Dovhenke village residents return home trying to live amid traces of the war

(SeaPRwire) –   Selepas mereka memukul Azat Azatyan begitu teruk sehingga darah keluar dari telinganya; selepas mereka menghantar kejutan elektrik ke kemaluannya; selepas mereka menghentamnya dengan paip dan tongkat, Rusia mula menyoal siasat tentang imannya. “Bila kamu menjadi Baptis? Bila kamu menjadi mata-mata Amerika?” Azat cuba menjelaskan bahawa di Ukraine ada kebebasan beragama, anda boleh memilih agama anda. Tetapi penyeksa beliau melihat dunia sama seperti yang dilakukan oleh pendahulu mereka di KGB: gereja Amerika hanyalah kedok untuk negara Amerika.

Azat ditarik balik ke sel sementara di bandar Berdiansk yang diduduki, di selatan Ukraine, di mana beliau ditahan bersama enam orang lain di bilik bawah tanah yang mempunyai bak untuk tandas dan tilam keras di lantai. Banduan lain bertanya bagaimana beliau boleh menjadi beragama apabila hukuman yang dikenakan kepadanya jauh lebih teruk daripada mereka. Azat menjawab beliau berasa Tuhan sentiasa bersamanya. Beliau berdoa supaya banduan lain terselamat. Apabila penyeksa kembali, mereka tinggalkan yang lain tetapi kata kepadanya untuk datang bersama mereka: “Kali ini kami akan membunuh anda.”


Penjajahan Rusia ke atas Ukraine disertai dengan usaha strategik untuk menindas, mengawal dan memusnahkan kumpulan-kumpulan agama di luar Gereja Ortodoks Moscow yang dikawal Kremlin. Terdapat lebih daripada tiga puluh kes rohaniwan agama dibunuh dan diculik. 109 kes soal siasat diketahui, pengusiran paksa, penjara, penangkapan. 600 rumah ibadat. Dan ini hanyalah angka yang disahkan, dengan angka sebenar di kawasan diduduki yang berada dalam kegelapan maklumat pasti jauh lebih tinggi.

Injilwan ditargetkan oleh Rusia secara berlebihan, dan kisah Azat adalah untuk penindasan sistematik Rusia terhadap Protestan di Ukraine yang diduduki. Protestan merupakan mangsa 34 peratus peristiwa penindasan yang dilaporkan, dan 48 peratus di rantau Zaporizhzhia di mana Azat ditahan. Baptis membentuk 13 peratus mangsa – kumpulan tunggal terbesar selepas Ortodoks Ukraine. Di bawah kawalan Rusia, 400 perhimpunan Baptis telah , 17% daripada jumlah keseluruhan di Ukraine.

Terdapat sebab untuk ini. Protestan berkembang pesat dalam dekad demokrasi sejak berakhirnya USSR. Baptis merupakan denominasi ketiga terbesar di Ukraine. Datuk Bandar Kyiv antara 2006-2012 adalah seorang Injilwan. Dan bagi penjajah Rusia mereka dianggap sebagai ejen Amerika.

Petro Dudnyk, Pastor Gereja Berita Baik, bahawa pasukan penjajah “berfikir dan bercakap seperti ini: anda adalah iman Amerika, Amerika adalah musuh kami, musuh mesti dimusnahkan.” Di dalam Rusia, Saksi-Saksi Yehuwa dilarang, begitu juga dengan kerja misionari untuk Mormon. Kumpulan Injil tertakluk kepada undang-undang yang melarang aktiviti misionari dan melabel sesetengah kumpulan sebagai “organisasi tidak diingini.” Suruhanjaya Kongres Amerika Syarikat mengenai Kebebasan Agama Antarabangsa menganggap Rusia sebagai salah satu “pelanggar terburuk” kebebasan beragama di dunia, sejajar dengan Iran dan Pakistan.

Apa yang penindasan ini tekankan ialah bahawa penjajahan Rusia ke atas Ukraine lebih daripada hanya iterasi terkini usaha Kremlin selama berabad-abad untuk menghancurkan kebebasan Ukraine. Ia juga merupakan sebahagian daripada perang lebih besar Kremlin terhadap Amerika. Dengan menyakiti mereka yang mengamalkan agama “Amerika”, Kremlin boleh mendakwa ia menyerang kuasa Amerika – sambil menyerang yang tak berdaya.


Penindasan Protestan oleh Rusia dijalankan melalui ancaman, rampasan, paksaan penukaran agama, dan bahkan pembunuhan.

“Gereja anda tidak mempunyai hak untuk wujud, kerana ia mempunyai kaitan dengan Amerika dan negara-negara Barat lain,” kata pihak berkuasa Rusia kepada deakon gereja Pentakosta di Nova Kakhovka, Oleksandr Prokopchuk. Mereka menangkap beliau dan anak lelakinya berusia 19 tahun. Kedua-duanya kemudian ditemui mati di hutan. Di bandar Sloviansk yang diduduki, empat ahli Gereja Transformasi Injil dituduh sebagai mata-mata Amerika kerana beberapa dolar AS dijumpai di saku mereka. Mereka kemudian ditembak dan .

