Pensive older woman looking out bedroom window

(SeaPRwire) –   ; individu yang berusia 65 tahun dan lebih meningkat daripada 39.6 juta pada tahun 2009 kepada 54.1 juta pada tahun 2019 (peningkatan 36%) dan dijangka akan mencapai 94.7 juta menjelang tahun 2060. Ini berlaku kerana kemajuan perubatan moden dan keadaan hidup yang lebih baik.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, laporan tidak sahaja di Amerika Syarikat, malahan dari seluruh dunia, telah mendedahkan wabak utama baru yang mungkin meresap ke dalam kain dan jiwa masyarakat kita: penghormatan dan penjagaan biasa terhadap populasi kita yang berusia kini merosot ke tahap kejadian peningkatan pengabaian dan penganiayaan. Laporan mengenai peristiwa mengerikan yang melibatkan populasi kita yang berusia yang menceritakan penderitaan berpanjangan dan kematian awal kini menjadi perkara biasa.

Secara terus terang, penganiayaan warga emas mencerminkan kemerosotan hak asasi manusia dalam segmen utama masyarakat kita. Jenis pengabaian ini mempunyai banyak wajah yang mungkin termasuklah penganiayaan fizikal, seksual, emosi dan psikologi. Mangsa juga kerap dikenakan penganiayaan kewangan, seringkali kehilangan simpanan, aset, rumah dan harta benda lain. Seseorang juga mungkin terdedah kepada peninggalan dan kehilangan hubungan dengan keluarga dan kawan-kawan.

Bentuk pengabaian ini mungkin memberi kesan paling teruk kepada warga emas, menyebabkan isu-isu emosi seperti kehilangan maruah, harga diri dan penghormatan. Penganiayaan sebegini mungkin berlaku sekali atau dalam kitaran tindakan berulang. Ia boleh berbeza daripada yang halus – seperti tidak bertindak dengan cara yang melindungi atau penuh kasih sayang dalam hubungan di mana terdapat jangkaan kepercayaan, tetapi juga dalam keluarga atau di pusat penjagaan warga tua.

Sebelum COVID-19, 1 daripada 10 orang dewasa tua di Amerika Syarikat mengalami penganiayaan warga tua. Satu kajian besar pada tahun 2017 terhadap 52 kajian dari 28 negara melaporkan bahawa 15.7% orang berusia 60 tahun ke atas terdedah kepada bentuk penganiayaan.

Pada tahun 2020, angka ini menggandakan kepada 1 daripada 5 – peningkatan hampir 84%. Satu kajian oleh Pentadbiran Umur menyatakan bahawa beratus-ratus ribu warga tua telah disalahgunakan, diabaikan dan dieksploitasikan oleh ahli keluarga dan orang lain. Apa yang lebih mengganggu ialah dalam 90% kes, penganiayanya ialah ahli keluarga, berdasarkan dapatan dalam kajian itu. Sebenarnya, dua pertiga penganiaya ialah anak-anak dewasa atau pasangan. Kami tentu sahaja mendapati statistik ini amat mengejutkan; sejak zaman purba yang tercatat, warga tua telah diberi penghormatan yang tinggi dan dijaga oleh keluarga serta masyarakat secara keseluruhan.

Mengapa hubungan semula jadi ini berubah begitu drastik dalam tempoh masa yang singkat? Kami percaya punca utamanya ialah perubahan demografi keluarga: dari masa ke semasa, anak-anak dewasa kini tinggal jauh dari ibu bapa, tetapi juga mungkin menghadapi kerjaya yang bertekanan, yang menyebabkan isu-isu peribadi yang menyelewengkan perhatian terhadap ibu bapa.

Wabak ini seterusnya menimbulkan isu ini dengan penurunan ketara lawatan dan perjalanan yang berkaitan dengan sekatan. Keluarga juga tidak dibenarkan melawat sanak saudara tua mereka di pusat penjagaan warga tua di kebanyakan negeri. Ini mungkin menjadi mekanisme yang melonggarkan ikatan dan sambungan keluarga yang tidak sepenuhnya pulih sejak bermulanya wabak. Selain itu, tekanan ekonomi yang semakin meningkat akibat wabak juga memberi kesan kepada keluarga. Dalam kebanyakan isi rumah, semakin sedikit individu yang bebas dari tanggungjawab untuk menjaga ibu bapa secara harian. Sebabnya ialah kerana anak-anak perlu bekerja untuk membayar bil, sewa dan membeli makanan.

Wabak juga menekan keluarga untuk menjaga ahli keluarga tua dan lemah di rumah kerana rumah-rumah kurnia tidak menerima kemasukan. Menjaga individu dengan isu kognitif seperti demensia dan Alzheimer di rumah tanpa bantuan agensi tentu sahaja mencipta banyak masalah. Persekitaran rumah yang penuh tekanan ini boleh memicu emosi negatif yang kuat dalam penjaga dan menyebabkan penganiayaan fizikal dan lisan. Penggunaan alkohol dan dadah juga meningkat semasa wabak dan juga mungkin memainkan peranan utama dalam peningkatan penganiayaan sebegini.

