A photo illustration of a man with COVID-19

(SeaPRwire) –   Seorang pesakit Covid-19 dengan sistem imun yang lemah menginapkan satu strain baru yang sangat bermutasi selama 613 hari sebelum akhirnya meninggal akibat penyakit asas, menurut penyelidik di Belanda.

Pesakit berusia 72 tahun itu gagal memberikan tindak balas imun yang kuat terhadap beberapa suntikan Covid sebelum tertangkap varian omicron pada Februari 2022. Analisis terperinci spesimen yang dikumpulkan daripada lebih dua puluh sampel hidung dan tekak mendapati virus korona itu membangunkan ketahanan terhadap Sotrovimab, rawatan antibodi Covid dalam masa beberapa minggu, saintis Pusat Penyelidikan dan Perubatan Eksperimen Universiti Amsterdam berkata. Ia kemudiannya mengumpul lebih 50 mutasi, termasuk beberapa yang mencadangkan keupayaan yang dipertingkatkan untuk mengelak pertahanan imun, mereka berkata.

Infeksi SARS-CoV-2 selama 20 bulan ini adalah yang terpanjang diketahui, menurut penyelidik yang akan membentangkan kes ini di satu persidangan perubatan di Barcelona minggu depan. Walaupun virus mutannya tidak diketahui menginfeksi orang lain, ia menekankan bagaimana infeksi berterusan membolehkan virus pandemik mengumpul perubahan genetik, berpotensi menghasilkan varian baru yang membimbangkan.

“Kes ini menekankan risiko infeksi SARS-CoV-2 yang berterusan pada individu yang kompromen imun,” penulis berkata. “Kami menekankan pentingnya pengawasan genomik berterusan evolusi SARS-CoV-2 pada individu dengan infeksi berterusan yang kompromen imun.”

Saintis yang mengkaji data genomik yang dikumpulkan daripada sampel telah melaporkan bukti individu dalam komuniti mengeluarkan virus korona yang sangat bermutasi selama lebih empat tahun. Infeksi berterusan seperti ini juga mungkin menyebabkan pesakit mengalami gejala berterusan, kajian mencadangkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.