Tetapi bukan sahaja rohaniwan individu yang ditangkap oleh pasukan Rusia, kadang-kadang mereka menyerang seluruh perhimpunan. Sebaik sahaja Rusia menguasai sebuah bandar, lelaki bersenjata datang semasa solat. Media siasatan, , melaporkan nasib perhimpunan Adventis di Donetsk, di mana pastornya menerangkan, “setiap minggu atau dua kali terdapat pemeriksaan. Orang akan datang dengan mesingan. Kadang-kala tank akan datang. … mereka berkata, ‘Anda adalah orang Amerika, gereja ini adalah gereja Amerika, ini bukan [gereja Rusia]. Kami diperlakukan seperti anjing. Mereka memukul kami. Sesetengahnya dibunuh. Sesetengahnya hilang.”

Apabila pasukan penjajah Rusia menyerang Gereja Kristian Melitopol, mereka menggunakan palu untuk memecah masuk ke bangunan itu. Ahli-ahli gereja disoal siasat sama ada gereja itu menyembunyikan mana-mana orang Amerika. Rumah ibadat itu dirampas dan diberikan kepada Kementerian Rusia. Salib setinggi 50 kaki mereka potong.

Kadang-kala Rusia juga cuba “menyembuhkan” Protestan. Dia ditahan selama 25 hari, dipukul dengan bat besbol dan diberi kejutan elektrik. Seorang paderi Ortodoks Rusia terlibat dalam proses ini, dan cuba mengusir setan daripadanya kerana menjadi seorang Kristian Injil. Penyeksa menggunakan taser untuk membantu eksorsisme itu.

Caranya paderi dan penyeksa bekerja sama menggambarkan kaitan antara negara Rusia dan Gereja Ortodoks Moscow Patriarkat. Patriark Moscow, Kirill, yang pernah menjadi ejen KGB pada tahun 1970-an, secara terang-terangan menyokong penjajahan Ukraine, secara terbuka menyokong penghancuran kedaulatan Ukraine dan berjanji dosa tentera Rusia akan dibersihkan. Apabila pasukan Rusia menuduh Injilwan sebagai ejen AS, mereka memprojekkan bagaimana Patriarkat Moscow membantu dan membantu Putin. Tradisi paderi bekerja untuk agensi perisikan berterusan dengan paderi Ortodoks di Ukraine yang melapor langsung kepada perkhidmatan keselamatan Rusia.

Hanya 4% rakyat Ukraine kekal setia kepada Patriarkat Moscow Kirill – majoriti berpindah ke Gereja Ortodoks di bawah Patriarkat Kyiv. Lebih lagi, 85% rakyat Ukraine berfikir bahawa cabang Moscow Gereja Ortodoks merupakan ancaman keselamatan. Parlimen Ukraine sedang mempertimbangkan undang-undang yang akan melarang organisasi keagamaan yang dikawal oleh negara yang melancarkan agresi bersenjata terhadap Ukraine. Steven Moore, bekas strategis Republikan yang kini mengetuai pusat mendokumentasikan jenayah agama di Ukraine, membandingkan pendekatan itu dengan perjuangan untuk melaksanakan undang-undang terhadap TikTok di AS. Menurut Moore “Kongres mahu melarang TikTok kecuali ia mendapat pemilikan baru. Parlimen Ukraine telah merangka undang-undang untuk menutup gereja individu yang berkaitan dengan Rusia kecuali mereka mencari ‘pemilikan baru’ dan menafikan afiliasi Rusia.”

Tetapi nuans itu hilang bagi sesetengah ahli politik dan media di Amerika, seperti Marjorie Taylor Greene dan Tucker Carlson, yang menuduh kerajaan Ukraine menyerang kebebasan beragama. Ini adalah situasi yang membingungkan menurut Moore: sementara Rusia secara harfiah membunuh dan menyiksa Protestan, Ukraine diserang kerana cuba mencari keseimbangan antara kebebasan beragama dan keselamatan.


Apabila saya tanya Azat tentang orang Amerika yang menganggap Rusia sebagai kubu Kristian sementara Ukraine menindas Kristian, beliau menggelengkan kepalanya dengan heran: “Rusia telah datang ke sini untuk membunuh dan menindas – itu bertentangan dengan hukum Tuhan, apatah lagi undang-undang manusia.”

Secara keseluruhannya, Azat menghabiskan 43 hari dalam tahanan. Saya tanya bagaimana imannya membantunya melalui ujian itu. Beliau menggambarkan satu momen khusus. Selepas satu malam penyiksaan begitu teruk sehingga beliau tidak dapat berjalan lagi. Dia berbaring di lantai selnya, putus asa untuk air. Tetapi tiada air di dalam sel. Pada masa itu hujan mula turun – kejadian jarang berlaku di musim panas menyekat Berdyansk. Azat berjaya merobek paip plastik dari dinding dan menggunakannya untuk menuang air dari tingkap sel bawah tanah sempit. Ketika minum air itu, ia terasa seperti Tuhan telah menjawab doanya.

Ketika kami bercakap, Azat berada di Zaporizhzhia, di mana beliau kini bekerja sebagai Pengasuh Kanak-kanak Baptis dan mengasaskan pusat kanak-kanak, Garne Misce. Zaporizhzhia berhampiran garis hadapan, dan sentiasa dibom oleh Rusia, sebahagiannya kerana sokongan tentera yang terhenti untuk Ukraine. F

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.