Aaron Dessner; Taylor Swift; Jack Antonoff

(SeaPRwire) –   telah bekerjasama dengan pelbagai jenis artis selama bertahun-tahun, daripada penyanyi rap sehingga bintang-bintang muzik country. Pada projek-projek terkini, Swift kekal konsisten apabila melibatkan pasukan penerbit, penulis lagu dan artis yang dicarinya untuk bekerjasama. Ini terbukti dengan , diterbitkan pada 19 April, yang menyenaraikan hanya tujuh orang dalam kredit penulisan dan penerbitan. Kebanyakan lagu ditulis oleh Swift, kolaborator lamanya Jack Antonoff dan The National’s Aaron Dessner.

Antonoff dan Swift telah bekerjasama rapat sejak 1989 pada tahun 2014 dan penerbitan serta penulisannya menjadi jangkaan dalam setiap albumnya. Walaupun begitu, sebelum pelancaran The Tortured Poets Department, Antonoff tidak mengesahkan mahupun menafikan sama ada dia terlibat dalam album tersebut. Dalam satu temu bual dengan akhbar tempatan di Belanda, penerbit berusia 39 tahun itu berasa marah apabila seorang wartawan bertanyakan sama ada dia terlibat dalam album ini. “Kamu tahu saya tidak bercakap mengenai perkara itu,” katanya semasa temu bual itu, sebelum meletak telefon. “Jika kamu mencari umpan klik, kamu tersalah orang. Terima kasih untuk perbualan ini.” 

Sejak itu dia mengubah pendirian dan meluahkan keterujaannya terhadap album tersebut di media sosial. “Saya sangat suka album ini …. sangat menyayangi kamu semua … nanti saya cerita lebih lanjut sangat terharu … sayang kamu taylor,” katanya dalam catatan di X.

Berikut adalah semua kolaborator dalam album baharu Swift, The Tortured Poets Department.

Jack Antonoff

Swift dan Antonoff pertama kali bekerjasama pada tahun 2013 untuk lagu bertajuk “Sweeter Than Fiction” untuk filem One Chance. Sejak itu, mereka agak akrab. Dia terlibat dalam setiap album sejak 1989—termasuk semua empat albumnya yang diberi rakaman baharu. Dalam album terbaru ini, Antonoff mempunyai 16 kredit penerbitan dan 10 kredit penulisan lagu. 

Aaron Dessner

Dessner adalah kolaborator baharu dalam senarai Swift. Swift dan Antonoff memperkenalkan Dessner ke dalam pasukan mereka semasa mencipta folklore—album yang telah memenangi Album of the Year di Anugerah Grammy 2021. Kolaborasi mereka diteruskan sepanjang fasa baharu kerjaya Swift, dan dia mempunyai kredit untuk evermore, Midnights, tiga albumnya yang diberi rakaman baharu—Fearless (Taylor’s Version), Speak Now (Taylor’s Version), dan Red (Taylor’s Version)—dan kini The Tortured Poets Department. Dia mempunyai 16 kredit penerbitan dan 15 kredit penulisan lagu untuk album itu, termasuk lagu seperti “So Long, London,” “But Daddy, I Love Him,” dan “Clara Bow.”

Post Malone

Post Malone menjadi tambahan yang tidak dijangka dalam dunia Swift. Aliran muzik mereka jarang selari, tetapi Post Malone kelihatan wujud di mana-mana. Sekiranya Beyoncé boleh berkolaborasi dengannya untuk albumnya, begitu juga Swift. Dia adalah salah seorang daripada dua artis yang ditampilkan dalam album dan salah seorang daripada beberapa penulis lagu juga. Dia menyumbangkan vokal untuk trek pembuka, “Fortnight,” yang diumumkan Swifts sebagai single utama album. 

Florence Welch

Florence Welch tidak sering muncul sebagai artis yang ditampilkan, tetapi apabila dia muncul, itu adalah momen istimewa. Penyanyi itu membuat kemunculan yang jarang dalam album orang lain, dengan memberikan Swift kehormatan itu, dalam lagu “Florida!!!” Welch juga menyertai senarai pendek penulis lagu untuk album ini. Penyanyi itu memuji Swift dalam catatan Instagram, katanya, “Saya dan hantu saya, kami sangat seronok. Berbesar hati berada dalam jabatan ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.