(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Hanya terlepas dari tengah malamnya, Senat mengundi awal Sabtu untuk menyemak semula undang-undang pengawasan utama AS selepas perpecahan mengenai sama ada FBI harus dibatasi daripada menggunakan program itu untuk mencari data warganegara Amerika hampir memaksa statut itu untuk kedaluwarsa.

Undang-undang yang diluluskan 60-34 dengan sokongan bipartisan akan memanjangkan untuk dua tahun program yang dikenali sebagai Seksyen 702 Akta Pengawasan Maklumat Asing. Ia kini pergi ke meja Presiden Joe Biden untuk menjadi undang-undang.

“Pada saat-saat akhir, kita menyemak semula FISA tepat sebelum ia tamat pada tengah malam,” Pemimpin Majoriti Senat Chuck Schumer berkata apabila undian bermula 15 minit sebelum tamat tempoh.

Pegawai-pegawai AS telah mengatakan alat pengawasan ini, yang pertama kali dibenarkan pada 2008 dan diperbaharui beberapa kali sejak itu, adalah penting dalam menggagalkan serangan pengganas, serangan siber dan pengintipan asing dan juga telah menghasilkan maklumat yang AS bergantung pada operasi khusus, seperti pembunuhan pemimpin al-Qaeda Ayman al-Zawahri pada 2022.

“Jika anda melepasi maklumat penting, anda mungkin melepasi beberapa acara di luar negara atau meletakkan tentera dalam bahaya,” kata Sen. Marco Rubio, Republikan teratas dalam Jawatankuasa Perisikan Senat.

Cadangan itu akan memperbaharui program itu, yang membenarkan kerajaan AS mengumpul tanpa waran komunikasi bukan warga Amerika yang berada di luar negara untuk mengumpul maklumat perisikan asing.

Walaupun program pengawasan itu secara teknikal akan tamat pada tengah malam, pentadbiran Biden telah mengatakan mereka menjangkakan kuasa untuk mengumpul maklumat akan kekal beroperasi selama sekurang-kurangnya setahun lagi, berterima kasih kepada pendapat awal bulan ini dari Mahkamah Pengawasan Maklumat Asing Luar Negeri, yang menerima permohonan pengawasan.

Walau bagaimanapun, pegawai-pegawai telah mengatakan kelulusan mahkamah itu tidak sepatutnya menggantikan pengesahan Kongres, terutamanya kerana syarikat-syarikat komunikasi mungkin akan berhenti bekerjasama dengan kerajaan jika program itu dibenarkan untuk kedaluwarsa.

Rumah sebelum undang-undang itu akan tamat, pegawai-pegawai AS sudah bergegas selepas dua penyedia komunikasi utama AS mengatakan mereka akan berhenti mematuhi perintah melalui program pengawasan itu, menurut seorang individu yang prihatin dengan perkara itu, yang berbual atas syarat anonim untuk membincangkan perundingan peribadi.

Peguam Negara Merrick Garland memuji penyemakan semula dan mengulangi betapa “tak tertangguh” alat itu kepada Kementerian Keadilan.

“Penyemakan semula Seksyen 702 memberi kuasa kepada Amerika Syarikat untuk terus mengumpul maklumat perisikan asing mengenai bukan warga AS yang berada di luar Amerika Syarikat, serentak dengan mengekodkan pembaharuan penting yang telah dilaksanakan oleh Kementerian Keadilan untuk memastikan perlindungan privasi dan kebebasan awam rakyat Amerika,” kata Garland dalam kenyataan Sabtu.

Tetapi walaupun desakan pentadbiran Biden dan taklimat sulit kepada senator minggu ini mengenai peranan penting yang mereka kata program pengawasan itu memainkan dalam melindungi keselamatan negara, sekumpulan ahli progresif dan konservatif yang mendesak perubahan lebih lanjut telah enggan menerima versi rang undang-undang yang dihantar Rumah minggu lepas.

Ahli-ahli parlimen itu telah menuntut supaya Pemimpin Majoriti Chuck Schumer membenarkan undian pindaan kepada perundangan itu yang akan cuba menangani apa yang mereka lihat sebagai lubang kebebasan awam dalam rang undang-undang itu. Akhirnya, Schumer berjaya mengatur perjanjian yang akan membenarkan pengkritik menerima undian lantai untuk pindaan mereka sebagai pertukaran untuk mempercepatkan proses kelulusan.

Enam pindaan akhirnya gagal mendapat sokongan yang diperlukan di lantai untuk dimasukkan ke dalam kelulusan akhir.

Salah satu perubahan utama penentang cadangkan berpusat di sekitar mengehadkan akses FBI ke maklumat mengenai rakyat Amerika melalui program itu. Walaupun alat pengawasan itu hanya menargetkan bukan warga Amerika di negara lain, ia juga mengumpul komunikasi rakyat Amerika apabila mereka berhubungan dengan orang asing yang ditargetkan itu. Sen. Dick Durbin, Naib Pemimpin Demokrat di dewan itu, telah mendesak cadangan yang akan memerlukan pegawai AS mendapat kelulusan hakim sebelum mengakses komunikasi rakyat Amerika.

“Jika kerajaan mahu mengawasi komunikasi peribadi saya atau komunikasi peribadi mana-mana rakyat Amerika, mereka harus dikehendaki mendapat kelulusan daripada hakim, seperti yang dimaksudkan oleh Pengasas kita dalam menulis Perlembagaan,” kata Durbin.

Dalam tahun lepas, pegawai AS telah mendedahkan siri penyalahgunaan dan kesilapan oleh penganalisis FBI dengan tidak sewajarnya menanya pangkalan maklumat itu untuk maklumat mengenai rakyat Amerika atau orang lain di AS, termasuk ahli Kongres dan peserta protes keadilan ras pada 2020 dan rusuhan 6 Januari 2021 di Capitol AS.

Tetapi ahli kedua-dua jawatankuasa perisikan Dewan dan Senat serta Kementerian Keadilan memberi amaran bahawa keperluan waran akan menghalang pegawai dengan cepat menangani ancaman keselamatan negara segera.

“Saya fikir itu adalah risiko yang tidak boleh kita belanjakan dengan pelbagai cabaran yang dihadapi negara kita di seluruh dunia,” kata Senator Demokrat Mark Warner, pengerusi Jawatankuasa Perisikan Senat, Jumaat lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.