Krisis opioid yang meningkat juga menyebabkan peningkatan penggunaan opioid oleh warga tua, yang telah berubah menjadi peningkatan kesakitan dan penderitaan orang tua dengan kesakitan kronik. Prevalensi penyalahgunaan dadah yang meningkat telah menggalakkan ahli keluarga untuk merampas aset kewangan dan benda berharga warga tua dalam keluarga. Pemecatan besar-besaran dan kehilangan pekerjaan semasa wabak adalah faktor lain di sebalik eksploitasi ibu bapa tua oleh ahli keluarga.

Pemencilan sosial, hasil daripada sekatan, seterusnya memperbesarkan peristiwa-peristiwa ini kerana interaksi keluarga yang biasa secara tiba-tiba berakhir, menyebabkan kegagalan keupayaan keluarga untuk mengesan tanda-tanda awal penurunan fungsi atau kerosakan kognitif.

Ahli keluarga yang tidak bersedia atau tidak mampu mengambil peranan penjaga juga merupakan faktor tambahan bagi warga tua menjadi lebih terdedah untuk menjadi mangsa penganiayaan dan keganasan. Menunjukkan bahawa lebih cenderung untuk kanak-kanak dibesarkan tanpa keluarga terluas, kekurangan pendedahan kepada sanak saudara tua yang tinggal di rumah yang sama.

Wabak juga mengganggu akses ke pusat komuniti, pekerja sosial dan agensi sokongan yang kerap membantu keluarga dengan menawarkan kakitangan dan pendidikan. Kenaikan harga makanan dan utiliti menambah tekanan kewangan, akhirnya membawa kepada kecederaan moral dan keletihan di kalangan penjaga.

Teknologi juga memainkan peranan dalam peningkatan penganiayaan kewangan. Kini sangat mudah untuk memindahkan aset kewangan secara elektronik dengan beberapa sentuhan kunci dari individu tua – sering kali tiada tandatangan diperlukan. Berita penuh dengan kisah keluarga merampas akaun persaraan, menjual aset, dan mengambil rumah daripada warga tua. Individu tua mungkin tidak cekap teknologi dan oleh itu terdedah kepada penganiayaan kewangan. Mereka juga mudah menjadi mangsa skim pemasaran telefon dan penipuan internet, meletakkan mereka dalam risiko kecurian identiti.

Banyak keluarga mungkin percaya bahawa penempatan sanak saudara tua ke dalam kemudahan penjagaan warga tua boleh diwakili sebagai “jangkar keselamatan” yang penuh kasih sayang dan sokongan. Walau bagaimanapun, industri ini juga sedang menghadapi krisis. Lebih daripada 3.2 juta orang dewasa kini tinggal di rumah-rumah kurnia dan kemudahan jangka panjang lain di Amerika Syarikat. Sebanyak satu pertiga semua orang dewasa akan menghabiskan sisa hidup mereka di rumah kurnia ketika populasi Amerika Syarikat menua. Malangnya, rumah kurnia bukanlah tempat perlindungan yang selamat: penganiayaan sedang meningkat disebabkan kekurangan kakitangan, latihan kakitangan yang tidak sempurna dan keletihan kakitangan. Industri ini sangat terjejas oleh wabak dengan kehilangan katil, pendapatan terjejas, dan kehilangan penjaga berpengalaman. Faktor-faktor ini telah menyebabkan ahli kakitangan mengambil kemarahan mereka ke atas orang yang seharusnya mereka jaga.

Bagaimana keluarga dan masyarakat dapat menangani wabak penganiayaan ini? Pendekatan paling berkesan melibatkan tumpuan yang lebih besar kepada pendidikan dan sokongan masyarakat. Keluarga perlu akses kepada perkhidmatan penjagaan di rumah, termasuk pekerja sosial, terapist ergonomik dan terapist fizikal – ahli pasukan yang memberikan sumbangan penting kepada penjagaan komprehensif terhadap sanak saudara kami. Dalam beberapa kes, ini juga mungkin melibatkan penempatan di kemudahan jangka panjang apabila keperluan sanak saudara lebih kompleks. Keluarga juga harus dapat menilai dan memantau penjagaan yang diterima sanak saudara mereka di kemudahan jangka panjang. Keperluan untuk ketelusan adalah penting, dengan “kad laporan” yang dikeluarkan oleh agensi kerajaan yang tersedia untuk orang awam.

Sekurang-kurangnya, kita semua harus cuba menghubungi semula ahli keluarga tua dalam hidup kita. Ia boleh menjadi transformasi bagi kedua-dua ibu bapa, anak-anak, dan semua ahli keluarga terluas dan masyarakat – dan juga boleh menangani kesepihan yang dialami oleh banyak warga tua.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.