David Pecker, chair and CEO of American Media, speaks at the Shape and Men's Fitness Super Bowl Party in New York City, Jan. 31, 2014.

(SeaPRwire) –   David Pecker, mantan presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif American Media Inc., telah memberi keterangan sebagai saksi pertama dalam perbicaraan bekas Presiden .

Pecker, pendakwa dijangka akan mendakwa, membantu Trump dalam banyak skema “tangkap dan bunuh” untuk menyembunyikan cerita negatif tentang calon presiden ketika itu ketika beliau bertanding untuk jawatan pada tahun 2016. Di tengah-tengah kes ini, Trump dituduh memalsukan rekod perniagaan berkaitan dengan pampasan sebanyak $130,000 yang dibayar kepada pelakon filem dewasa Stormy Daniels sebelum pilihan raya 2016 untuk menyimpan diam tentang pertemuan seksual yang didakwa dengan Trump beberapa tahun sebelumnya. (Trump menafikan semua tuduhan salah laku.)

Berikut adalah apa yang perlu diketahui tentang David Pecker, saksi pertama pendakwaan dalam .

Siapakah David Pecker?

David Pecker ialah mantan presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif American Media Inc. (AMI), syarikat induk tabloid National Enquirer dan kawan lama kepada Trump.

Sebelum pilihan raya 2016, Pecker bertemu dengan Trump dan peguam peribadinya Michael Cohen dengan tujuan menindas cerita negatif tentang Trump dengan membeli hak cerita dan menahan daripada menerbitkannya, mengikut persetujuan tidak mengambil tindakan antara AMI dan Jabatan Keadilan Amerika Syarikat pada tahun 2018.

Bagaimana dia berkaitan dengan kes ini?

Pendakwa dijangka akan mendakwa bahawa Pecker merupakan tokoh penting dalam skim yang dikatakan membayar pelakon filem dewasa Stormy Daniels apabila beliau bercadang untuk mendedahkan dakwaan bahawa beliau mempunyai hubungan sulit dengan Trump sebelum pilihan raya 2016. Pecker memberitahu Trump bahawa Daniels sedang mencari untuk menjual cerita tentang pertemuan seksual itu (yang dinafikan Trump), mengikut . Selepas itu, Cohen menghubungi Daniels menawarkan pembayaran sebanyak $130,000.

Pendakwa akan mendakwa bahawa Pecker membantu Trump dalam banyak skema “tangkap dan bunuh”, di mana National Enquirer membeli hak cerita tetapi tidak pernah menerbitkannya. “Dengan membayar untuk ia, dan secara dasarnya mereka menandatangani perjanjian tidak mendedahkan maklumat atau kontrak, mereka dapat membunuh cerita,” kata Joel Kaplan, profesor di Sekolah Komunikasi Awam Newhouse di Universiti Syracuse.

Dalam satu insiden, Pecker dan Dylan Howard, bekas ketua editor di National Enquirer, bekerjasama dengan kempen Trump untuk membayar model dan pelakon Karen McDougal $150,000 untuk membeli hak kepada dakwaannya bahawa beliau terlibat hubungan dengan Trump, mengikut persetujuan Suruhanjaya Pilihan Raya Persekutuan dengan AMI.

Dalam persetujuan tidak mengambil tindakan 2018, AMI mengakui bahawa pembayaran McDougal lebih “banyak” daripada syarikat itu mungkin biasanya membayar untuk cerita, kerana peguam Trump Cohen telah memberi jaminan kepada Pecker bahawa AMI akan dibayar balik untuk pembayaran. Trump mengatur urusan McDougal dengan Pecker. Trump menafikan beliau mengarahkan Cohen melanggar undang-undang.

Apa yang keterangannya boleh mendedahkan?

Dalam kes ini, Trump dituduh memalsukan rekod perniagaan berkaitan dengan pembayaran Stormy Daniels untuk menyekat pilihan raya 2016. Keterangan Pecker akan penting bagi pendakwaan untuk menunjukkan maklumat penting telah disorokkan daripada orang awam Amerika, kata Kaplan.

“Dengan mengadakan persetujuan tangkap dan bunuh ini, beliau dapat mencegah penerbitan tidak hanya oleh National Enquirer, tetapi oleh sesiapa sahaja, maklumat yang mungkin penting kepada rakyat Amerika sebelum mereka mengundi,” kata Kaplan. “Itulah teori kes ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.