India Prepares For First Phase Of General Elections

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri India Narendra Modi dituduh melakukan ‘ujcapan kebencian’ terhadap Muslim dalam perhimpunan kempen.

Berucap kepada kerumunan besar di perhimpunan di negeri barat Rajasthan, pemimpin Parti Bharatiya Janata (BJP) itu membuat komen kontroversi menggambarkan Muslim sebagai orang yang tidak sah. Modi berkata jika parti pembangkang utama, Kongres Nasional India, dipilih untuk mengambil alih kuasa selepas pilihan raya berlangsungan beberapa minggu, mereka akan mengedarkan kekayaan secara tidak adil.

“Ketika mereka berkuasa, mereka berkata Muslim mempunyai hak pertama ke atas sumber. Mereka akan mengumpulkan semua kekayaan anda dan mengedarkannya kepada mereka yang mempunyai lebih banyak anak,” kata Modi kepada kerumunan penyokongnya. “Adakah anda fikir wang keras anda patut diberikan kepada penyusup? Adakah anda akan menerima ini?” katanya mengenai populasi Muslim India, yang terdiri daripada kira-kira 230 juta orang.

Komentar itu nampaknya merujuk kepada tohmahan merosakkan bahawa Muslim menggantikan Hindu dengan membina keluarga besar. Komentar itu mendapat kritikan meluas daripada pemimpin pembangkang dan tokoh Muslim terkemuka serta menimbulkan kemarahan di seluruh dunia. Pegawai pilihan raya tempatan mengesahkan kepada Al Jazeera bahawa mereka telah memfailkan aduan meminta penggantungan kempen Modi dan penangkapannya.

Sebagai negara paling ramai penduduk di dunia, India menjadi rumah kepada kira-kira 1.44 bilion warganegara. Parti BJP Modi telah dikritik kerana melihat komuniti Muslim, yang termasuk pengungsi dari Bangladesh dan Myanmar, sebagai orang luar.

Pengkritik mengatakan komen Modi mengukuhkan lagi agenda “Hindutva” yang bersifat memecah belah telah dikaitkan dengan parti pemerintah BJP, yang dijangka akan mendakwa penggal ketiga berturut-turut.

“Modi hari ini memanggil Muslim sebagai penyusup dan orang dengan banyak anak. Dari tahun 2002 sehingga hari ini, jaminan Modi yang sahaja adalah menghina Muslim dan mendapat undi,” kata Ahli Parlimen Muslim dan presiden All India Majlis-e-Ittehad-ul-Muslimeen Asaduddin Owaisi di platform media sosial X.

Sementara itu, ketua Kongres Mallikarjun Kharge berkata ucapan Modi merupakan “ujcapan kebencian” dan merupakan “rancangan yang telah dirancang dengan baik untuk mengalihkan perhatian.” Beliau menambah bahawa Modi dipengaruhi oleh “nilai-nilai Sangh,” merujuk kepada Rashtriya Swayamsevak Sangh, sebuah pertubuhan paramiliter Hindu kanan yang pernah disertai Modi ketika muda. “Dalam sejarah India, tiada perdana menteri yang menurunkan martabat jawatannya sebanyak Modi,” kata Kharge.

Majlis Kerjasama Islam Amerika (CAIR) – organisasi hak awam dan penyokong Muslim terbesar di Amerika Syarikat – juga mengutuk ucapan Modi dalam kenyataan yang dikongsi dengan TIME pada Isnin.

“Ia tidak dapat diterima, tetapi tidak mengejutkan, bahawa pemimpin Hindutva sayap kanan Narendra Modi akan menargetkan Muslim India dengan perbualan membenci dan berbahaya walaupun peranannya sebagai pemimpin sebuah negara dengan warisan agama yang begitu pelbagai,” kata Pengarah Eksekutif Kebangsaan CAIR Nihad Awad.

CAIR juga menyeru Presiden Amerika Syarikat Joe Biden untuk mengisytiharkan India sebagai “Negara Kebimbangan Khusus” berikutan perlakuan sistematiknya terhadap Muslim India dan kumpulan minoriti lain. Modi sebelum ini dilarang memasuki AS pada tahun 2005 kerana hubungannya dengan kumpulan kanan Hindu semasa beliau menjadi ketua menteri negeri dari 2001 hingga 2014. Kemusnahan agama yang dipenuhi perkauman itu menyaksikan berlaku pembunuhan, dengan kebanyakannya Muslim.

Modi mendakwa peranan politik tertinggi negara pada tahun 2014, dengan fokus ke arah pembangunan dan anti-rasuah. Beliau dipilih semula dengan majoriti besar pada tahun 2019 dengan agenda nasionalis Hindu yang lebih kuat.

Ucapan kebencian anti-Muslim telah meningkat di India, dengan laporan terbaru oleh kumpulan penyelidikan Washington India Hate Lab merakamkan . Manakala 255 peristiwa berlaku dalam separuh pertama 2023, angka itu meningkat kepada 413 dalam separuh kedua tahun itu, menandakan peningkatan 63%. Laporan itu mendokumenkan bahawa 75% daripada jumlah kejadian pada tahun itu berlaku di negeri-negeri yang diperintah oleh BJP.

Berikutan ucapan Ahad lalu, pemimpin pembangkang menyeru Suruhanjaya Pilihan Raya India (ECI) menyiasat sama ada ucapan Modi melanggar kod tatakelaknya. Kod itu menetapkan bahawa politikus tidak boleh merayu kepada pengundi atas asas “kasta” dan “perasaan komunal”, atau boleh menjalankan kempen yang “mempertingkatkan perbezaan atau mencipta kebencian bersama atau menimbulkan ketegangan” antara komuniti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.