(SeaPRwire) –   BUENOS AIRES, Argentina — Argentina secara rasmi meminta untuk menyertai NATO sebagai rakan global, status yang akan membuka jalan untuk kerjasama politik dan keselamatan yang lebih besar pada masa di mana kerajaan sayap kanan Presiden Milei mencari untuk meningkatkan hubungan dengan kuasa-kuasa Barat dan menarik pelaburan.

Permohonan itu datang ketika Timbal Setiausaha Agung NATO Mircea Geoana mengadakan perbincangan di Brussels mengenai cabaran keselamatan serantau dengan Menteri Pertahanan Argentina yang melawat Luis Petri.

Geoana berkata beliau menyambut cadangan Argentina untuk menjadi rakan yang diluluskan dalam pakatan—peranan bernilai di bawah “sekutu” bagi negara-negara yang tidak berada dalam kawasan geografi NATO dan tidak dikehendaki mengambil bahagian dalam tindakan ketenteraan bersama. Keahlian NATO kini terhad kepada negara-negara Eropah, Turki, Kanada dan Amerika Syarikat.

Designasi itu boleh membenarkan Argentina akses kepada teknologi maju, sistem keselamatan dan latihan yang sebelum ini tidak tersedia baginya, kata presiden Argentina.

“Argentina memainkan peranan penting di Amerika Latin,” kata Geoana di ibu pejabat NATO. “Kerjasama politik dan praktikal yang lebih rapat boleh memberi manfaat kepada kita berdua.”

Milei telah memperjuangkan agenda libertarian yang radikal bertujuan untuk memulangkan tahun-tahun langkah perlindungan perdagangan, perbelanjaan berlebihan dan hutang antarabangsa yang merosakkan yang telah menenggelamkan ekonomi negara ke dalam jurang.

Dalam empat bulan terakhir sebagai presiden, beliau telah membentuk semula dasar luar negara Argentina ke satu yang memberi sokongan hampir tanpa syarat kepada Amerika Syarikat—sebahagian daripada usaha untuk memulihkan kedudukan Argentina dalam ekonomi global selepas pentadbiran terdahulu membenarkan hubungan dengan Washington dan sekutu Eropah mereka mereput.

Kerajaan Milei juga mencari manfaat keselamatan melalui pemanasan hubungan dengan negara-negara Barat. Pada Khamis, kerajaan AS mengumumkan ia akan memberikan Argentina $40 juta dalam pembiayaan tentera asing untuk kali pertama dalam lebih dua dekad—geran yang membolehkan sekutu AS utama seperti Israel membeli senjata Amerika.

Dana itu, bertujuan untuk membantu Argentina menggerak dan memodenkan tentera, akan membiayai 24 pesawat pejuang F-16 Amerika yang dibeli Argentina dari Denmark awal minggu ini. Menteri Pertahanan Petri memuji pembelian pesawat pejuang maju itu sebagai “pembelian tentera yang paling penting sejak Argentina pulih demokrasi” pada 1983. Kos $300 juta itu telah mendapat kritikan daripada lawan politik Milei ketika beliau memotong perbelanjaan di seluruh kerajaan.

Menjadi rakan rasmi NATO memerlukan persetujuan sebulat suara 32 ahli NATO. Hubungan Argentina dengan sekutu NATO utama Britain telah bermasalah sejak 1982, apabila kedua-duanya terlibat perang atas Kepulauan Falkland yang dipertikai di Selatan Atlantik.

Rakan global lain Pakatan itu termasuk Afghanistan, Australia, Iraq, Jepun, Korea Selatan, Mongolia, New Zealand dan Pakistan. Pada masa ini, satu-satunya rakan NATO di Amerika Latin ialah Colombia.

Memberikan status “rakan global” kepada sebuah negara tidak bermakna sekutu NATO akan datang membela negara itu sekiranya diserang. Komitmen itu—yang dinyatakan dalam Artikel 5 Perjanjian Atlantik Utara—terhad kepada ahli penuh pakatan itu.

Dialog NATO dengan Argentina bermula pada awal 1990-an. Sebagai tanda terima kasih kepada kerajaan pro-Amerika pada masa itu kerana menghantar tentera untuk operasi pengaman di Bosnia, bekas Presiden Bill Clinton menamakan Argentina sebagai “sekutu bukan utama NATO” pada 1998.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.