(SeaPRwire) –   (FLINT, Mich.) — Kenangan masa kanak-kanak mereka masih segar: amaran terhadap minum atau memasak air paip, menunggu lama untuk kes kotak air, mencuci dari bak yang diisi dengan air botol yang dipanaskan. Dan bagi sesetengah, sakit perut, kudis kulit dan keguguran rambut.

Sepuluh tahun lalu di Flint — 25 April 2014 — pegawai alam sekitar bandar dan negeri mengangkat gelas untuk meraikan apabila datuk bandar menekan butang untuk menghentikan aliran air Tasik Huron yang dibekalkan oleh Detroit selama hampir separuh abad. Ini memulakan krisis kesihatan awam berpunca daripada plumbum dan bakteria yang bandar itu belum sepenuhnya pulih daripadanya.

Tetapi puluhan kanak-kanak krisis air — kini remaja dan orang muda — telah menukarkan trauma mereka kepada penyokongan. Mereka memberikan maklum balas mengenai inisiatif kesihatan awam, menyertai kempen isu sosial, mengedar penapis dan memberikan ujian air percuma untuk pemilik rumah.

Mereka tahu bahawa Flint masih berjuang. Penduduknya telah jatuh sebanyak kira-kira 20,000 dalam tempoh dekad lalu, meninggalkan rumah-rumah terbiar sebagai sasaran pembakaran. Hampir 70% kanak-kanak hidup dalam kemiskinan, dan banyak berjuang di sekolah. Walaupun air telah diisytiharkan selamat untuk diminum, dan ratusan paip air plumbum kerana pemilik rumah dibenarkan untuk menolak menggantikan mereka.

Tetapi aktivis muda itu mengatakan mereka mahu membantu membuat perbezaan dan mengubah bagaimana bandar itu dilihat oleh orang luar. Dan mereka mahu melawan jangkaan.

“Salah satu isu terbesar tentang membesar di Flint ialah orang sudah memutuskan dan menentukan siapa kami,” kata Cruz Duhart, 22 tahun, ahli Akademi Remaja Kesihatan Awam Flint.

“Mereka mempunyai idea tentang IQ kami, tentang perkara tingkah laku, tetapi mereka tidak pernah benar-benar berhenti untuk bercakap dengan kami dan bagaimana kami memikirkannya dan jenis trauma yang kami alami.”

___

Selalu mudah bagi Sima Gutierrez, 16 tahun, untuk menyatakan dirinya melalui seni. Lukisan, lukisan dan karya wayar menghiasi rumah bungalow keluarganya yang rapi.

Kini remaja yang menggambarkan dirinya “sangat pemalu” yang jarang bercakap kerana takut tiada seorang pun yang mahu mendengar apa yang ingin dia katakan mengumpul sampel air di rumah-rumah orang dan membawanya ke Makmal Air Komuniti Flint, di mana lebih daripada 60 pelatih siswazah dan kolej memberikan ujian percuma untuk beribu-ribu penduduk sejak 2020.

Dia membantu merancang kempen kesedaran awam mengenai topik seperti keganasan senjata api dan bagaimana rasisme memberi kesan kepada kesihatan awam sebagai ahli Akademi Remaja Kesihatan Awam Flint.

“Saya mahu dikelilingi oleh orang yang tidak akan menutupi keseluruhan fakta bahawa orang masih mengalami masalah,” kata Sima. “Saya dapat … berkongsi kehidupan (dengan) sesiapa sahaja yang sedang mengalami apa yang saya alami.”

Sepuluh tahun lalu dia membantah perutnya sakit apabila minum air. Ibunya bersikeras ia akan membantu badan Sima membersihkan ubat yang diambil untuk gangguan autoimun yang menyebabkan rambutnya gugur dalam kepingan dan meninggalkan kulitnya dengan tompokan terang.

Penduduk telah mula melaporkan kudis kulit dan membantah air berwarna, bau dan rasa yang tidak enak sejak bandar itu mula mengambil air dari Sungai Flint untuk menjimatkan wang, sehingga ia boleh disambung kepada paip baru Tasik Huron. Tetapi mereka dijamin semuanya baik-baik saja.

Sima berkata dia tidak sedar tentang masalah sehingga salah seorang rakan sekelasnya di sekolah rendah, Mari Copeny — ketika itu berusia 7 tahun, pemenang pertandingan ratu cantik yang dikenali sebagai Little Miss Flint — mula protes. Mari menjadi wajah krisis itu, dan terus menekankan isu keadilan alam sekitar kepada hampir 200,000 pengikut Instagram dan mengumpul wang, termasuk untuk penapis air yang diberikan di komuniti di seluruh AS.

“Saya mahu terus menggunakan suara saya untuk menyebarkan kesedaran tentang krisis air Flint kerana ia bukan hanya Flint yang menghadapi krisis air,” kata Mari.

___

Hampir setahun setengah selepas Flint membuat penukarannya, penduduk yang geram dengan kualiti air menghubungi pakar yang kemudiannya mendapati tahap plumbum yang tinggi disebabkan kegagalan bandar itu menambah bahan kimia yang mencegah kakisan paip. Pegawai negeri telah mengatakan ini tidak perlu. Pada masa yang sama, seorang pakar kanak-kanak mendapati tahap dalam darah kanak-kanak telah dua kali ganda selepas penukaran.

penyakit, termasuk dua belas kematian, akhirnya juga dikaitkan, sebahagian, dengan bekalan air bandar.

