ragui, dan saya ingin melihat bukti daripada pihak berkuasa penyiasat.” Tetapi, beliau menambah, “apa yang masyarakat tidak perlukan adalah orang yang takut untuk bersuara.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.