Flint disambung semula kepaip lama tidak lama kemudian, tetapi paip terus melepaskan plumbum. Negeri menyediakan penapis dan air botol untuk penduduk.

Plumbum adalah neurotoksin berkuasa yang boleh merosakkan otak dan sistem saraf kanak-kanak dan memberi kesan pembelajaran, tingkah laku, pendengaran dan pertuturan. Tiada pendedahan kanak-kanak yang selamat dan masalah boleh timbul tahun kemudian.

Data dikumpul selama dekad kini menunjukkan bahawa kanak-kanak di Flint mempunyai kadar ADHD, masalah tingkah laku dan kesihatan mental dan lebih sukar belajar berbanding kanak-kanak yang dinilai sebelum krisis air, kata Dr. Mona Hanna-Attisha, pakar kanak-kanak yang pertama menyoroti kenaikan tahap plumbum dalam darah kanak-kanak Flint. Dia berkata faktor lain, termasuk pemakanan, kemiskinan, pengangguran dan ketidaksetaraan sistemik juga boleh menjadi faktor.

Sima dan tiga adik-beradiknya didapati mempunyai tahap plumbum yang tinggi dan sejak itu telah didiagnosis dengan gangguan hiperaktif dan kekurangan tumpuan; Sima juga mempunyai kesukaran pembelajaran.

“Saya merasa bertanggungjawab memaksa anak saya minum sesuatu yang begitu menyakitinya, dan saya tidak percaya padanya,” kata ibunya, Jessica Gutierrez, yang bekerja sebagai penyokong kesihatan awam untuk hospital dan pertubuhan bukan kerajaan dan bimbang untuk kesihatan jangka panjang anak-anak perempuannya.

Bersalah dan kebimbangan adalah “sebahagian daripada trauma krisis,” kata Hanna-Attisha.

Itulah sebabnya penting bagi kanak-kanak dari Flint merasa mereka didengar, menjadi sebahagian daripada penyelesaian, katanya. Sebagai contoh, Liga Keadilan Remaja Flint, lembaga penasihat kepadanya, telah memberikan cadangan mengenai program yang termasuk mengenakan buah-buahan dan sayuran segar, mengurangkan kemiskinan dan menghubungkan penduduk dengan perkhidmatan awam.

“Remaja kami hebat,” kata Hanna-Attisha. “Mereka tidak puas hati dengan status quo dan mereka menuntut supaya kami melakukan yang lebih baik untuk mereka dan generasi akan datang.”

___

Asia Donald ingat rasa tidak berdaya dan bingung apabila adiknya membangunkan kudis dan ibunya merebus satu periuk demi periuk air botol untuk mandi.

Tetapi hanya beberapa tahun kemudian, dia bercakap dengan kanak-kanak dari Newark, New Jersey, membimbing mereka melalui krisis plumbum air mereka sendiri. Dalam mesyuarat Zoom, kanak-kanak dari Flint menerangkan bahagian per bilion, bagaimana menguji air untuk plumbum dan bagaimana mereka menangani ketakutan.

“Mereka merasakan perasaan tepat yang saya rasakan ketika saya … mengalaminya,” kata Asia, 20 tahun, kini seorang pelatih akaun dan salah seorang daripada 18 pelatih di Akademi Remaja Kesihatan Awam Flint.

Mereka dibayar elaun bulanan untuk menguruskan akademi — menulis peruntukan, membuat belanjawan, menganalisis data, menjalankan kumpulan fokus dan mencipta kesedaran awam. Mereka mempunyai rancangan bicara mingguan di YouTube, di mana mereka telah membincangkan segala-galanya daripada kesihatan mental ke COVID.

Musim panas lalu, mereka merancang dan menganjurkan kem untuk puluhan kanak-kanak yang memberi tumpuan kepada keganasan senjata api dan tembakan sekolah. Tahun ini, bersama-sama dengan Yayasan Komuniti Greater Flint, mereka menyelaraskan sumber muda mengenai keganasan komuniti.

Dr. Kent Key, penyelidik kesihatan awam dengan Kolej Perubatan MSU di Flint, memulakan akademi itu selepas mengkaji ketidaksamaan kesihatan dalam komuniti Afrika Amerika sebagai sebahagian daripada tesis kedoktorannya.

Dia mahu memperkenalkan kanak-kanak Afrika Amerika kepada potensi kerjaya kesihatan, tetapi juga merasakan “semua orang telah menulis remaja Flint keluar kerana kesan plumbum.” Jadi dia memberi mereka lebih daripada suara, katanya. Dia memberi mereka kawalan.

“Saya tidak mahu (krisis air) menjadi hukuman kebinasaan dan kemurungan untuk remaja,” katanya. “Saya mahu menjadi pelancar … untuk melancarkan generasi profesional kesihatan awam berikutnya.”

___

Dionna Brown, yang berusia 14 tahun ketika krisis air bermula, menjadi berminat dengan penyokongan selepas mengambil kursus ketidaksamaan alam sekitar di Universiti Howard. Kini dia merancang untuk menjadi peguam kesihatan awam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.